Защо B12 е най-сложният и важен за тялото витамин: разказва диетологът Райна Стоянова

Защо B12 е най-сложният и важен за тялото витамин: разказва диетологът Райна Стоянова
Снимка: Thinkstock

Д-р Райна Стоянова

Витамин В 12  или кобаламинът е есенциална биомолекула, съдържаща кобалт и, всъщност, е най-сложният витамин по биохимична структура, която постъпва в организма с храната.

След това, чрез различни транспортери достига до клетките, където се свързва с клетъчни рецептори, за да активира определени биохимични реакции.

Приемаме го в големи количества, но тялото не го усвоява: истината за най-скъпия витамин Б12

Той е необходим най-вече за нормалното кръвотворене и за цялостта на нервната система. В последните години се установяват и други негови действия, като една част от тях се дължат на директното му действие, а други – непряко чрез други молекули, които се увеличават или намаляват в зависимост от неговата концентрация в кръвта.

Според повечето проучвания, значителна част от хората над 60 години имат кобаламинов дефицит по различни причини. Това се отнася в голяма степен за болните от захарен диабет тип 2.

Лечението с най-често използвания медикамент – метформин - може също да понижи съдържанието на кобаламин в организма, поради намалената му резорбция от храносмилателния тракт. Това увеличава риска от ускоряване на процесите водещи до някои диабетни усложнения и главно диабетната невропатия.

Дневните нужди от витамин В12 са ниски, но дори при лек недостиг, може да се стигне до анемични състояния, хронична умора, депресия. Това се дължи на неговата ключова роля в производството на червените кръвни клетки (еритроцитите), които отговарят за транспортирането на кислород с кръвта до мускулите, останалите тъкани и органи. Нелсучайно е известен още и като “червен” витамин.

B12, всъщност, има две функции и за да ги обясня ще се отклоня за момент към биохимията на витамина.

Под формата на метилкобаламин се използва от ензима метионин синтаза и участва в превръщането на хомоцистеина в метионин. Когато ензимът не действа добре или не е достатъчно, се увеличава количеството на хомоцистеина в организма- състояние, свързано с увеличен риск от сърдечни заболявания.

Снимка: Thinkstock

Когато нивото на хомоцистеина е твърде високо, той има токсично въздействие - върху нервната и кръвоносната система.

Другата функция на кобаламина е участието му в синтезирането на основния градивен елемент на хемоглобина – суцинил-коензим А, тъй като витаминът е ко-фактор на ензима (метилмалонил коензим А мутаза), необходим за извършването на този процес.

Тъй като витамин B12 се произвежда само от бактерии и гъбички, той се среща естествено преди всичко в животински продукти и растенията не могат да го съхраняват.

Той обаче може да се открие и в някои подложени на ферментация вегански храни като темпе, мисо, екстракт от бирена мая за мазане (мармит, вегемит), както и във фортифицирани с него продукти като тофу и зърнени закуски (мюсли).

Снимка: Thinkstock

Минималният дневен прием на витамин В12 е както следва:

Новородени, 0-6 месеца – 0,4 микрограма (мкг.) дневно

Бебета, 7-12 месеца – 0,5 мкг. дневно

Деца, 1-3 годинки – 0,9 мкг. дневно

Деца, 4-8 години – 1,2 мкг. дневно

Деца, 9-13 години – 1,8 мкг. дневно

Юноши, младежи, мъже и жени – 2,4 мкг. дневно

Бременни – 2,6 мкг. дневно

Кърмачки – 2,8 мкг. дневно

Излишъкът на витамина се изхвърля с урината или се съхранява в черния дроб в рамките на до 1 година.

Снимка: Thinkstock

Рискът от дефицит на витамин В12 е най-голям при следните групи хора и състояния:

Хора в напреднала възраст с атрофичен гастрит – Атрофичният гастрит засяга често хората над 50-годишна възраст и намалява възможността на стомашната лигавица да се случва сложния механизъм по усвояването на витамин В12 от естествените храни. В този случай се препоръчва приемът му като суплемент.

Хора с пернициозна анемия – Автоимунно заболяване на кръвта, засягащо 1-2% от хората, в основата на което стои наличието на тежък хроничен атрофичен гастрит, който води до увреждане на пристенните клетки на стомашната лигавица. В резултат намалява продукцията на вътрешен фактор (intrinsic factor), който представлява гликопротеин, наречен гастромукопротеин. Анемията се лекува успешно с инжекции витамин В12 или течни суплементи.

Стомашно-чревни проблеми като болестта на Крон, ентерит, синдромът на сляпата бримка или цьолиакия също са свързани с нарушено усвояване на витамина.

Вегетарианци и вегани – Ако не приемат достатъчно обогатени с витамин В12 храни и мултивитамини.

Хората, приемащи определени медикаменти:

Инхибитори на протонната помпа като Омепразол, използвани за лечение на стомашна язва, които пречат на усвояването на витамина.

Метформин – често използвано при затлъстяване, метаболитен синдром и диабет тип ІІ лекарство, което може да попречи на абсорбцията на витамина.

Хистаминови антагонисти, като Циметидин, Фамотидин и Ранитидин, използвани за лечението на стомашна язва, които намаляват усвояването на витамин В12, тъй като забавят отделянето на солна киселина в стомаха.

Бактериостатични антибиотици като Хлорамфеникол, които пречат на усвояването на суплементите с витамин В12 от червените кръвни телца.

Антиконвулсанти – пречат на метаболизма на витамин В12 и витамин В9. Едновременният прием на мултивитамини и антиконвулсанти води до 50% понижаване на нивата на витамин В12 в кръвта.

Снимка: Thinkstock

За дефицит на витамин В12 се говори при стойности в под 200 pg/ml. Основен източник на витамина са млякото, млечните продукти, яйцата, месото. При вегетарианците и веганите обикновено се налага допълнителен прием чрез таблетни форми или мускулни инжекции.

При пациенти с нарушена абсорбция на витамин В 12 се предпочитат мускулните инжекции. Нормализирането на нивата на хемоглобина не трябва да е индикатор за преустановяване на лечението, тъй-като след около 3 години отново се стига до дефицит. Затова е уместно поддържащо лечение с по-ниски дози.

Хората, които не могат да усвояват В12 от храната, често не го усвояват и от таблетните форми. Добре е да се знае също така, че  от перорална добавка от 500 mcg се усвояват около 10 mcg. Индивид с дефицит на В12 се нуждае от хиляди микрограма В12 всеки ден и такива дози се осигуряват само с инжекции.

Някои таблетки за смучене с високо съдържание (над 1000 mcg В12) могат да бъдат ефективни с течение на времето, но хората с тежък дефицит или неврологични симптоми се нуждаят от първоначална по-сериозна терапия с инжекции с В12. След това пациентите могат да преминат към таблетки за смучене с високи дози витамин В12, но под лекарско наблюдение.

Снимка: Thinkstock

Припомнете си още:

(Не)истини за витамин С

Неправилните диети вредят на костите

Кои са полезните витамини за нашия мозък

Защо ни е необходим витамин K

Защо предозирането с витамини е опасно

Ядки с лечебни свойства

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти