Антрето: “горещата точка” на семейния живот и важните въпроси, които ще го трансформират

антре
Снимка: ATG Design

Ивета Попова

Усещането за дома се заражда още пред входната врата и се потвърждава в мига, в който човек влезе в антрето. 

Дали е добре осветено? Дали е превърнато в склад и не можете да се обърнете от якета, спортни принадлежност и обувки или напротив - подредено и приятно е, без излишни вещи и с малък дизайнерски акцент? Всички тези елементи ни говорят много за темперамента на обитателите на дома. 

В същото време, за всички живеещи в един дом антрето е входно-изходната “гореща точка” на семейния живот - оттук се оправяме и излизаме сутрин, а вечер влизаме у дома си, отпускаме се и оставяме външния свят пред входната врата. 

Когато създаваме концепциите за интериор, винаги задаваме поредица въпроси на клиента, за да определим не само неговите естетически виждания, но и в чисто функционален план какво очаква от всяко помещение. 

Ето въпросите, които задаваме за антрето: 

Какви функции трябва да изпълнява?

Антрето може да има много функции - освен за място за връхните дрехи и обувки, то може да предложи много място за съхранение или обратното - да има само “представителни” функции с изчистени линии и акценти. 

Ето защо е важно да решим какви функции ще изпълнява антро, ще има ли нужда от вграден гардероб от пода до тавана или само от елегантна закачалка и пейка за сядане. 

Какви са навиците на семейството?

Има хора, които са свикнали да се приберат у дома и да изпразнят съдържанието на джобовете си - ключове, портфейл, писма. Други не го правят и държат всичко в дамската чанта или джоба на якето, защото не искат на следващата сутрин да излязат без ключ например. 

Когато организираме дома, той трябва да следва ритъмът на семейството и неговите навици, за да постигнем истинска хармония. 

Така че ако сте от оставящите ключове, ще предвидим подходящи мебели, на които да разположим аксесоари за ключове, портфейли и писма. Ако нямате такива навици, не е нужно да си ги създавате, само за да “обживеете” мебелите в антрето. 

Ако пък в семейството има деца, ще улесним максимално организацията на сутрините и ще предвидим място за съхранение за всяко дете и всеки член на семейството. Ще предвидим също и място за сядане, за да бъде обуването по-лесно за всички. 

Така всеки на прибиране вкъщи ще има свое кътче, в което да остави раницата, шапката, дамската чанта - за да е подредено и лесно достъпно. 

Разбира се, не забравяме и огледалото - според размера на помещението може да е от чаровно кръгло с малка тоалетка до високо от пода до тавана, за да увеличим оптично пространството и да придадем повече светлина. 

Kак ще придадем естетика на функционалността?

Голямото предизвикателство на антретата е как да изглеждат подредени в “реалния” живот - когато на закачалката се натрупат якетата на цялото семейство, обувките трудно стоят подредени по чифтове и в редичка, а някой е забравил да внесе покупките. 

Като почитатели на изчистените линии и форми, винаги препоръчваме в антрето всички мебели да са с вратички - вградените гардероби, шкафовете за обувки, етажерките. Така само с едно движение затваряме хаоса на сигурно място и погледът не се “препъва” в различни цветове, материи, вещи.

За да приобщим антрето към останалите помещения в къщата, винаги намираме място за малък стилен и личен акцент, който да говори на гостите на дома за домакините - в един случай това е витрина с вино, в други - етажерка с книги, подходяща картина или елемент от дизайна, който после повтаряме в дневната. 

Така от “сервизно” помещение за дрехи, обувки и чадъри, антрето се превръща в пълноценна част от дома - мястото, на което казваме на най-обичаните си хора “добре дошъл”!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти