Кога и как да сложим край на връзката с човека до нас?

f
Снимка: iStock

Наталия Кобилкина

Всяка връзка изначалнo е обречена на раздяла – или смърт, или просто раздяла. Ние се раждаме и умираме сами. Въпросът е все пак как можем да запазим една връзка максимално дълго и ако отношенията не се получават, как да ги оправим.

При мен, като семеен терапевт, често идват двойки или жени, които се намират в криза на своите отношения и искат да се разделят. Ние винаги първо работим в посока как да запазим връзката и в 50% от случаите това помага. Отношенията се развиват на ново ниво. Но в 50% от случаите, ролята на терапевтът е да помогне на хората да се разделят спокойно и максимално безболезнено за всички. Понякога е важно да кажем “стоп” на отношенията, които ни пречат да бъдем щастливи.

Снимка: iStock

Кога трябва да сложим край на една връзка?

1. Когато усещате, че връзката ви изтощава и има само проблеми и конфликти. Това е така наречената "токсична връзка", която само трови живота.

2. Когато другата страна категорично отказва да промени нещо и ви обвинява за всички трудности. Тогава препоръчвам да сложите поне пауза, за да може партньорът ви да остане сам и да разбере какво наистина иска. А вие можете да вземете някакво решение за вас самите.

3. Когато не сте задоволени във вашите нужди и потребности и правите прекалено много компромиси, тогава отхвърляте самите себе си.

4. Когато виждате, че тази връзка няма бъдеще (Пример: човекът е женен, а вие искате семейство и деца).

5. Когато вързката не ви дава жизненост. (Пример: всичко е стабилно и сигурно, обаче няма живот там, не ви дава енергия. Често при такова положение нямаме желание да се развиваме заедно.)

6. Когато вашите ценности се разминават, тогава искате различни неща и тази връзка няма бъдеще.

7. Когато вече няма любов. Понякога и това се случва. Тогава е важно просто да благодарите на партньора си и да продъджите сами по пътя.

8. Никога не се разделяйте заради друг човек! По статистика хората, които се разделят заради друг, в 90% от случаите се разделят после и с този нов партньор. Новата любов може да катализира някакви неща, но не трябва да бъде причина за раздяла.

Снимка: iStock

Как да се разделяте хармонично?

1. Най-важното е с уважение и елегантно. Раздялата трябва да се случва като естествен процес, когато нещо наистина е приключило. 

2. Да сте честни и искрени.

3. Да уважите своята и чуждата болка. Разбира се, краят на отношенията почти винаги е болезнен, но такъв е животът. Просто това е период, през който всеки от нас понякога е принуден да се изправи. 

4. Започнете първо от това за какво сте благодарни, после кажете, че сте взели решение да се разделите и после пак благодарете. Кажете конкретни действия как това трябва да се случи. Обмислете всичко преди да водите този разговор. Вие трябва да сте наистина 100% сигурни, че сте готови за раздяла. В противен случай рискувате само да нараните партньора до вас.

5. Приемете, че на първо време той/тя ще се ядосат или ще се опитат да ви манипулират. Бъдете твърди в своето решение и запазете търпение, проявявайте любящо и уважително отношение, независимо от действията и думите на партньора ви.

И последно - Вселената е справедлива. Познавам двойки, които се разделяли за доста време и след месеци или години се събират пак. Едва тогава разбират колко много се обичат и че вече са готови за истински отношения. Така че - пуснете вашия партньор. Ако това е вашият човек – той/тя ще се върне. Ако не… ще се появи по-добър!

Още от Наталия Кобилкина:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти