Създадено за VICHY

Дерматолог съветва: как да се грижим за косата с пърхот

Дерматолог съветва: как да се грижим за косата с пърхот
Снимка: iStock/Getty Images

Всеки човек на този свят е обвързан емоционално със своята коса, иска тя да изглежда и да се чувства добре и прави всичко възможно да запази естествения ѝ вид по-дълго време. Затова и в моментите, в които косата ни страда, донякъде и ние страдаме с нея – защото тя е нашата уникална, отличителна черта, и искаме винаги да е в топ форма.

Понякога обаче се случва да се сблъскаме с проблем, като появата на пърхот например, и това се отразява не само на косата ни, но и на самочувствието ни. Искаме час по-скоро да намерим решение и да разберем защо се случва точно на нас, както и има ли начин да предотвратим бъдещата му поява. В следващите редове ще разгледаме по-обстойно този проблем и ще предложим начин за справяне с него, така че косата отново да придобие обичайния си красив и здрав вид.

Снимка: iStock/Getty Images

Пърхотът e често срещано състояние на кожата, засягащо скалпа. Около 2/3 от всички хора през живота си се случва да се сблъскат с него и според лекарите пърхотът представлява най-леката форма на себореен дерматит. По същество той се проявява като дифузно, умерено или фино залющване на кожата на скалпа. Ако състоянието се влоши и премине към себореен дерматит, освен залющването се появява и еритем (зачервяване и възпаление на кожата), както и сърбеж.

Основната причина за поява на пърхот е промяната и нарушението в баланса на микробиома на кожата - доминиране на дрождевата гъбичка Malassezia furfur и Staphylococcus epidermidis, и същевременно намаляване на колонията на Cutibacterium acnes. Свръхпроизводството на себум подпомага растежа на Malassezia, която от своя страна произвежда ензимите липаза и пероксидаза, водещи до възпалителна реакция и нарушаване на бариерната функция на кожата.

Снимка: iStock/Getty Images

Факторите, които влияят върху появата на пърхот, са разнообразни – от нарушаване на бариерната функция на епидермиса, през метаболизма на липидите и равновесието в микробиома на кожата, до намалена хигиена на скалпа, емоционален стрес и смяната на сезоните.

Според дерматолога д-р Мария Хаджийска, често пациентите се обръщат към специалист за помощ при справянето с пърхота след няколко неуспешни опита за самолечение. По нейните думи, една от първите мерки, които трябва да бъдат взети, е смяната на шампоана с такъв против пърхот, който да гарантира максимален комфорт за пациента. Обикновено специфично разработените за борба с пърхота шампоани действат успокояващо на скалпа още след първото измиване и ефектът е видим веднага.

д-р Мария Хаджийска
Снимка: Vichy

Д-р Хаджийска препоръчва и да стоим настрана от продукти, съдържащи сулфати - силно действащи синтетични детергенти, които често попадат в състава на пасти за зъби, шампоани и измивни препарати. Причината да ги избягваме е, че те могат да нарушат целостта на водно-липидната мантия на кожата и да предизвикат раздразнение и непоносимост.

Безсулфатните шампоани са идеална алтернатива за по-чувствителните кожи, като голямо предимство е, че действат по-благоприятно и на боядисаната коса.

Съветът на дерматолога е шампоанът да бъде втриван енергично, до корените на косата, и да бъде оставен поне няколко минути преди отмиване. В общите случаи са необходими 2-3 измивания, за да отминат агресивните симптоми на сърбеж и лющене на скалпа.

Снимка: iStock/Getty Images

Това обаче не означава да спрете с употребата на продукта – напротив, препоръчително е да продължите до пълното балансиране на микробиома на кожата на скалпа, което отнема около 4 седмици, а след това е добре да продължите с шампоан, който овладява прекомерното производство на себум.

Д-р Хаджийска обръща внимание и на връзката между спецификата на всяка коса и избора на шампоан. Хубаво е да съобразим продукта с типа коса, за да приложим възможно най-добрата грижа, тоест, ако сме с мазна коса, да изберем продукт, насочен към третиране на излишния себум. Ако сме със суха – такъв, който хидратира кожата на скалпа и косата.

DERCOS DS ШАМПОАН ПРОТИВ ПЪРХОТ ЗА НОРМАЛНА ДО МАЗНА КОСА е продукт на Vichy, който помага за балансирането на микробиома на скалпа, като намалява мазния пърхот и облекчава сърбежа, премахвайки изцяло видимия пърхот. Ефектът му е следствие от синергията между активните съставки - 1% селениев дисулфид за действие срещу пърхот и себореен дерматит и 1% салицилова киселина за премахване на люспите по скалпа.

Снимка: Vichy

При употреба е препоръчително да втриете добре и да оставите шампоана да подейства около 2 минути, като във фаза на терапия можете да използвате продукта 3 пъти седмично в продължение на 4 седмици, а във фаза на поддържане и за предотвратяване на появата на пърхот – веднъж седмично.

Ако косата ви е суха, то вашият шампоан е DERCOS DS ШАМПОАН ПРОТИВ ПЪРХОТ ЗА СУХА КОСА, който също помага за балансирането на микробиома на скалпа, като намалява сухия пърхот и облекчава сърбежа. С негова помощ до 100% от видимия пърхот ще бъде премахнат, а състоянието на кожата гарантирано няма да се влошава в следващите поне 6 седмици. Основните активни съставки и начинът на употреба са същите, каквито са и при шампоана за мазна коса.

Снимка: Vichy


Според дерматолога д-р Хаджийска има редки случаи, в които проблемът с пърхота изчезва от само себе си, тъй като той е само симптом, а не заболяване сам по себе си. И все пак тя препоръчва симптомите да не бъдат игнорирани, тъй като зад тях стоят съответните състояния. В случая с пърхота това означава да обърнете внимание и на начина си на живот, храната и потенциалните фактори, които може да доведат до обостряне на състоянието.

Тази година, като част от инициативата „Dercos месец на скалпа и косата – октомври 2023“ жителите на София, Пловдив и Варна ще имат възможност да се възползват от безплатни дерматологични прегледи на скалпа. Кликнете ТУК и изберете клиниката, датата и часа, които са най-удобни за Вас.

* Броят на прегледите е ограничен, а свободните часове зависят от скоростта на запълването им.

Снимка: iStock/Getty Images

През целия месец октомври, в избрани аптеки можете да намерите шампоаните Dercos с отстъпка -25% от цената им. Предложението не включва големите формати на шампоан Dercos DS против пърхот за нормална към мазна коса 390 мл, шампоан Dercos DS против пърхот за суха коса 390 мл и шампоан Dercos Energy+ 400 мл. Продуктите са предвидени в достатъчни количества за целия период на предложението. Въпреки това, поради увеличеното търсене в някои аптеки, те може да не са налични през цялото време.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти