Сандра Бълок – любимката на Америка на 54!

Сандра Бълок
Снимка: Getty/Gulliver

За актьорите в американското кино често се говори като за суперзвезди, хамелеони, секссимволи и какво ли още не. Част от майсторството им често, е да тушират своето естествено излъчване и, в някои случаи – звездна аура, за да си придадат вид на средностатистически обикновени хора и така да помогнат на зрителите да се идентифицират с техните персонажи.

Някои се подлагат на впечатляващи физически трансформации, за да постигнат това внушение – качват или свалят килограми, пускат си бради, подлагат се на дълго гримиране преди всеки снимачен ден, и много други методи. На други това умение им е сякаш вродено.

Жената, за която ви предстои да прочетете от следващия параграф нататък, е от втория тип. Никой не може, а и не иска да отрече, че от естетическа гледна точка, тя безспорно е красива. Но в повечето си филмови роли тя изглежда толкова естествено и делнично, че никой не се и замисля да я постави в една категория със звезди и нейни съвременнички като Шарън Стоун или Мишел Пфайфър.

Това е Сандра Бълок и точно това неуловимо качество я прави любимката на Америка. Една част от него със сигурност са заложените ѝ гени. Но друга част от него няма как да не отдадем на впечатляващите ѝ актьорски умения. Непринуденият маниер на говорене, бързите светкавични усмивки и дори походката ѝ са продукт на съвършен себеконтрол пред камерата – дори и този контрол да се изразява просто в това Бълок да бъде себе си.

Ирония носи фактът, че тези елементи от човешкото поведение са ключови в една от най-разпознаваемите роли в кариерата на актрисата – тази в „Мис таен агент“. Лентата, чийто комерсиален успех провокира направата и на не дотам качествено продължение, функционира едновременно като сатира на света на модата, романтичен сюжет между героинята на Бълок и персонажа на Бенджамин Брат и разбира се, като трилър в заключението си.

В главната роля актрисата буквално изнася показно на своите артистични атрибути, докато без никакви видими усилия се трансформира от непохватна полицайка в супермодел. В хода на сюжета даже изрично се набляга на изказа ѝ, стойката ѝ и смеха ѝ, за да се очертаят като акценти в човешкото излъчване и да се покаже пълният контрол на Бълок над всеки от тези елементи.

Снимка: netinfo

Други актриси биха се задоволили със статута си на „любимка на Америка“ и биха правили само романтични комедии до края на съответните си кариери. Бълок жъне предостатъчно успехи с такива заглавия, сред които „Срок за влюбване“, в който актрисата си партнира на екрана с абсолютния крал на жанра Хю Грант, и „Предложението“, който пък я събира пред камерата с Райън Рейнолдс. Но филмографията на актрисата се разпростира много извън тези граници.

Първите две известни роли в кариерата ѝ всъщност идват в класически екшън филми от първата половина на 90-те години. В „Разрушителят“ Бълок играе партньорката на протагониста, изигран от Силвестър Сталоун, а в легендарния и често копиран „Скорост“, изпълнява ролята на случайна пътничка в злополучния автобус, който Киану Рийвс трябва да спаси от огнено унищожение, каквото му е планирал злодеят на Денис Хопър.

Най-големите критически успехи в кариерата на Бълок дотук очаквано идват за драматичните ѝ превъплъщения. За изявата си в спортната и религиозна драма „Сляпата страна“, актрисата получава „Оскар“ за главна женска роля. Лентата е и нечуван комерсиален успех за своя жанр с регистрирани постъпления в размер над 300 милиона долара при бюджет от около 30 милиона.

Сандра Бълок
Снимка: Getty/Gulliver

Успехът на филма е необичаен и с това, че всъщност приходите му през втория му уикенд по кината нарастват в сравнение със записаните постъпления от първия, което е сериозно изключение от обичайната норма в Холивуд. Лентата се превръща и в първия филм в историята на киното, записал приходи над 200 милиона долара, въпреки факта, че има само една рекламирана звезда в главната роля и тя е от нежния пол.

„Гравитация“ на наградения с „Оскар“ режисьор Алфонсо Куарон показва окончателно на света през 2013 година, че за таланта на Бълок няма граници. Актрисата се подготвя грижливо и изиграва безупречно ролята на астронавтка във филма, който е почти като неин моноспектакъл в космоса – Бълок дели екрана с Джордж Клуни само в първата една трета от действието.

Лентата е обект на много похвали за невероятната си визия, реалистичните си ефекти и страхотното представяне на актрисата в главната роля. „Гравитация“ е номиниран за впечатляващите десет награди „Оскар“ и надпреварата в категорията за главна женска роля е особено ожесточена, но в крайна сметка Бълок губи от Кейт Бланшет за нейната роля в „Син жасмин“ на Уди Алън.

Снимка: netinfo

Именно Бланшет ще бъде екранна партньорка и най-добра приятелка на Бълок в „Бандитките на Оушън“, криминалната комедия от добре познатата поредица, доминирана дотук от мъжки изпълнители. Лентата излиза по кината у нас този петък и отзиви за нея ще можете да прочетете в Edna.BG в началото на следващата седмица.

Филмът ще маркира и завръщането на Бълок към криминалния жанр за първи път след хита от 2013 година „Нежна полиция“. Лентата събира актрисата на екран с комедиантката Мелиса МакКарти и резултатът е високо оценена и комерсиално успешна екшън комедия в стила на мъжки филми от жанра като „Час пик“.

Сандра Бълок
Снимка: Getty/Gulliver

А ако изявите в екшъни, комедии, драми и научна фантастика не са достатъчно красноречиви за дарбите на Бълок, най-големият комерсиален успех в кариерата ѝ всъщност идва през 2015 година, когато озвучава антагонистката в анимационния филм „Миньоните“. Лентата очаквано записва колосални финансови постъпления в размер над един милиард долара, а жълтите човечета остават внедрени в модерната попкултура и до днес.

Сандра Бълок
Снимка: Getty/Gulliver

Безспорно ще бъде интересно да се види дали Бълок и компания ще успеят да възпроизведат заразителната химия и забавната искра, които направиха първите три филма от поредицата „Бандата на Оушън“ толкова успешни. Но за главните роли, които се играеха от Джордж Клуни и Брад Пит, надали има по-добър избор от Бълок и Кейт Бланшет. Резултатът очакваме с нетърпение по кината тази седмица, а междувременно вие няма да сбъркате, ако гледате което и да е от посочените в статията заглавия със Сандра Бълок в главната роля!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти