Какъв искаш да бъде Той?

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Днес всички сякаш се раждат с претенции.

Още от бебета едни предпочитат каучуков, други - силиконов биберон. После някои започват да искат силикон къде ли не, други се задоволяват с естествени форми.

Така претенциите нарастват правопропорционално на възрастта…

Предстои изборът на мис България. Случайно го разбрах. Като майка и жена, единственото, което ме интересува, е дали спечелилата ще бъде пример за момичетата на нейната възраст.

Защото всяка претендентка казва, че това ѝ е целта - да бъде за пример. Да се отнася с отговорност към задачата и да прослави естествената красота на жената в страната ни, а по-късно и по света. Да помага, да подкрепя както може нуждаещите се, да показва съпричастност към деца в неравностойно положение, към животни и към всичко, което може да предизвика състрадание.

Спомням си навремето, когато повечето необвързани момичета на тези конкурси ги питаха какъв мъж искат да срещнат, обикновено отговаряха: „Да знае какво иска от живота“.

После видяха, че това, което искат мъжете, не е достатъчно само по себе си и добавяха „И как да го постигне“. Дано тези времена са отминали.

Очаквам в бума на т.нар. „индигови“ и „кристални“ деца и другите подрастващи да са прихванали нещо от тях.

Всъщност да си призная, нищо не очаквам от бъдещите "миски".

Гледам ги и си мисля - дано на дъщеря ми да не ѝ се налага да отговаря на подобни въпроси. Дано да я науча на простия отговор, че с какъвто човек иска да бъде, първо трябва самата тя да стане такава.

Ако иска добро семейство – да се стреми към него, да го цени и уважава.

Ако иска възпитан мъж, и тя да е такава…

Ако иска да бъде обичана – да обича. Ако пък някои други, освен нас, родителите ѝ, намират външния ѝ вид за красив, да знае, че красотата сама по себе си не е направила никой по-умен и начетен.

Сега е на 3 години. Чета ѝ любимата ѝ приказка Пепеляшка. Всяко момиче иска да е на нейното място, когато порасне – да бъде открито от принца. Но рядко младите момичета забелязват, че тя, освен красива, е описана и като работлива, скромна, непретенциозна и точна жена.

Късмет, момичета!

* * *

Прочетете още от Колонката на Светла Иванова в Edna.bg:

Мъжът, в когото се влюбих...

Еволюирайте!

Моята тъмнокожа приятелка

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти