Любимите йога пози на децата

v
Снимка: Личен архив

Децата, също като възрастните имат предпочитани йога асани. Обикновено  съответстват на любимите им животни или са по-трудните, изискващи сила и гъвкавост. Но, не се притеснявайте, ако вашето дете не ги може.

Йога не е съревнование и дава свободата да правим това, което харесваме, можем и искаме, да развиваме силата, гъвкавостта си, а наред с това да се грижим за здравето си неусетно, докато се забавляваме и развихряме въображението си.

Днес ще ви запозная с някой от любимите детски пози с имена на животни. Ако вие имате друго любимо животно, което не съм включила тук – просто го измислете.

Сътворете заедно приказка с тези герои, добавете интересни факти за животните и ще видите как ще запалите любопитството им. А другата седмица ще преминем към по-предизвикателните асани.

Пеперуда

Техника на изпълнение: Седнете на пода, свийте крака и приближете коленете към гърдите. След това отпуснете коленете встрани и хванете стъпалата. Допрете ги едно до друго. Изправете гърба. С вдишване повдигнете коленете нагоре, а с издишване ги свалете. Направете пет бавни движения и колкото искате бързи след това.

v
Снимка: Личен архив

Предложение: Ако желаете махайте и с ръцете. Не забравяйте, че няма гърбави пеперудки. Летете все по-бързо, високо и далече. Накрая кацнете на цветенце и го помиришете, като наведете нос към пръстите на краката си.

Знаете ли, че: Пеперудите не могат да чуват, но усещат всяко движение. Те нямат бели дробове, но дишат през отвори на коремчетата си.

Ползи: Отваря тазобедрените стави, разтяга вътрешната част на бедрата, укрепва тазовото дъно, повлиява благотворно върху надбъбречните жлези. Подпомага червата и чревната перисталтика.  Подобрява гъвкавостта в областта на слабините и таза. Премахва умората от дълги часове седене и ходене

„Бик“

Техника на изпълнение: Започнете от изправен стоеж. Стъпете с единия крак надалеч назад. Свийте коляното на предния ви крак, то трябва да е точно над глезена. С вдишване протегнете ръце нагоре. Хълбоците ви трябва да са в една линия и двата обърнати напред.

v
Снимка: Личен архив

Предложение: Ръцете ви са рогата на бика.

Знаете ли, че: Биковете са далтонисти. Не различават цветовете. Движението на червения плат, а не цвета е това, което ги дразни при коридата.

Ползи: Укрепва и разтяга бедрата, прасците и глезените. Укрепва раменете, ръце, мускули на гърба. Разтяга гърдите, белите дробове, раменете, шията, корема и слабините.

„Котка“

Техника на изпълнение: Застанете на ръце и колене (колянна опора). Нека дланите ви са под раменете, а коленете точно под таза. Погледнете към пъпа като издишвате и образувайте дъга с гърба ви, а като вдишвате погледнете нагоре, извийте гърба ви в обратната посока и отпуснете корема надолу.

б
Снимка: Личен архив

Предложение: Движете се грациозно, като протягаща се котка. Казвайте „Мяу“. Може да размахате опашка, да се протегнете и почешете ноктите си напред или да свиете лакти и да пийнете мляко.

Знаете ли, че: Котката е била свещено животно в Древен Египет.

v
Снимка: Личен архив

Ползи: Огъвкавява гърба и премахва напрежението в него.

„Гледащо нагоре куче“

Техника на изпълнение: Легнете на пода по корем и сложете длани под раменете. Стъпете на пръстите на краката и с вдишване подигнете тялото нагоре, като изпънете ръцете и погледнете над вас. Тялото ви не трябва да допира пода.

v
Снимка: Личен архив

Предложение: Може да лаете или виете като куче!

„Гледащо надолу куче“

Техника на изпълнение: Застанете на ръце и колене, с длани на широчината на раменете, крака - на широчината на ханша. Натиснете дланите към пода и повдигнете бедрата и таза нагоре като изпънете краката си. Опитайте да опрете с пети пода. Гърбът, вратът и ръцете ви трябва да образуват права линия. Ако не се получава по-добре свийте краката в коленете.

v
Снимка: Личен архив

Предложение: Ако направите две кучета гледащи надолу кучета може да застанете така, че да се виждате, като надничате между краката си.

„Пишкащо куче“

Техника на изпълнение: От „гледащо надолу куче“ повдигнете единия крак нагоре, за да „маркирате“ територията си. Повторете  с другия.

v
Снимка: Личен архив

Предложение: Възпроизведете звука от пишкането.

Ползи от поза куче и вариантите й: Разтяга гърба, глезените, прасците, раменете. Прави силни ръцете и краката. Ободрява.

Светла Иванова създава първата активна приказка за деца "Вълшебна книжка" с песнички и карти към нея, както и проекта тананикаща йога за деца и родители. В часовете й по тананикаща йога заедно с колегата си Константин Кучев пеят на живо, измислят заедно с децата приказки, песни и ги съчетават с много игри и движение. Може да ги посетите всяка неделя от 17.00 до 18.00 ч. в студио Одет, кв. Изток, ул. Латинка 5. За повече информация за книжката и практиките посетете страничката: tananikashtayoga

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол