Какво да правим и да не правим със сухата си кожа

Какво да правим и да не правим със сухата си кожа
Снимка: netinfo

Вариациите в кожните проблеми са по-разнообразни и от асортимента на Битака, но има няколко основни състояния, които мъчат болшинството от жените. Вече коментирахме подробно противоположния случай с мазната кожа, а ето какво може и какво не бива да правим, ако тя постоянно е изсушена.

Причините за сухата кожа не са една и две, но най-често срещаните са свързани с климатичните фактори, приема на лекарства или неправилното използване на козметични продукти. Да не забравяме и "любимият" ни стрес, който предизвиква голямо количество бели на организма ни.

Много хора си мислят, че изсушаването на лицето или друга част от тялото се получава, защото не приемаме достатъчно вода, но всъщност при сухата кожа не липсва живителната течност, а мазнините. Сред задължително срещаните симптоми на това кожно неразположение са люспещата се и напукана кожа, която в по-крайни фази може да стигне и до кървене.

Не оставяйте нещата по този начин, а се грижете пълноценно за нея, защото е доста вероятно да си докарате и дерматит. Като за начало започнете с нежното почистване на лицето, което е най-ефикасно да се практикува само вечер. Винаги го третирайте с хладка, а не гореща вода, след което нанесете овлажняващ крем или лосион, в чиито състав влиза лененото масло, тъй като негово действие озарява лицевата зона мигновено.

Подбирането на правилните гримове също е от особено важно значение. Не използвайте пудра, а фон дьо тен с по-мазна основа. За очите се доверете на кремообразните сенки, а за устата - на течното червило, което ще поддържа устните ви хидратирани от сутрин до вечер. Всякакви козметични средства с масло от жожоба, бадем, грозде, хиалуронова киселина и глицерин са добре дошли, а ако имате по-чувствителна кожа, избягвайте разкрасителните средства с алкохол.

Защитата също е фундаментална стъпка при всички здравословни проблеми. Така че сухият въздух в комбинация с ниските температури навън никак не са на ваша страна, за да преодолеете по-бързо сухотата на кожата. За целта се снабдете с овлажнител на въздуха за стайни помещения или си припомнете стария и изпитан метод с мократа кърпа върху радиатора, вършещ прилична работа.

Не забравяйте да включите и повече течности в менюто си, а също и храни, богати на омега-3 мастни киселини, като риба и ядки.

Дрехите, също не са за подценяване, затова носете предимно облекла, изработени от естествени материи и избягвайте синтетичните им варианти, защото те могат допълнително да раздразнят кожата.

Споделихме, че искаме да сме ви от практична полза в началото на текста, затова включваме и тези две домашни маски срещу суха кожа.

* Размачкайте едно малко авокадо с две супени лъжици масло от бадем и разнесете сместа върху шията и лицето. Престойте така 30 минути и изплакнете с хладка вода.

* Разбъркайте в купа една супена лъжица бирена мая, половин супена лъжица кисело мляко, по една супена лъжица сок от морков и лимон, а накрая прибавете две супени лъжици зехтин. Останете с помадата около 20 минути и отмийте.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти