-
2/11. Кулинарна обиколка на великденските ястия по света
Италия
При италианците великденската трапеза винаги е украсена богато с традиционните италиански сладкиши с плодове, ядки, предлага се и сладко вино. В Милано се пече великденската Коломба, характерна за града, поръсена с едра бяла захар и много бадеми. Този десерт, наричат Colomba Pasquale, е приготвен от най-хубаво брашно, което имат италианците, мая, яйца, масло, захар, и винаги с глазура и поръсен с много бадеми и често се предлага във формата на гълъб - символ на Светия Дух.
По това великденско време Италия е залята от шоколадови яйца, пълни с изненади и всички увити в цветни гланцирани хартии.
Интересното е това, че на Великден се предлага по изключение салам и сладкиш, който наподобява нашата баница, но е с плънка и е известен под името Torta Rustica. Предлага се с вермут.