Жените изглеждат все по-млади, независимо от възрастта, а мъжете стават все по-глупави, избирайки повърхностно

ф
Снимка: Личен архив

Ива Екимова

Кифла!

Понятието се превърна в социален феномен. В пряк и преносен смисъл. Представители на категорията срещаме всеки ден, а „кифлата” е тема на подигравки, ехидни постове и „философски”, медийни размишления. До скоро определението пасваше идеално на един съвсем определен типаж. Тук не му е мястото, затова ако в последните няколко години си живял на Марс, просто се разходи в онлайн пространството.

Виртуалният ти тур ще изобилства от полуголи момичета, „редактирани” със силикон, хиалурон, изсмукани от еднобуквен доктор, фотошоп и други приложения, които в битката за по-добра визия и повече лайкове са загубили действителния си образ. По-лошо, някак са се автосугестирали, пардон, самоубедили, че наиситна така са се родили. Недоумявам само,наистина ли смятат, че децата им ще приличат на сегашната им версия. 

Специфично нацупените устнички и напомпани деколтета, отдавна не са terra tectus за определени представителки на жанрово забавление за мъже. Разгледай нюзфийда си и ще откриеш сред по-близките си и по-далечни приятелки достолепни дами, които повлечени от всеобщата социална мимикрия експлоатират селфита, позирайки в кифленски пози.

Нека сложим ред.

Нито една дума дотук не е критика.

Просто времето е такова.

Жените изглеждат все по-млади, независимо от възрастта си, а мъжете стават все по-глупави, избирайки по видимите на повърхността характеристики.

Онзи първичен инстинкт за съхранение на човечеството, който мотивира избора на силния пол в търсене на идеалното генно съчетание, което да осигури здраво наследство, вероятно е на път да се превърне в отживелица.

Днес по-актуално изглежда е именно да изглеждаме.

Дарвин и Фройд навярно си скубят косите. C'est la vie – биха възкликнали французите, но те станаха световни шампиони по футбол и едва ли им до това.

Отдавна образование, постижения, кариера и личен успех не са сред ценностите.

В битката за лайкове единственото важно е снимката да е красива. В много по-голяма степен сега, когато Инстаграм изпревари с двеста Фейсбук, квалифицирана от по младите като място „за по-възрастни”. Въпреки че все още споделяме и в двете „клюкарски” пространства, навярно създаденото от Кевин Систром приложение, трайно ще детронира Фейсбук от лидерската позиция. Какво ли още ни очаква, знаят само футуролозите. Не вярвам да възникне интелектуален еквивалент на визуалното представяне. Но кой знае...

Ако трябва да бъда съвсем честна, за мен кифла си е комплимент.  Не само защото е символ на християнската победа над османското нашествие в Австрия през 1683-а година. С цялата условност на факта, че в историята няма нищо сигурно, накратко - победата е отпразнувана с тестени печива, оформени като полумесец. Полумесец – сещаш ли се? С другите кулинарни митове няма да те занимавам, но нещо, което има вековна история, свързано с културите на Европа и Египет, няма как да е лошо. Как го натъпкахме в клишето за липса на качества и ценности - не знам, а и тук не му е мястото.

Някои войнстващи интелектуалки също имат кифленски признаци. Ходят ли на фризьор, маникюр и подмладяващи процедури, купуват ли си дрешки от мола, правят ли си селфита от колата, ходят ли на фитнес, танци, плуване? Правят го! Значи? Разликата е в естетиката, обема на корекциите и степента на показност. Те обаче се формират от куп други значими и, в общи линии, невидими характеристики или по-скоро от дефицита им.

И така, кифлей си на воля. В това няма нищо лошо, основната разлика, като и при тестения еквивалент е във вкуса.

Кифлата може да бъде с баварски крем, шоколад, крем шампанско или просто без пълнеж. От кои си – ти избираш.

Наскоро ми зададоха въпроса: Копеле, ти кифла ли си?

Така погледнато, по-скоро съм кроасан.

Но за тях – друг път.

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Още от Ива Екимова:

Тайната на спокойствието е разкрита
Честита пролетна неумора!
Мемоарите на Edna дамска чанта, когато с притежателката ѝ се случи промяна...
Писмо до мама: Ако ти не знаеш коя съм – тогава кой?
Бюст-less
Тук всеки мрази всеки и никой не се радва на чуждите постижения!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти