Трите звездни актриси, които покориха 2022 година

марго роби ана де армас флорънс пю
Снимка: Getty

Филмовата индустрия изпраща този месец една предимно положителна 2022 година. Посещенията в кината се увеличиха в сравнение с предишните две години, белязани от пандемията от коронавирус, и най-гледаните филми не бяха продукции на Marvel Studios, разбивайки на пух и прах опасенията, че лентите за супергерои са единствените, които хората масово искат да гледат по големите екрани.

Едновременно с това Холивуд се изправи пред друга неприятна реалност: липсата на нови филмови звезди с реална притегателна сила, които да спомагат за направата на оригинални проекти, несвързани с вече съществуваща позната марка. Куентин Тарантино говори за тази липса в редица медийни появи в края на ноември, а аз самият адресирах проблема в текст от май тази година.

Филмовата звезда: Един изчезващ вид

Все пак 2022 година ни оставя с няколко ярки фигури, в чиито ръце бъдещето на филмовата индустрия не изглежда толкова мрачно, колкото различни песимисти го обрисуват. И ако от страната на мъжете една личност доминира последните 12 месеца – а вероятно и последните 40 години – повече от останалите, сред дамите е налице по-сериозна конкуренция за това коя е филмовата звезда на 2022-ра.

Затова и тази статия неизбежно ще се фокусира над три от тях. Всяка от тях влезе в годината с изградена силна репутация и с големи очаквания към себе си – и всяка от тях подсили реномето си още повече със забележителни филмови изяви. През 2023 година ще продължаваме да следим ролите им с подчертан интерес, тъй като е видно, че в днешния Холивуд жените стават звезди с по-голяма успеваемост от мъжете.

Ана де Армас

Прекрасната 34-годишна кубинска актриса навлезе в 2022 година с преследващи я заглавия относно личния ѝ живот: през януари стана ясно, че е приключила връзката ѝ с Бен Афлек, който впоследствие се събра за втори път с Дженифър Лопес в най-широко огласения романс на годината. Но Де Армас привлече медийното внимание през 2022-ра не с нов партньор в живота си, а с отлични професионални изяви.

През месец март стрийминг платформите Amazon Prime и Hulu разпространиха филма, по време на чиито снимки Де Армас и Афлек се срещат през 2019 година: трилърът „Дълбоки води“. Представянето на актрисата масово бе посочено от критиците като най-ефективно функциониращия елемент от една иначе проблемна продукция. Такива оценки са сигурна индикация за звездните качества на даден екранен изпълнител: дори в провалени филми, те намират начин да изпъкнат.

марго роби ана де армас флорънс пю
Снимка: Getty

По подобен начин бяха определени и представянията на Де Армас в екшъна „Живи сенки“ и в биографичната драма Blonde, в която актрисата играе Мерилин Монро и за която вече е номинирана за „Златен глобус“ за главна женска роля в драма. По всяка вероятност ще последва и номинация за „Оскар“, която ще постави Де Армас в компанията на награждавани актриси като Кейт Бланшет и Мишел Уилямс.

Успехите на красивата кубинка от тази година маркират кулминацията на нейната трансформация в сериозно възприета актриса и разпознаваема филмова звезда, след като през голяма част от миналото десетилетие тя бе използвана основно в роли, в които бе експлоатиран ослепителният ѝ външен вид. През 2023 година ще я гледаме в интригуваща романтична комедия с най-сексапилния мъж на планетата Крис Еванс, както и в главна роля в екшън от сюжетната вселена на „Джон Уик“.

Марго Роби

Никой списък с най-популярните актриси през последните 8-9 календарни години няма да е пълен, ако вътре не фигурира името на Марго Роби, и 2022-ра не прави изключение. 32-годишната австралийка навлезе в настоящата година с утвърдената репутация на една от най-надеждните звезди във филмовата индустрия след серия от хитове с критически и комерсиален успех.

Номинации за „Оскар“ за главна и поддържаща женска роля, централни роли във филми с колосални финансови приходи, представяния с траен отпечатък върху популярната култура – Роби вече е бетонирала мястото си в историята. Но актрисата не забави темпото и през 2022 година с критически отличени появи в „Амстердам“ и „Вавилон“ на награждаваните режисьори Дейвид О. Ръсел и Деймиън Шазел.

марго роби ана де армас флорънс пю
Снимка: Getty

Ролята ѝ във „Вавилон“, който очакваме по кината в България през януари 2023 година, вече донесе на Роби поредна номинация за „Златен глобус“. Фактът, че именно тя краси международния постер на филм, в който участва още Брад Пит, е красноречив знак за статута ѝ на звезда. Това е факт въпреки липсата на медиен достъп до личния ѝ живот и тихият ѝ брак с неизвестен асистент-режисьор.

През 2023 година ще гледаме Роби в новия филм на Уес Андерсън, създателя на „Гранд Хотел Будапеща“, както и в дългоочаквания касов проект „Барби“, където ще си партнира с Райън Гослинг под режисурата на номинараната за „Оскар“ Грета Гъруиг. Малко персонажи от попкултурата пасват визуално на известни екранни изпълнители толкова перфектно, колкото Барби – на Марго Роби, тъй че не ще и дума, че ще гледаме и двата филма с интерес.

Флорънс Пю

Единствената актриса в този обзорен текст, която не е номинирана за „Златен глобус“ тази година въпреки блестящите си представяния през последните 12 месеца, воюва за мястото си в пантеона на най-добрите изпълнителки в Холивуд от няколко години насам. И също като Ана де Армас, Флорънс Пю завърши с категоричност прехода си до този статут именно през 2022-ра.

26-годишната англичанка стартира годината, бидейки фаворит на критиците за превъзходните си роли в независими продукции като хоръра Midsommar, „Малки жени“ на гореспоменатата Грета Гъруиг и нелепо преведения на български език биографичен филм „Семейни кютеци“. Наред с това, през 2021 година тя се превърна и в най-интригуващото ново попълнение към филмовата вселена на Marvel Studios в амплоато на Йелена Белова, което я направи екранна сестра на Скарлет Йохансон.

марго роби ана де армас флорънс пю
Снимка: Getty

Затова и летвата към Пю през 2022-ра беше поставена доста нависоко. И въпреки задкулисните си проблеми с режисьорката на трилъра „Не се тревожи, скъпа“ Оливия Уайлд, в който младата актриса изигра главната роля, тя до голяма степен отговори на всички очаквания към себе си с две звездни превъплъщения: първото, именно в „Не се тревожи, скъпа“, а второто – в историческата драма „Чудото“.

Мнозина очакваха Пю да бъде отличена с шанс да спечели „Златен глобус“ за представянето си в „Чудото“, който получи цели 12 номинации на Британските награди за независимо кино, но младата звезда остана пренебрегната. Това по никакъв начин не помрачава изключителните ѝ професионални хоризонти и очакванията към нейната 2023 година.

В следващите 12 месеца ще гледаме Пю в драмата „Добър човек“, в новия филм на големия Кристофър Нолан „Опенхаймер“, както и в мегапродукцията „Дюн: Част втора“, в която актрисата ще играе галактическа принцеса, описана в романа на Франк Хърбърт като несравнима красавица. Малко актьори имат по-интересен набор от предстоящи заглавия за новата година, което затвърждава факта, че на 26 години Флорънс Пю вече е edna истинска филмова звезда.

Не пропускайте следващата седмица и втората част от звездния годишен обзор на Георги Петров, в която на преден план ще бъде изведен най-актуалният филмов актьор за 2022-ра от мъжки пол!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти