Уютът на ноември

ноември
Снимка: iStock

Михаела Петрова

Винаги съм обичала ноември. Дори когато все още нямаше някакви натрупани изживявания, които допълнително да го затвърдят с причини. И вероятно това е правилният начин да се случват и всички онези неща, които отговарят на въпроса: „Защо?“. Първо обичаш нещо, просто защото го обичаш. Едно такова приятно вълнение те обзема. И се отваряш. За собственото си приемане. Тогава и пощальоните с даровете, които седят оттегчени пред затворени врати и възприятия, рязко скачат: „Тука някой се отвори“ и се втурват да си доставят пратките.

И едва после умът, складирал спомени, става достатъчно уверен, за да попълни списъка със „защото“.

есен
Снимка: iStock

Ноември ми е уютен. Контрастно уютен. Уютът да се прибереш на топло по време на първите дни, когато на ръцете, главата и шията им става студено. Приятното усещане да си обуеш топлите чорапи и да си направиш чай. Да се сгушиш в леглото с книга. Да потънеш в изживявания, които може и да не са твои, но ти дават мъдростта на изживяното. Приятното усещане да изядеш топла супа.

В моето детство храната беше по-сезонна, отколкото е сега, но някои навици остават – заради удоволствието на изживяването. Така както август ми е месеца за царевица, ноември ми е месецът за печените кестени. Варени – също. И кестенова торта може в краен случай. Ноември е единственият месец, в който ям печена тиква. Знам, че я има и после. Но тя е специалитетът на ноември. После става като черешите през август. Има ги, но не е същото като черешите в края на май, началото на юни. Ако ще да станат 100 лв. килото. Не знам как е при вас, но аз обичам изживяванията, когато са „пресни“. Когато станат рутинни и обичайни, има ги по всяко време, губя интерес. Като бананите по Коледа едно време, за които беше твърде рано през ноември. Тях ги пускаха в един т.нар. „Показен магазин“ чак през Декември. По-към Нова година. Ако щете вярвайте, но сега почти не ям банани. Е, по Коледа може да се случи да си взема.

есен
Снимка: iStock

Но най-чудесните неща, които привлече в живота ми любовта към ноември са приятелите – скорпиони и изкуството. Имам невероятно много приятели – скорпиони. Повече отколкото от всяка друга зодия. Дори 5 от тях са родени на една и съща дата – 11 ноември. Чувала съм, че има хора, които не харесват скорпионите. Не знам защо. Моите, всички са чудесни. Дори когато „хапят“, за тях може да се каже, че е с оздравителна цел, а не „смъртоносна“. По мои впечатления те са почтени. Честта им е важна, вероятно това поражда тази почтеност. Освен това не познавам нито един скорпион, който да не е естет. И обикновено хапят, когато им нарушаваш представата за „етика и естетика“, която освен, че им е вродена, те изключително старателно продължават да изграждат и уъвършенстват. Тогава нищо не е в състояние да ги спре да те боднат. Иначе са много мили и изключително верни и ценни приятели. Не съм астролог и не знам какво пише в книгите. Това са мои лични наблюдения. Най-хубавият и естетски магазин на моята улица е на приятелка – скорпион. Не може да ги сбъркаш. Може да се каже, че любовта ми към ноември внесе в живота ми приятели от висшия ешелон на етиката и естетиката. Винаги е много интересно общуването с тях.

Другото любимо ноемврийско изживяване е киното. Мога да го сравня с черешите през май. Може би вече три десетилетия, за мен ноември означава „Киномания“. По време на първите издания беше още социализъм и изведнъж - светъл лъч. Няма как да опиша каква радост беше, че ще гледаме филмите на света почти заедно със света. За мен е ритуал да си взема програмата на „Киномания“ и да потърся някое уютно кафене където да седна, да я отворя и да се зачета. Да предвкуся филмите, за да избера. Усещането за празник ме държи и до днес, макар да можем да гледаме каквито си искаме филми у дома. Но то е като с кестените и тиквата. Най-вкусни са в сезона си.

есен
Снимка: iStock

Изживяването е съвсем различно, когато заедно с други хора едновременно си отворите сетивата с готовност да съпреживеете една история през призмата на любим режисьор. Тези преживявания внасят промените в света. Особено в дни като днешните, когато, според мен, е далеч по-добре чрез изкуството да се трансформират уроците на миналото, отколкото в реални битки. През годините ми правеше впечатление, че селектираните филми изключително точно улавят есенцията на т.нар. „цайтгайст“* на специфичния моментум. И тази година не прави изключение. Общият дух на филмите в тазгодишната селекция засягат битките на човечеството - както външните, така и вътрешните. Както на творците, така и на любовниците, както на политиците, така и на привидно най-беззащитните. Снимка на света, преоценка на историята, есенцията на мъдростта, която може да послужи и на днешния ни ден.

И всичко това, споделено с приятели, с които после, преди, между два филма се сяда в някое уютно кръчме на сладки приказки, солени мезета и вино. Ноемврйски разкош.

Разбира се, когато бях далеч по-млада, сладостта на ноември означаваше и любов, и страстен секс – какъв друг да е в месеца на скорпионите? Някога бях нарекла ноемврийските интимни взаимоотношения „топлите връзки“ – първото вдъхване на мириса на студ, загрят от дъха на топло тяло, когато те целуне като се прибира; сгушването на дивана; приятното усещане да ти е топличко, вместо малко или много потно; уютът на човешката топлина, която сме готови да обменим един със друг. Вече към януари, не че я няма, ако връзката е хармонична, но някак губи атрактивността на ново или поне свежо циклично подновено преживяване.

есен
Снимка: iStock

Това е уютът на ноември, които обичам да изживявам отново и отново. И не ми омръзва. Дали така съм го привлякла и наситила защото изначално обичам ноември или го обичам заради всички тези циклично подновяващи се топли и уютни преживявания е малко като въпроса с кокошката и яйцето. Някой би казал: „Чист късмет“. Не мисля. Но не бих си дала и труда да споря. По-скоро бих пратила такъв човек на кино. Например, на „Чист късмет“ - тазгодишния филм на Уди Алън.

Имала съм и лични неприятни събития през този месец. Дори в тези моменти на редки изключения, ноември ме е подкрепял и ме е сгушвал в уюта си с усещането, че въпреки моментния дискомфорт, всъщност всичко е наред.

*Цайтгайст - термин, означаващ интелектуалния, културния, етическия и политическия климат на дадена епоха или течение. 


 


 

Прочетете още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти