Бронзовият тен иска поддръжка

f
Снимка: Thinkstock

Много от дамите вече се върнаха от море, а и на тези, които им предстои ще им е любопитно да научат как да запазят тена си по-дълго.

Красива кожа въпреки слънцестоенето

Има някои начини, с които можем да запазим слънчевия тен от лятото максимално дълго време, казва д-р Анелия Здравкова, дерматолог от столичната Jewel Skin Clinic.

На първо място тя трябва да бъде добре хидратирана, за което спомага взимането на хладки душове. Топлата вода по-бързо дехидратира кожата, а това от своя страна ускорява излющването на повърхностния епителен слой, който пигментира от слънцето. Хидратацията е важна не само за поддържане на летния загар, но и за възстановяване на мекотата и хидробаланса на кожата, вследствие продължителното излагане на слънце. Най-добре е да използваме интензивно хидратиращ продукт за тяло, с по-плътна формула или обогатена с естествени подхранващи и овлажняващи съставки както бадемово масло, какао, алое вера, кафе, нар.

д-р Анелия Здравкова
Снимка: jewelskin.bg

д-р Анелия Здравкова

“Ексфолирането на кожата на всеки 2 седмици” също спомага  за по-дълготраен тен, e мнението на специалиста. По този начин ще подпомогнем излющването на мъртвия кожен слой, който се образува периодично и покрива произведения под въздействието на слънцето меланин, а по този начин замаскирва и тена.

Приемът на повече вода е полезно за кожата. Това е ясно и без да имаме тен, но през лятото организмът изхвърля много вода чрез потта и престоя под жарките лъчи. А когато кожата изсъхне вследствие на дехидратация, започва да се лющи, което много по-бързо причинява изсветляване на тена- обяснява д-р Анелия Здравкова от Jewel Skin Clinic.

f
Снимка: Thinkstock

Необходимо е също така да се увеличи приема на витамин А. Той е от съществено значение за развитието на кожните клетки и за предпазването им от свободните радикали, подхранвайки здравето и блясъка на кожата в дълбочина. Може да се конусмира под формата на добавки, на червено-оранжеви плодове и зеленчуци, черен дроб, яйца, мляко, рибено масло, спанак, или просто чрез козметични продукти за лице и тяло, обогатени с витамин А, които да нанасяте след баня и преди лягане.

Храненето също има значение. Оказва се не само за добрата фигура, но и за бронзовия загар.

Според   редица проучвания, запазването на тена от лятото може да бъде подпомогнато с консумация на определени храни. Тъй като меланоцитите се нуждаят най-вече от аминокиселината тирозин, за да произвеждат меланин, е необходимо да се увеличи приема на пуешко месо, яйчени белтъци, извара, сьомга, соя, бадеми и авокадо.”

f
Снимка: Thinkstock

Вода, вода и пак вода

Хидратацията е най-важна за хубава кожа и това важи особено след като сме се върнали от ваканция. Много важно хигиенните и козметичните продукти да са щадящи към кожата: измиващи средства без детергенти, съобразени с типа кожа, хидратиращи (според зоната и степента на сухота под формата на млека, кремове, балсами, помади, масла). Дерматологът д-р Анелия Здрвкова обяснява че, чрез правилната хигиена и грижа може да се намали изпаряването на водата и да се поддържа необходимото количество вода в епидермиса, както и да се възстанови увредената кожна бариера. Както за тялото, така и за лицето трябва да използваме продукти, с подходящо рН, които не са агресивни за кожата и са без сапун и които имат хидратиращи и овлажяващи съставки.

f
Снимка: Thinkstock

Специалистът съветва два пъти дневно след измиване да не забравяме да нанесем деликатен хидратиращ и омекотяващ крем за грижа за поддържане на кожната бариера и намаляване усещането за опънатост на кожата. Подходящият хидратиращ крем или серум  е най-бързото средство за подобряване на влажността и на това как изглежа и как усещате вашата кожа.  

Дълбока и интензивна хидратация на кожата можем да постигнем и с професионалните процедури в естетичните центрове- различни  видове мезотерапиии и хидратиращи маски.

Храни, които са богати на незаменими мастни киселини, съдържащи се в орехите, лененото семе, сьомгата и зехтина, могат да помогнат на кожата ви да се поддържа хидратирана.  

f
Снимка: Thinkstock

Летен ремонт

Кожата  често е дехидратирана и се нуждае от хидратация през летните месеци. Д-р Анелия Здравкова казва, че много търсени  са процедурите мезотерапия, богата на хиалуронова киселина и комплекс от витамини, които хидратират  кожата и намаляват  увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи, а така забавят и  преждевременното стареене.

През този сезон и устните се дехидратират, напукват и губят обем. Това може да бъде  възстановено с поставяне на  филър хиалуронова киселина, устните  стават по-сочни  и оформени.  Процедурата  е сред най-често прилаганите през лятото. “Поставянето на филъри в областта на скулите, брадичката, устните е сред много желаните процедури особено преди лятната отпуска заради постигането на по-младежки вид. “ – допълва дерматологът.

Неприятните бръчици около очите, между веждите и по челото могат да бъдат загладени чрез инжектиране на ботокс. Много коментирана   процедура за намаляване на изпотяването в подмишниците е инжектирането на ботокс.

f
Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти