Да запазим нежна и мека кожата на ръцете

Да запазим нежна и мека кожата на ръцете
Снимка: Thinkstock

Ръцете са тези, които с най-голяма точност разкриват възрастта. Причина за това е, че кожата на обратната страна на дланите (ръцете погледнати отгоре), съдържа малко мастни жлези, а на китките те изобщо не съществуват.

Хидролипидният слой на епидермиса там е много слабо изразен. Когато остаряваме, кожтата в тази област реагира първа.

Най-засегнати от старостта са сякаш най-красивите ръце - издължените, тънките и меките.

За да запазите добрия им вид максимално дълго, е необходимо да положите специални грижи за тях.

Ръцете са изложени ежедневно на много външни влияния - слънце, студ, сапун и т.н.. За защита от тях използвайте крем за ръце всеки ден, особено ако сте над 40 години.

Винаги изплаквайте ръцете си веднага, след като сте работили с почистващи препарати или сте били дълго време на ниски температури навън, подсушете ги и ги намажете с подхранващ крем за ръце. Освен това задължително ползвайте гумени ръкавици, когато миете чинии или работите с почистващи препарати.

Процесът на остаряване понякога е свързан и с изпотяване на дланите. Изпотяването само по себе си не е страшно, стига да не е причинено от болестно състояние. Доброто решение е честото изплакване на ръцете и нанасяне върху кожата на натурално масло с няколко капки етеричнa есенция от мента или мащерка.

Ръцете ни съдържат голям брой малки части: мускули, стави и нерви, които дори не регистрираме като съществуващи. Когато работим интензивно обаче, с течение на времето започваме да чувстваме болки. За доброто им здраве са необходими редовна почивка и подходящи упражнения.

Раздвижвайте дланите си, въртете ги наляво и надясно, притискайте ги една към друга. Правете подобни упражнения най-малко 5-6 пъти на ден, така ще ги направите ръцете по-гъвкави и ще подобрите кръвообращението

Всяка вечер преди лягане масажирайте ръцете си с крем за ръце за няколко минути. Ако кожата ви е съвсем груба, може да нанесете силно подхранващ крем и да сложите на ръцете си памучни ръкавици, докато спите.

При масажа се усилва лимфната циркулация и кръвообращението, сваля се напрежението от мускулите и ставите, а също се въздейства и на рецепторите, които са така богато разположени по дланите. Използвайте традиционните масажи, включващи класически движения като поглаждания и разстривания.

Що се отнася до конкретния крем за ръце, там изборът е повече от богат. Когато говорим за крем за ръце за застаряваща кожа обаче, е добре да изберем такъв с подхранващи, натурални съставки. Най-подходящи са кремовете, съдържащи масло от ший, какаово масло, масло от жожоба, шипково масло, масло от сладък бадем, кокосово масло и витамин Е, които да спомогнат за омекотяване и изглаждане на кожата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти