Есента е идеална за отслабване

Есента е идеална за отслабване
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Най-подходящият момент за започване на диета е “сега“. Не утре, не вдругиден, не от следващия понеделник. А есенният сезон освен, че е ”сега“, е толкова богат на свежи плодове и зеленчуци, че не бива да се изпуска възможността за здравословно отслабване.

Имунната ни система се нуждае от укрепване преди навлизане в зимата. Затова непременно трябва да се възползваме от огромното разнообразие от плодове и зеленчуци, които зареждат организма с ценни хранителни вещества и го подготвят за най-студения сезон. Най-хубавото е, че докато се грижите за здравето си, ще свалите няколко килограма с балансирано хранене.

За максимално улеснение предлагам 10 много полезни храни в 5 топ есенни комбинации. Ако ги включите в менюто си и наблягате предимно на тях, ще се изумите колко бързо ще свалите няколко килограма и най-важното, ще подсилите организма си за предстоящата зима.

• Тиква и орехи
• Зеле и моркови
• Ябълки и канела
• Спанак и черен пипер
• Зелен чай и джинджифил

Тиква и орехи

Тиквата е изключително богата на антиоксиданти, бета-каротен, фолиева киселина и витамин С. Тиквените семки също са много полезни – с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и минерали, особено цинк. Освен, че е идеален имуностимулант и е нискокалорична, тиквата овлажнява кожата.

Орехите са висококалорични, но до 30 г дневно ускоряват метаболизма и изгарянето на калории и зареждат с енергия. Съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини, витамините А, С, Е, Р и от групата В, минералите магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк и желязо висококачествени белтъчини, антиоксиданти и фибри.

Зеле и моркови

Зелето е толкова нискокалорично, а същевременно истинска енергийна централа. Богато на минералите калций, желязо и мед, витамин С и бета-каротен. Подобрява храносмилането и предпазва от редица заболявания белите дробове и черния дроб. Помага при алергии и инфекции.

Морковите редовно присъстват в диетите и режимите за отслабване. Целулозата, която съдържат, прочиства организма от токсините, подобрява храносмилането и ускорява метаболизма. Богати на витамините А и С, морковите се борят със стреса, подсилват паметта и укрепват имунната система.

Ябълки и канела

Толкова вкусна и същевременно толкова здравословна комбинация. Ябълките са едни от най-силните антиоксиданти, предпазват от вируси, подобряват състоянието при инфекции и алергии. Изглаждат кожата и я подмладяват.

Канелата е универсална подправка, подходяща за сладки и солени ястия. Подобрява метаболизма и действа енергизиращо на организма. Бори се със сезонните вируси, като успокоява кашлицата и симптомите на настинка.

Спанак и черен пипер

Ниската калоричност на спанака, го прави много подходящ за сезонни диети. Същевременно съдържа огромни количества витамини (А, С и К) и минерали (калий, желязо, магнезий и калций), фибри и мощни антиоксиданти. Ускорява обмяната на веществата и прочиства токсините от организма.

Черният пипер е подправка, на която задължително трябва да обръщате внимание, особено през есента. Силно оръжие срещу настинка и грип, убиец на бактерии и вируси. Подобрява храносмилането и ускорява изгарянето на мазнини.

Зелен чай и джинджифил

Последната комбинация е перфектната сезонна напитка. Интересното е, че и зеленият чай, и джинджифилът, имат свойството термогенеза, т.е. отделяне на топлина. Термогенезата от една страна се бори с вирусите и настинките, а от друга подпомага отслабването. Зеленият чай ускорява изгарянето на мазнините и увеличава изразходването на калории. Джинджифилът засилва метаболизма с до 20%, разширява кръвоносните съдове и помага за прочистването на тялото от токсините.

За финал, не бих пропуснала да препоръчам често спортуване и активен начин на живот. Всеки хранителен съвет би бил излишен без тях.

И все пак, има храни, които са способни на чудеса с фигурата. Посочените пет двойки са едни от тях.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти