„Лесна услуга“ – интелигентния филм за дами тази есен

„Лесна услуга“ – интелигентния филм за дами тази есен
Снимка: netinfo

В наши дни почти всичко в изкуството вече е направено и киното не прави изключение. Останали са твърде малко оригинални истории за разказване и затова талантът на разказвачите все по-често се изразява чрез личния им, специфичен стил, отколкото чрез самото съдържание на разказите им.

Примерите от последните години са безброй, но „Лесна услуга“, най-актуалният игрален филм по киносалоните в страната в момента, е най-пресният, а със сигурност се числи и сред най-красноречивите. Лентата има сюжета, саундтрака и кинематографичния вид на класически трилър – но не е.

Основният фактор за това е режисьорът Пол Фийг и фактът, че той е намерил изпълнителки на главните роли, които да разберат напълно визията му за филма и да я реализират на екрана. Фийг е известен с многобройните си комедии с главни героини от нежния пол – „Шаферки“, „Шпиони“ и женската версия на „Ловци на духове“ от 2016 година са сред най-известните заглавия от филмографията му.

Талантът му за остроумна, модерна комедия оставя своя отпечатък и върху „Лесна услуга“ – под лъскавата обвивка на класически трилър, филмът е преди всичко много, много черна комедия. Сюжетът разказва за неочакваното приятелство между Емили, ослепително красива кариеристка, която неглижира майчинските си задължения, и Стефани, примерна майка, която дори има собствен видеоблог в социалните мрежи за рецепти и полезни трикове от ежедневието на родителите. В двете роли блестят Блейк Лайвли и Ана Кендрик и не смятам, че има нужда да уточнявам коя роля от коя актриса се играе. Един поглед върху снимката отдолу е повече от достатъчен.

Снимка: netinfo

Лайвли е известна със своята елегантност, красота и звезден брак с Райън Рейнолдс от години, но малко филми са ѝ давали възможност да засвидетелства реални актьорски способности. В ролята на Емили тя изглежда по-непринудено и естествено отвсякога, а сценарият ѝ предоставя повече качествен диалог, отколкото която и да е друга нейна роля.

Безпардонни и цинични шеги, примесени с редки проблясъци на изстрадана житейска мъдрост, са същината на персонажа на Емили, и Блейк Лайвли я илюстрира на екрана с почти шокираща готовност. Актрисата запраща по дяволите изградения си дотук стереотипен, ефирен образ на вечно добродетелна красавица, и се разкрива като повече от способна актриса, очакваща още предизвикателни роли.

На свой ред самотната и безкрайно примерна майка, Стефани, се играе от Ана Кендрик, за която тази роля също маркира нов етап от кариерата ѝ. Вече на 33 години, младоликата и енергична актриса най-после получава възможност да играе героиня на собствената си възраст, а не завършваща колежанка или, в най-добрия случай, начинаеща стажантка в голяма фирма.

Снимка: netinfo

Героинята ѝ Стефани представлява безпощадна сатира на хиперактивните майки от онлайн пространството, които всячески натрапват присъствието си и често досаждат на хората около себе си. Същевременно, втората половина от сюжетното действие представя съвсем друго измерение и страна от характера на Стефани, след като тя е тласната до предела на доверчивостта и добрите си намерения.

В амплоато Кендрик впряга с лекота многократно доказаните си комедийни дарби, но демонстрира пълния си контрол над тях и способността си да бъде напълно сериозна, когато сюжетният момент го изисква от нея. Динамиката ѝ с Лайвли буквално искри на екрана, всяка шега попада в целта си и всеки обрат в сюжета извиква закономерно удовлетворение и разбиране у зрителя.

Именно комичната химия между двете героини и изпълняващите ги актриси придава черните хумористични окраски на иначе стандартния трилър, който се разкрива на екрана пред аудиторията. Пол Фийг е наясно, че не е Дейвид Финчър и филмът му няма как да бъде задълбочено изследване на човешката психика като „Не казвай сбогом“. Затова и режисьорът се обръща към своите силни страни.
А чрез елементи от своя любим жанр, комедията, Фийг успява да освежи концепцията зад „Лесна услуга“ и да превърне лентата в смесица от откровено забавни моменти, деликатен мрачен хумор и съвършено сериозно напрежение. С това филмът надскача жанровите си ограничния и се превръща в задоволително интелектуално преживяване.

Снимка: netinfo

Единственото, с което „Лесна услуга“ може да подразни зрителите, конкретно тези от мъжки пол, е тенденциозното си представяне на водещия мъжки персонаж като доверчив, егоистичен, кръгъл глупак, способен да следва единствено най-първичните си и безмозъчни импулси. Още по-смешна става ситуацията, като се вземе предвид фактът, че героят е университетски преподавател по филология и е представен като интелигентен човек.

Ала ако мъже отидат да гледат на кино филм като „Лесна услуга“, то със сигурност ще са в компанията на половинките си и закономерно ще очакват подчертано феминистко преживяване в киносалона. Ако успеят да надмогнат раздразнението си от жалката мъжка репрезентация на екрана и да оценят другите качества на лентата, както направих аз, то ще си направят... ами, лесна услуга.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти