Ето защо никога не трябва да излизаш навън с мокра коса

Като деца често сме чували предупреждението: „Не излизай навън с мокра коса, защото ще настинеш.”

Родители, баби и дядовци, учители са ни предупреждавали да изсушим косата си добре преди да излезем навън, за да се предпазим от разболяване.

Редица проучвания потвърждават, че не е препоръчително да предприемаме този риск, но не само заради разболяването, обясняват от Vesti.bg. Има друга причина, която важи с по-голяма сила от евентуалната настинка или дебнещ вирус.

Особено през зимните дни рискът за здравето на нашата коса е много по-голям, ако излезем на открито без да сме я изсушили добре.

Това се случва, защото краищата на косата ни са много по-чувствителни, когато са мокри.

Няколко основни съвета за здрава и красива коса

Излагането на ниски температури кара водните молекули в косата да увеличават обема си, което застрашава здравето ѝ.

„Често фризьорите ни съветват да оставяме косата си да изсъхва сама, но през зимата определено това не е препоръчително”, споделя коафьорът Джейсън Колие, сред чиито клиенти се нареждат Виктория Бекъм, Ева Лонгория и Сиена Милър.

Експерти съветват да избягваме миенето на косата си през зимните месеци тогава, когато не сме сигурни, че имаме време да я изсушим. „Или се къпете преди да си легнете, или просто станете един час по-рано, няма място за оправдания”, категоричен е Колие.

Можете да подхраните косата си с различни маски, а Колие препоръчва да ограничим миенето ѝ до два пъти седмично. По този начин ще ограничим и употребата на сешоар.

Как съсипваме косата си, без дори да подозираме

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти