Вратите, които отваря вътрешната истина

жена гледка тераса море
Снимка: iStock

Михаела Петрова

Преди настоящата принудителна изолация си мислех, че обичам да готвя. По-скоро да се наслаждавам на приготвянето на няколко вкусни ястия, които свързвам с „вкуса на семейството”, както и такива, които са свързани предимно с моя афинитет към gourmet lifestyle-а (отказвам да го преведа на български заради специфичния flavour на английското звучене).

Е, байгънясах от рецептите, свързани с „вкуса на семейството”. Ровех из страниците на любими гурмани и други приятели, чиито кулинарни умения винаги са ми вдъхвали респект. Повечето от тях са така мили да не дразнят населението с повече и по-екзотични продукти от тези, които се предполага, че може да си позволим, предвид изненадалата ни в гръб икономическа криза, съпътстваща вирусната. Вдъхновявах се за кратко от някоя и друга рецепта за лесни, бързи и приятни на вкус решения с минимални средства и продукти, споделена тук. Но и това ми мина.

жена кафене писане лаптоп кафе
Снимка: iStock

Едновременно с това се чудех къде се изпари напълно естественото ми удоволствие да седна и да си пиша - не само статиите, които пишех за вас, а най-вече онези неща, които пиша, за да се наслаждавам на общуването със себе си (от което понякога вадя някоя и друга есенция или история и за публичното писане).

Сетих се къде изчезна този кеф - той е силно свързан, почти привързан към това да седна в любимо кафене, в любимо ресторантче и да бъдат нахранени всичките ми сетива. Аз съм разказвачът от кафенето, от Fancy ресторанта, а не онзи между две пранета и писъкът на тенджерата под налягане или дебненето на момента за заливката за мусаката.

Признах си го, усетих леко чувство на вина, че сега не му е времето да споделям неща, за които някои хора, включително мои собствени аспекти, ще си кажат: „тая па, лигла”. Осъзнах, че на подсъзнателно ниво и това ми е проблем. И то от тези, дето се хилят гадно, потриват ръчички и дуднат: „Да видиш кво е” и им казах: „Майната ви, това не е мое“. Освободих ги, както си знам.

И тогава просто се случи с лекота - приятелка ми подари боядисани яйца, приготвени с кеф и обагрени от радостта на мой малък кръщелник, а на Великден, когато реших, че ще си подаря агнешко и дроб сърма, приготвени от любим мастър шеф, той ми подари и козунак. И ето ме, дори прописах. Това е магията на вече изградените невронни връзки.

Невронната връзка е по-важна от любовната

Когато освободих проблема си с готвенето, сякаш натиснах т.нар. „лесен бутон“ и получих всичко необходимо за Великденския празничен протокол и в правилното количество - нищо излишно. Приготвено от майстори, заредено с радост и любов.

козунак
Снимка: iStock

Срещнах и любима приятелка, с която си поговорихме точно за това - че би било много хубаво, ако по време на тази „пауза” всеки се осмели да пусне онова, което не прави от сърце и да се довери на онова, което може най-добре. Тогава може би бихме имали шанс за истински и по-радостен обмен. Измечтахме го набързо през два метра разстояние на опашката, на която кротко си чакахме порцията агнешко.

В светлината на деня, в който всичко това се случи, докато вървях към своя дом, си мислех, че това също е вид Възкресение – да възкръснеш за себе си, да се довериш истински и безрезервно на своята вътрешна истина.

Тази история някои от вас я знаят – прочели са я вече на профила ми в социалната ни мрежа. При толкова споделени семейни трапези, труд и творчество заедно с децата – учене с тях, пране, приготвяне на закуски, обеди и вечери, ме беше обхванало леко неудобство от факта, че подобен ритъм започва да създава ерозия по отношение на всичко, което обикновено ме е радвало и вдъхновявало. Писала съм за това, че отглеждането на другите не ми е изначално присъща, далеч преди да разквартироват всички ни по домовете с избраните от нас семейства.

Не мога да се грижа за мъже и за деца, но мога много да им се радвам

Приятно се изнадах, когато установих, че има и други жени, които се чувстват подкрепени от моето признание. И с този текст бих искала отново да ги подкрепя, независимо дали са малко, или много. Защото на големите мечти обикновено пречат малките камъчета. В случая – илюзии, които сме имали за себе си, заради неща, които харесваме у другите.

приятели храна вино
Снимка: iStock

Мога да се възхитя на всяка домакиня, която всяка вечер украсява масата с ленени салфетки и сребърни прибори. Която се е постарала въпреки хоум офиса да си направи сама и прическа, за да не губи семейството ѝ усещането за празник, когато седне на вечеря. Изпитвам дълбок и истински респект. Но това не съм аз и дори ми олеква, че за себе си не съм избрала да го правя.

Животът определено става по-лесен, когато си признаеш точно какво харесваш. Дори и в моменти на криза като тази, която преживяваме. Особено в такива моменти. Както е на шведската маса. Може да опиташ нещо, което не познаваш, но ако не ти допадне, не си длъжен да го изядеш.

Т.нар. „консуматорско общество“ предлагаше точно това – изобилие от преживявания, професии, пътувания, възможност за експерименти и ние опитвахме, пълнехме чинии с неща, които често не харесвахме, но после можем да говорим, че и това сме го живяли. Разсейвахме се мощно от опцията да чуем истинските си желания и предпочитания.

жена котка
Снимка: iStock

Колкото и да е парадоксално, сегашното ограничение отваря именно тази възможност – при това по правилния начин: да започнем с малките неща. Да взимаме само онова, което харесваме. В количеството, което ни е нужно.

Да помислим, когато пазаруваме - това, което купувам, ще ми достави ли удоволствие и радост? Докато нямам работа – това, което правя, бих ли го правила от дома си без никой да ме кара, без никой да ми плаща? Да си отговорим на въпроса: какво правя в часовете, минутите, отделени единствено за себе си? Ако трябва да избера едно пътешествие в годината, точно къде искам да отида и какво да видя? Почти съм сигурна, че ако дадем шанс тази вътрешна истина да „възкръсне“ в нас, без съобразяване с когото и да било друг, вратата към онова, което би донесло истинска радост, сама ще се отвори.

жена пътуване
Снимка: iStock

Прочетете още от Михаела Петрова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти