Какво не разкри секс скандалът в Холивуд

Ива Дойчинова
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

Че все още ни е страх от истината за секса и ни е срам да попитаме, ако перифразирам Уди Алън. И докато ни е страх да си признаем най-неприятните преживявания и ни е срам да изкажем най-приятните, понякога ни е трудно да направим разликата.

Сексът е нагон, при това силен, определящ ни като личности и избор. Също така и като обикновени човешки същества. Независимо от това къде в скалата на успеха се определяме.

Сексът е част от нас, независимо дали е от „правилната страна“ на медала или от тази, която обществото ни приема като такава.

Сексът е начин, по който се изразяваме. Необходимост не само за нас, необходимост да я случим с друг. В главата си само или с тялото си.

В момента на този акт, точно и само в този момент, ние имаме правото, силата и волята да бъдем такива, каквито сме. Трудно ми е да повярвам в идеята на чистото изнасилване, освен ако не е наистина само от позицията на ултимативна сила и нейната грубост. Но и да попаднем в тази позиция значи, че сме избрали по някакъв начин да бъдем в нея.

В сексуалния акт участват двама (за улеснение на примера) и те имат възможност да променят или проведат нещата по начин, който да е личен избор. Да дадат или да стигнат точно до там, докъдето са решили. Можеш да влияеш с глас, решения, думи, поведение.

Властта има силата да подчинява, така е. Дали е работодателят, звездата Спейси или Хофман, продуцентът Уайнстийн – те имат тази аура, която ще ти помогне най-вероятно да имаш закрила или роля. Но и ти участваш, нали така? Ти си бил на тези купони, в тези хотели и в тези филми. Е, кажи „не“ де. Тези хора, точно защото са високо, са и твърде уязвими. Достатъчно бързо падат от пиедесталите си, както виждаме през тези дни.

Питам се защо тези младежи, актриси и днешни звезди не казаха „не“ навреме или не вдигнаха скандала, когато ги болеше?

Имам основен проблем с тази давност на признанието. Изкривяването на спомените и субективизирането им не е достатъчно основание нечие име да бъде сринато.

Не вярвам, че Майкъл Джексън е бил педофил. Въпреки огромния брой упражнения в тази посока. Моето мнение е, че е обичал децата по хубавия начин. Това избрах да мисля от това, което зная за Джако е, че е човек, останал в сферата на детството, което му е било отнето.

Ако #metoo бъде наистина честен, ще включи много жени, които са били изнасилвани в дома си от собствените си съпрузи. В многото нощи и многото пъти, когато изобщо не им е било до секс, но са изпълнявали задължения. Както и обратното – говоря и за мъжете, задължавани да ги изпълняват.

Когато сексът се превърне в работа, път към кариера или договор – защо обвинявате другия? Били сте част от този акт и приемете, че скъсването с това лично съучастие 30 години по-късно някак не е съвсем чисто, нали? Независимо дали иде реч за брак или кариера.

Сексът като упражнение във власт и притежание е власт и притежание, ако някой се съгласи да бъде притежаван и използван. Срещу съответните облаги.

Ако тогава това е било така, какво променя нещата сега?

Холивудските продуценти, звезди и като цяло власт-имащите, ще бъдат по-внимателни. А това означава ли, че хората, които се издигат чрез секс, ще бъдат по-пасивни? Съмнявам се.

Сексът е нагон, естествен, нормален, вечен. Ако някой иска да обзаведе собствената си кариера или живот с облагите му,  няма правото да протестира доста след това. Защото вече прилича на реваншизъм и лов на вещици.

Всеки и винаги, независимо колко е слаб физически, може да постави границите и да извика достатъчно силно, че нещо нередно се случва. Да го каже и докаже навреме. Защото вярвам, че възпитанието на децата в Европа и САЩ е достатъчно еманципирано да си дават сметка какво се случва. А за възрастните хора нямам никакво извинение.

Хофман, Спейси, Джако, Джордж Майкъл и всеки, жив или не, на комуто се случва всичко това, е човек. И като мен и вас има своите зависимости от секса и неговата най-хубава форма – споделеност в взаимност.

Не вярвам на жертва, която търпи и се самооправдава дълго време, че е такава. Значи е създала насилника.

Чистите пътища в областта на интимното и кариерата обикновено не се пресичат. Така мисля. А ако се пресекат – избираш едното или другото.

Това, което не ми стана ясно в секс-скандала в Холивуд, е – къде е границата между личната облага и личното достойнство.

Кой, какво и защо накара тези жертви да мълчат, когато им беше времето да говорят, е важен въпрос. Очаквам и какво ще кажат сега Кевин Спейси и Джъстин Хофман. Време е те да говорят. Лично и по същество.

Още от Ива Дойчинова: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти