Редовното обезпаразитяване на домашния любимец - инвестиция в здравето на цялото семейство

куче домашен любимец котка
Снимка: Istock

Д-р Цветана Драганова

Забързани в ежедневието си, често се грижим любимото животно у дома да бъде нахранено и погалено, но забравяме, че за да се чувства добре, е необходимо и нещо друго – редовно обезпаразитяване.

Много често в практиката си срещам стопани, които смятат, че щом любимецът им не излиза от дома и няма директен контакт с други животни и с външната среда, то няма как да се опаразити. Такива са много домашни котки, но съм срещала и кучета, които не излизат навън. Въпреки че нямат директен достъп до външната среда, тези животни контактуват със стопаните си и с техните дрехи и обувки, които излизат, нали?! Достатъчно е една бълха да скочи на панталона ви, докато се прибирате, или яйца на глисти да полепнат по обувките и готово – паразитът е донесен у дома.

Друго заблуждение, което срещам у стопаните е, че щом не виждат паразити в изпражненията на любимеца си, значи той не е опаразитен. Това е твърде грешно. Кучетата и котките могат да бъдат гостоприемници на много кръгли и плоски червеи, някои от които обитават храносмилателната система, но други мигрират до белите дробове, сърцето и други органи.

Тези, които живеят в червата са щастливи там и няма да ви се покажат, излизайки в изпражненията. Това може да се случи или при твърде силна инвазия, когато може да ги видите и в повърнато стомашно съдържание, или при третиране с обезпаразитяващ препарат, който да ги принуди да напуснат топлите и хранителни черва. Ако пък паразитите са се настанили в други вътрешни органи като сърце и бели дробове, съвсем няма как да ви се покажат.

Съществува и вярване, че ако животното е опаразитено, то задължително ще проявява някакви признаци – сърбеж около ануса, диария, слабеене, липса или прекомерен апетит. Да, това са симптоми на някои паразитози, но съвсем не е задължително да се проявят, за да ви накарат да обезпаразитите любимеца си. В повечето случаи животното няма нито един от изброените признаци, въпреки че е сериозно населено с неканени гости.

куче домашен любимец котка
Снимка: Istock

Съществуват и стопани, които не третират срещу вътрешни паразити редовно, защото се страхуват от даването на хапче или изобщо не могат да го правят. Съгласна съм, че при някои животни това е твърде трудно, дори невъзможно понякога. За щастие вече съществуват спот-он препарати, които се накапват на гърба на любимеца, но действат срещу вътрешни паразити. Много удобно, нали?! А има и комбинирани такива, които са срещу вътрешни и външни паразити.

Когато си взимате нов домашен любимец също бъдете сигурни, че е обезпаритен адекватно. Ако животното е малко, имайте предвид, че майки, които не се третират с подходящи препарати редовно, раждат бебета, в които вече живеят глисти. Тези кръгли червеи преминават плацентарната бариера и се настаняват в бебетата още преди раждането. Затова малките кученца и котенца трябва да се обезпаразитят още в ранна възраст.

куче
Снимка: Istock

Това е добре да стане няколко пъти през две седмици. И задължително трябва да се случи преди да разрешите на децата си да гушкат новото животинче у дома. Защото някои от паразитите, които обитават тези сладки мъници са опасни и за хората, особено за деца, възрастни хора и такива с компрометирана имунна система.

Досега се фокусирахме върху вътрешните паразити, но външните също не са за подценяване. Нека ги споменем накратко. Освен досаден сърбеж, те могат да предизвикат и доста сериозни състояния. Хиперчувствителността към бълхи при кучетата и котките се среща все по-често, а алергичната реакция, която стои в основата на това заболяване, може да се поддържа дори само от едно ухапване на седмица.

куче домашен любимец котка
Снимка: Istock

Кърлежите пък са преносители на много опасни трансмисивни заболявания като лаймска болест, анаплазмоза, ерлихиоза, бабезиоза и др. А знаете ли, че бълхите може да носят в себе си междинни форми на вътрешни паразити, като тенията Dipylidium caninum, с която любимецът ви да се сдобие като бонус, ако погълне някоя докато се ближе? Затова подходящото и редовно външно обезпаразитяване също е изключително важно.

За да имате здрава и спокойна животинка у дома, не подценявайте опасността, която я дебне от множеството паразити навън. Посетете доверения си ветеринарен лекар и обсъдете коя схема за вътрешно и външно обезпаразитяване е най-подходяща за вашия любимец. И я спазвайте! Така се грижите за здравето на цялото семейство!

 

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти