Постите не са прости!

Ива Дойчинова
Снимка: Кристина Цветкова/ за проекта Triple E.Y.E

Ива Дойчинова

Тази година реших отново да постя. Имам известен опит преди три, но не завърши добре. Виеше ми се свят, чувствах се по-слаба, а на финалната права станах леко истерична. Помня добре един коледен купон, на който май само аз от 80 човека постех. И докато на другите им се гънеха масите от кюфтета, мезета и всякакви поръсени със сирене салатки, аз хрупах зеле с моркови и чаках да ми донесат постното ризото. То пристигна с десерта на другите и отгоре имаше – настърган пармезан. Далеч не смирено се обяснявах със сервитьора, а после и с готвача, че постно не значи вегетарианско, тези хора мислят ли си за кръвното и други такива речи, които не влизаха в ничия глава и развалиха не само моето настроение.

Малко след това разговарях с отец Любомир Братоев, който си остава сред любимите ми хора на духа, които вливат в душата ми и словото, който каза: „По-добре да ядеш месо, отколкото хора. Постът е за смирение.“

От този момент досега – не постех. Тъй като от години не се храня с месо, а млечните продукти са „включване“, а не на големи буци, реших, че съм относително „чиста“ отвътре и мога да го карам спокойно и човеколюбиво.

Тази година обаче един човек ми бръкна в ума – д-р Емилова. Обикновено го прави след всяка наша среща и винаги – с доброта. Разказа ми за хигиената на мозъка. Тази сложно устроена машинка за улавяне на идеи, организиране на спомени, учене и адекватност. Оказа се, че базирана на мащабни проучвания книга, отново доказва следното: растителната храна е тази, която пази мозъка млад и адекватен. Плаките, които задръстват функционирането на най-фините мозъчни тела, за съжаление, са с онази мазнина, която идва от животинските храни + метали.  Няма да ви цитирам тук цялата фактология на книгата, който иска – може да я прочете. Тя е на Нийл Барнард и се казва „Силните храни за мозъка“.  Съжалявам, но няма нито една от животински произход, дори рибите.

Аз пък съм решила да живея до 130  години в чудесно здраве, но и утре да умра – искам да чувствам всяка клетка на тялото си жива и да се радвам на 100% на живота тук и сега.

В моя мозък реално се захващат най-важните решения в живота ми. Изборът ми на храна, мъже, работа, дори и забавления – минава от там. Ако ми докосне мозъка – става любов.

Така че тези пости са мозъчно дело и в негова полза. Разбира се, и за чистотата на кръвоносните ми съдове отвътре като цяло.

Започнах с твърдото решение, че ако пак се изнервя и започна „да ям хора“ – спирам. Колкото – толкова, все е нещо.

Първо избрах правилата на постите, които наистина не са прости:

Храня се  така:

- Много салата, рядко тестени произведения и то от лимец и диви култури, сладкото и естествено като био барчета и сушени плодове.

- Трябва да вкарам повече от толкова заклеймяваните, но и толкова полезни и хубави картофки, ориз, боб и нахут. Между другото това е прекрасна и ниско калорична храна, ако не  я пържиш, оризът не е бял, а див и красив.

- Повече плодове от обикновено. Тук трябва да се сетите, че апетитът рязко нараства след всяка ябълка.

- Измислям си нови постни храни и открих велика комбинация с киноа, авокадо, домати, маслини, много „вдигнати“ ядки на тиган, мента и куркума.

Прегрешавам от време на време с няколко капки прясно мляко в кафето, защото невинаги и не навсякъде успявам да си взема соевото. Но не се мразя заради това и не прекратявам постите.

Както каза една веща в постенето моя колега и чудна жена: „Важното е, че си започнал промяната. Вярно е, че се подува повече корема от многото фибри и си почти непрестанно гладен. Идеален момент да  ядеш по-малко и да отслабнеш за лятото.“

Така че – продължавам. В първите дни стомахът ми беше по-креслив от мозъка, сега пък влезе в някакъв нов режим и не ми надува главата, че е гладен.

Нося си винаги сурови ядки в мен и био барче, в случай на внезапен глад. Консервите с нахут и маслините са ми на една ръка разстояние, а мозъкът ми се кефи, че доминира над стомаха.

Чудя се – какъв ли ще е вкусът на яйцето на 28 април?

Още от Ива Дойчинова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти