„Кралицата на Шотландия“ или как понякога амбицията оправдава провала

кралицата на шотландия
Снимка: Focus Features. Разпространител за България: Форум Филм.

Сезонът на филмовите наградите е в разгара си и „Кралицата на Шотландия“ събира на големия екран две от номинираните актриси в категорията за главна женска роля от миналата година и то в проект по реален исторически сюжет. Това изречение е напълно достатъчен повод човек да си помисли, че филмът ще е голям критически хит и в момента ще претендира за редица престижни отличия.

Но това не е така. Лентата е номинирана за „Оскар“ единствено в категориите за грим и костюми, а критическите отзиви от медиите отвъд океана са откровено половинчати. В много подобни случаи съм се разграничавал от тях, но за съжаление и моето мнение за филма до голяма степен е такова. „Кралицата на Шотландия“ има повече положителни, отколкото отрицателни страни, но вторите твърде много пречат лентата да се препоръча категорично.

На първо място, филмът може да се похвали с почти пълна историческа достоверност. Лентата се придържа стриктно към реалните събития, на които е базиран сюжетът, но същевременно съдържа чернокожи актьори в ролите на английски и шотландски придворни благородници, което е меко казано абсурдно от историческа гледна точка.

Въпросните изпълнители изпълняват ролите си напълно компетентно и по никакъв начин не носят лична вина за начина, по който унищожават иначе валидните претенции на филма за автентичност.

„Кралицата на Шотландия“ просто е поредният проект с лош кастинг в името на крещящата нужда от излишна политическа коректност в американската киноиндустрия.

Рейтингът на лентата позволява гледането от зрители до 12-годишна възраст – иначе казано, във филма няма почти никаква кръв, въпреки наличието на няколко батални сцени и екзекуции, а сексуалните сцени са изобразени с модерен привкус, напълно нехарактерен за епохата.

Затова и оценката на The Telegraph за филма – че е „историческо порно за Инстаграм поколението“ – не звучи необоснована.

кралицата на шотландия
Снимка: Focus Features. Разпространител за България: Форум Филм.

В старанието си да се придържа към реалните исторически събития, сценарият на свой ред препуска и не поставя необходимия акцент върху много драматични сцени, които в други филми от този жанр биха носили повече тежест и въздействие. Режисьорката Джоузи Рурк просто не упражнява достатъчно контрол върху сюжетното темпо. Самата кулминация – дългоочакваната среща на кралиците Елизабет и Мери Стюарт – идва сякаш от нищото.

Първата половина от лентата е фокусирана върху тяхната комуникация, след което съспенсът и очакването просто спират да градират. Елизабет изчезва от екрана, за да се появи отново ненадейно за въпросната среща. Ако Рурк е търсила ефекта от напрегнатата първа екранна среща на двама главни герои в стила на Ал Пачино и Робърт Де Ниро в „Жега“, то определено трябва да изгледа филма на Майкъл Ман още няколко пъти. Но с това до голяма степен се изчерпват и критиките ми към нейната режисура.

На визуално равнище филмът е съвършено издържан. Там, където на действието подобават панорамни кадри, с които да се подчертае мащаба на действието и на Британската империя, те са налице и се запечатват лесно в зрителското съзнание. Но в интериорните сцени Рурк поставя акцента на обратния полюс и го прави напълно основателно. Тя в нито един момент не забравя, че Викторианската епоха е няколко века след сюжета на нейния филм и съответно осветява оскъдно сцените в заседателни зали и коридори, които така или иначе са арена единствено на интриги.

кралицата на шотландия
Снимка: Focus Features. Разпространител за България: Форум Филм.

Други режисьори, не дотам заинтересовани от достоверността на своите филми, също биха направили сцените в дворците излишно пищни и грандиозни. Но костюмите в „Кралицата на Шотландия“ са далеч от огромните рокли, с които обикновено асоциираме продукциите на британска историческа тематика. В този смисъл двете номинации за „Оскар“ на лентата са напълно оправдани.

 

Това ни довежда и до най-силния коз на филма – актьорският състав. В главната роля Сърша Ронан завладява екрана със самоувереност, страст и категоричност. Младата актриса прави ролята на Мери Стюарт своя и заковава всички емоционални нюанси на своята героиня с прецизност и без излишно преиграване.

Но вероятно най-интересното от всички актьорски представяния в лентата е това на Марго Роби в ролята на легендарната кралица Елизабет. Героинята е изигравана на големия екран десетки пъти в миналото и в почти всички случаи е илюстрирана като антиемоционален, студенокръвен политик, предан единствено на властта.

Роби получава възможността да изследва корените на този тъй популярен образ и се възползва в пълна степен. С деликатни маниери и мимики актрисата успешно изобразява кратките и силно въздействащи моменти на емоционално пропукване у Елизабет, за да я доведе в крайна сметка до познатия ѝ облик на безстрастна, ампутирана от чувства жена, срасната с трона и кралската институция.

кралицата на шотландия
Снимка: Focus Features. Разпространител за България: Форум Филм.

За ролята Роби и екипът от гримьори на лентата до голяма степен тушират и изкривяват съвършените черти на прелестната актриса, включително чрез употребата на фалшив нос и петна по лицето. За звезда от калибъра на Роби, при това с разпознаваемия ѝ външен вид, това само по себе си е артистичен риск, но тя го приема и изживява ролята си в пълна степен без никаква суета.

Тя, Марго - една невероятна жена и актриса

В поддържащия състав личат имена като Джо Алуин, поредната нещастна душа, която споделя живота на поп певицата Тейлър Суифт и вероятно ще бъде вдъхновение за следващия ѝ албум с песни за раздяла и разбити сърца, и Дейвид Тенант.

Но над тях със сигурност изпъква Гай Пиърс, който тихо и кротко продължава да впечатлява света с поддържащи роли в Холивуд вече 20 години. Австралиецът играе Уилям Сесил, първият съветник на кралица Елизабет и своеобразният кардинал Ришельо в нейния двор. Авторитетен, мъдър и безскрупулен, той командва зрителското внимание във всяка своя минута на екрана, а сцените му със самата Елизабет са сред най-добре изиграните във филма.

кралицата на шотландия
Снимка: Focus Features. Разпространител за България: Форум Филм.

В крайна сметка мога само да заключа, че „Кралицата на Шотландия“ си струва гледането заради интересния исторически предмет на сюжета си, но не може да се сравнява с подобни жанрови продукции, които в минали години са били номинирани за „Оскар“ в категорията за най-добър филм. Също като главната героиня, лентата се ползва с добронамереност и големи амбиции, които до голяма степен оправдават крайния провал.

кралицата на шотландия
Снимка: Focus Features. Разпространител за България: Форум Филм.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти