-
1/6. 6-те вечни кулинарни мита, които рухнаха
Мит 1: Не се пържи в зехтин - Дори и хората, които нямат понятие от готвене го знаят. Вярва се, че мастните молекули на този тип мазнина изгарят при по-ниска температура от тези на други растителни масла и тогава произвеждат алдехиди и други химични съединения, които могат да бъдат токсични и опасни за нашето здраве, а и освен това да придадат неприятен вкус на храната.
Да, обаче множество изследвания доказаха, че зехтин, както обикновен, така и екстра върджин са устойчиви и се запазват без да разграждат подобни вещества дори и при високи температури. Дори при изгаряне отделят много по-малко химични вещества от други популярни растителни мазнини. Това се дължи на факта, че зехтинът е много по-устойчив на оксидация от други.
Мартин Гротвелд, професор в Монтфортският университет, препоръчва зехтин за готвене и пържене.
6-те вечни кулинарни мита, които рухнаха
Още от галерии
Хороскоп за деня
Любима двойка от последния сезон на "Един за друг" очаква бебе (СНИМКИ)
Любов и връзки
Най-четени
- Честит празник! Хиляди българи празнуват днес своя имен ден
- Хората, на които трябва да простим преди Нова година
- Защо студентите празнуват на 8 декември и кой има имен ден днес
- Днес празнуват специални имена, гадаем и какво е времето
- Честит празник! Днес празнуват тези редки, но красиви имена
- 5 идеи за евтини, но много сантиментални подаръци за Коледа
