Когато споделяш и хляб, и легло, тогава е близост

любов двойка храна
Снимка: Istock

„Ти си ми най-близкият човек“ -  няма начин да не сте го чували. Най-често от хора, които се оказва, че са ви доста далечни. Има неща, дето е по-добре да не говориш за тях, да не ги обличаш в помпозни думи, да не декларираш отношения, привързаности и обвързаности, защото тръгнеш ли да се обясняваш, значи искаш да представиш себе си или ситуацията не точно такава, каквото е.

Истинските състояния не се нуждаят от обяснения, те се чувстват.

И никакво афиширане не може нито да ги скрие, нито да ги разкрие. Още по-малко – да ги докаже. Водопади от изящна словестност – цял живот ще те обичам, винаги ще съм до теб, каквото и да става, ти си ми на първо място, ох, чудя се дали да се потреса, или да се затреса в хомеричен смях, не че не съм ги чувала, не ги чувам и никой не може да ме застрахова, че ще престана да ги чувам.

любов двойка храна
Снимка: Istock

Отначало е сладко. Отначало вярваш. И този, който ти ги говори, също си вярва. Това е на ниво първа обич, първи стъпки, първи копнежи и тежнения, после започваш да си даваш сметка как най-близкият ти (уж) човек, те е настъпил по мазола, защото знае точно къде се е образувал от тесните обувки на отношенията ви. Добре е да запазите усещането от тази болка, полезно е при обуването на следващия чифт обувки.

Близостта е точно като обувките, никак не е прозаично това сравнение. Виждаш на витрината едни обувки, влюбваш се в тях от пръв поглед, точно, ама точно за такива си мечтал цял живот (цял до тук, де), влизаш, пробваш, оглеждаш се – идеални са, щастието е пълно! Целият свят е в краката ти! Е, на втората пряка усещаш леко пристискване, на пресечката към вкъщи единият ти крак е като в менгеме, ама крачиш уж бодро, на стълбите вече провлачваш крачка, а пред вратата единственото ти желание е по-скоро да ги сриташ още в антрето и да си отдъхнеш. Разбира се и да излекуваш пораженията.

Щото следващите няколко дни ще се чустваш уютно само в старите си домашни чехли. Не е ли същото с отношенията? Помислете. Същото е, нали? И не става въпрос за удобство във физическия или комерсиален смисъл на думата, а за уют. Духовен и душевен. За близост, която е заедност – от погледа до обятията. Делене не като разделяне, а като поделяне. И споделяне.

любов двойка храна
Снимка: Istock

Да си легнем заедно, но на сутринта да си разделим поравно филията хляб, останала от оня ден, защото вчера сме забравили да купим хляб. Това е близост. Не гръмкото „Ти си ми най-близкият човек“, защото това можеш да го кажеш дванайсет пъти на ден на различни хора и дори да си вярваш.

Зависи кого за какво чувстваш близък или какво ти трябва от негова страна. Обикновено второто. Искаш любов, искаш подкрепа, искаш демонстрация на близкост. Но демонстрацията не е близост. Забелязахте ли как променя смисъла една буква? Близкост и близост са различни неща. Много различни. И само който има истинската близост, може да направи разликата. Ама колцина са подпетили най-чудните на света обувки, за да разберат, че чудността е в това, да не ти образуват мазоли. Скъпи, викам, защото пак е станал преди мене и е включил кафеварката, къде са ми чехлите? На мястото си в коридора, смее се, снощи така и не стигнахме до тях, сега ще ти донеса филийка с масло и шарена сол, после ще сляза до магазина за хляб.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти