Създадено за Parusan

Грижата за косата е отвътре навън

Грижата за косата е отвътре навън
Снимка: iStock

Хубавата коса е не просто дар от природата, а допълнителна гордост за по-суетните от нас. Особено за жените тя е жизненоважна част от тялото, която определя самочувствието и увереността им, и последното, което всяка жена си представя, е, че ще загуби косата си.

Често факторите, които могат да провокират косопад, са силен стрес, бедно на витамини и минерали хранене, желязо дефицитна анемия, проблеми с щитовидната жлеза, въздействие на токсични вещества, както и смяната на сезоните.

Нека вземем за пример бременността и майчинството, един от най-прекрасните моменти за всяка дама.

С напредването на бременността на всяка жена необходимостта да се чувства красива, женствена и желана не намалява, напротив - но за сметка на това става по-трудно. Хормоналният дисбаланс наред с непрекъснатото смяна на настроенията, апетит и в допълнение косопадът, който при някои жени се появява още по време на бременността, докато при други след раждането, водят до допълнителен стрес за тях.

И все пак, не трябва да забравяме, че това са естествени и обратими процеси, през които преминава почти, да не кажем всяка мама и място за притеснения не бива да има.

Фамилната обремененост от своя страна е нещо, срещу което няма как да се борим, но пък начинът, по който си носим косата, е в рамките на нашия контрол. Жените не си дават сметка, но прекаленото стягане и връзване от типа на конски опашки, стегнати плитки и т.н., също може да причини косопад. Същото се отнася и до рязкото сваляне на тегло – то също се отразява на косата и тя си отива заедно с килограмите. По-драстичната форма на косопад пък се нарича алопеция и почти винаги се дължи на някакво автоимунно заболяване (например лупус).

Кога да се тревожим?

Загубата до около 100 косъма на ден е съвършено естествено и това не се брои за косопад. Ако обаче опадалите косми са повече, а оставащата коса изтънява и оредява, тогава е редно да се разтревожите. Имайте предвид, че косопадът обичайно настъпва няколко месеца след възникването на причината, тоест – търсете я по-назад във времето. Променил ли се е режимът ви някак? Спите по-малко, работите повече, стресирани сте, не се храните пълноценно? Вероятно има комбинация от причини, които с натрупване са довели до това в момента в паника да броите опадалите си косми.

Паниката обаче не е помогнала на никого в този живот, няма да помогне и на вас сега. Това, което дава видими резултати, е мултитерапевтичен подход към проблема, който включва продукти за въздействие отвътре, както и отвън. Както и с други специфични проблеми, така и в случай на косопад би следвало да се доверяваме на хора и продукти, работещи точно в областта, която ни интересува.

Снимка: iStock

В случая това са специалистите, създали продуктите Parusan, разработени като комплексна терапия за коса и косопад, защото ефект няма как да бъде постигнат само с един продукт, използван самоцелно и поединично. Нужна е подкрепа и грижа както за косата, така и за защитните сили на организма чрез прием на хранителни добавки, а понякога – и промяна в хранителните навици и диетата.

Цялостна програмата на Parusan включва четири елемента на грижа за косата при косопад и оредяваща коса. Основната стъпка е стимулиращият шампоан с формула от висококачествени активни вещества: L-аргинин, биотин, витамин Е и специален екстракт AnaGain. Той подготвя скалпа като го почиства и ускорява кръвообращението, стимулира растежа, подхранва корените.

Шампоанът е препоръчително да бъде комбиниран с активната пяна Parusan – иновационен продукт с концентрирана формула, в чиято пухкава текстура са заложени мощни съставки като кофеин, декспантенол, биотин, пантенол и др. Декспантенолът прави пяната изключително подходяща за по-мазни коси, тъй като ефикасно отстранява излишния себум. Съставките ѝ, особено кофеинът и декспантенолът, се освобождават във всички слоеве на кожата на скалпа, както и в космения фоликул. Достатъчно е количество колкото орех, с което се масажира скалпа, без да отмивате, след което оформяте косата както желаете. При тежки форми на косопад и за оптимални резултати активната пяна трябва да бъде прилагана веднъж дневно в продължение на поне 12 седмици.

Жените с по-суха коса пък могат да заложат на енергизиращия тоник, който съдържа висока концентрация L-аргинин, биотин, витамин Е и специален екстракт AnaGain, работещи за ускоряване на растежа на косата и намаляването на косопада. Естествен завършек на грижата за косата е и балсам-маската с формулата на Parusan и някои допълнителни съставки за жизнена, бляскава и гъвкава коса.

Дотук обаче е само външната грижа, време е да обърнем внимание и на вътрешната, защото именно в това е силата на мултидисциплинарния подход. Parusan предлага решение под формата на мощен комплекс от витамини и минерали с таргетирано действие върху косата, кожата и ноктите.

Снимка: iStock Photos/Getty Images

Parusan филмирани таблетки е формула, богата на няколко ценни съставки: L-метионин, незаменима аминокиселина, необходима за синтеза на протеини, както и структурен компонент на косъма, който трябва да бъде приеман допълнително с храната; Парааминобензоена киселина (ПАБК, Витамин В10), която ограничава преждевременното посивяване на косъма и поддържа хубав цвят на косата и кожата; добре познатият витамин А, борещ се със свободните радикали, водещи до редица увреждания в тялото, включително и на космения фоликул. Витамин С пък стимулира метаболизма на съединителната тъкан и ензимите, които са отговорни за производството на колаген и е един от най-известните антиоксиданти. Той потиска продукцията на протеина DKK-1, известен още като протеин на плешивостта, и по този начин стимулира растежа на косата. Минералът цинк допринася за поддържане на нормалното състояние на косата, кожата и ноктите, биотинът (витамин В7) поддържа здрави ноктите, косата и кожата (и е може би най-популярната добавка за третиране на косопад), а екстрактите от коприва и полски хвощ са богати източници на минерали и витамини, важни за формирането на структурата на косъма и ноктите.

Приемайте по 1 таблетка дневно с чаша вода и винаги комбинирайте двата вида грижа – външна и вътрешна за пълноценен и цялостен подход към проблема. И не забравяйте, че трябва да дадете на косата си време да се възстанови. Това не става за една нощ, нито за седмица или месец, но резултатът накрая си заслужава чакането.

До края на месец oктомври Parusan, е на намаление -25% в цялата страна.

Снимка: Parusan

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти