Месечен филмов пътеводител – май 2019 година

Месечен филмов пътеводител – май 2019 година
Снимка: Warner Bros./ Universal Pictures/ Walt Disney Pictures

Първата седмица от месеца отмина категорично под знака на „Игра на тронове“ и „Отмъстителите: Краят“. Двата най-големи попкултурни феномена на текущото десетилетие представиха ключови епизоди от дългогодишното си екранно развитие в края на миналия и началото на текущия месец, с което концентрираха изцяло светлината на прожекторите върху себе си.

Но сега, след като третият епизод от осмия сезон на сериала и 22-ят филм от споделената киновселена на Marvel Studios изпочупиха всички статистически и финансови рекорди за гледаемост по света, можем спокойно да обърнем поглед към оставащите предстоящи заглавия на кино до края на май. А те не са малко и са доста разнообразни.

„Мошенички от класа“ – Премиера: 10 май

Още този петък дамите ще получат алтернатива на супергеройските екранни подвизи на Капитан Америка и компания под формата на обещаваща женска комедия. Ан Хатауей почти няма грешна стъпка във филмографията си от 2010 година насам, а от трейлъра за „Мошенички от класа“ личи, че в лицето на Ребъл Уилсън е открила и подходяща комедийна партньорка.

Човешките противоположности винаги създават както забавни, така и драматични ситуации, и в конкретния случай акцентът очевидно ще бъде поставен върху хумора. На каква художествена висота застава филмът и колко забавен всъщност успява да бъде, ще можете да прочетете в ревю тук, в Edna, идната седмица.


„Джон Уик 3“ – Премиера: 17 май

Една седмица след премиерата на гореспоменатата дамска комедия, по кината ще излезе и филмът от месец май, очакван с най-голямо нетърпение от мъжете. Ако искате да подарите на половинката си билет за кино, дайте му такъв за прожекция на „Джон Уик 3“ и със сигурност ще го зарадвате.

Лентата е продължението на два от най-стилните и добре заснети екшън филми от текущото десетилетие и отново ще ни върне в света на недосегаемия и вечно симпатичен Киану Рийвс, любимите му кучета и многобройните злодеи, които се опитват да им навредят. Във филма ще участват още големи имена като Холи Бери, Лорънс Фишбърн и Йън МакШейн, и ако се вярва на първите критически отзиви от отвъд океана, определено няма да е за изпускане.

„Слънцето също е звезда“ – 17 май

Поредната адаптация на сълзлив роман за млади, едва съзряли възрастни хора – именно “young adult” е утвърдената жанрова квалификация за този тип филми – ще излезе по кината в цял свят през май. Но, за щастие, този път сюжетът не е поредната научнофантастична история за младежи, които трябва да свалят тоталитарно правителство в постапокалиптичен свят, нито пък е написан от налудничава фенка на One Direction или поредицата „Здрач“.

Не, „Слънцето също е звезда“ изглежда доста по-близък като повествователен тон и съдържание на далеч по-реалистичния и въздействащ „Вината в нашите звезди“. Затова и лентата има резонно висок шанс да регистрира високо критическо и масово одобрение, както и да разплаче подобаващ брой хора. Дано случаят е именно такъв!

„Аладин“ – 24 май

Два месеца след премиерата на „Дъмбо“, ще дойде моментът да видим и на какво ниво ще е вторият игрален римейк на класическа анимация на Disney, който ще излезе тази година. Режисьор на „Аладин“ е Гай Ричи, а в актьорския състав най-много изпъква името на суперзвездата Уил Смит в ролята на Духа.

Мнението ми може да не е особено популярно, но аз съм от хората, които защитаваха „Крал Артур: Легенда за мача“ на Ричи въпреки факта, че незаслужено се превърна в грандиозен критически и комерсиален провал. Затова и не смятам, че именитият британски режисьор е изгубил професионална форма по какъвто и да е начин, и очаквам „Аладин” също както бих очаквал който и да е следващ негов проект.

Освен това смятам, че Уил Смит е от малкото достатъчно експресивни и остроумни актьори на планетата, които да изиграят Духа подобаващо след незабравимото изпълнение на покойния Робин Уилямс в ролята в анимационния филм. Това са и причините, поради които „Аладин“ буди зрителското ми любопитство и ще получи моите 12 лева и 50 стотинки в световните си постъпления. 

„Жив огън“ – 24 май

Преди Джеймс Гън да стане известен като човекът, който превърна слабо известните комикси „Пазителите на галактиката“ в истинска филмова сензация, той работи предимно по хорър продукции в капацитета на режисьор и съсценарист. През май 2019 година Гън ще се завърне към жанра като продуцент именно на „Жив огън“.

На всекиго може да стане пределно ясно от трейлъра за лентата, че сюжетът ще представи в преобърнат вид историята на Супермен – хуманоид от друга планета с изключителни способности, който е осиновен от бездетно семейство в малък американски град. Оттам нататък историята очевидно ще претърпи рязък завой, но дали това ще превърне филма в проява на художествена дързост и оригиналност, или в просто неуспешен експеримент, ще разберем само ако решим да го гледаме.

„Годзила: Кралят на чудовищата“ – 31 май

Годзила, най-разпонаваемата икона на филмовия жанр за чудовища, ще се завърне по кината в последния петък от месеца, за да се изправи срещу редица огромни съперници. Схватките между огромните зверове, които трейлърът загатва, със сигурност ще са изключително зрелищни, но не мога препоръчам с чисто сърце на никого филм, чийто фокус са люспести чудовища, а не реални човешки персонажи.

Това не означава, че в актьорския състав липсват талантливи изпълнители – младата звезда от Stranger Things Мили Боби Браун, номинираната за „Оскар“ актриса Вера Фармига и авторитетният ветеран Чарлс Данс безспорно са именно такива. Те са и най-голямата надежда на „Годзила: Кралят на чудовищата“ да получи широко критическо одобрение, но битката на митичния звяр за парите на посетителите на киносалоните дори няма да е с отколешния му враг Гидора...

„Рокетмен“ – 31 май

...а с легендарния сър Елтън Джон! На същата дата по киносалоните ще излезе биографичният музикален филм за живота и кариерата на големия певец, при това режисиран от един от създателите на „Бохемска рапсодия“, Декстър Флечър. От трейлъра си личи, че лентата ще е издържана в същия визуален и повествователен стил като филма за Фреди Меркюри и за добро, и за зло.

Тарън Еджертън, звездата на поредицата „Kingsman“ на Матю Вон, ще играе главната роля в опит да повтори успеха на Рами Малек от тази година и на свой ред да изяви претенции за „Оскар“ през 2020-та. Дали ще успее, предстои да разберем, но представянето му изглежда достатъчно интригуващо от рекламните клипове, а и Елтън Джон е достатъчно голяма музикална икона, за да дадем шанс на филма.

Четете още филмови ревюта в Edna:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти