Как да престана да чакам и да се справя със страха от живота?

Как да престана да чакам и да се справя със страха от живота?
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте!

На 56 години съм и се радвам, че търсейки решение за моите проблеми, попаднах на вас. Имам проблем със страха: от самия страх, от самотата (децата пораснаха, нямам мъж, нямам приятели, нямам хоби), от промяна, от взимане на решение – май, че е страх от живота, който не зная как да живея.

Разбирам, че мога да направя всичко, но нямам желание. Нямам желание да направя усилие даже. Чакам. И аз не знам какво чакам... Имам си обаче диагнози - депресия, паническо разстройство, ако отида при поредния доктор, сигурно ще си имам и нещо друго.

Разбрах, че имам проблем с майка ми, с баща ми... и с целия род и че като не правя усилие да "действам", ще си живея живота в страх. Моля за идея как поне малко надежда да си дам. Чувствам се като "пиле в кълчища". А, и... да! Някаква "хрумка" как да се справя с натрупани финансови дългове?! 
ПП: Прочетох повечето коментари на Алексей. Не съм купила книгите (все още).

* * *

Здравейте,

Харесва ми самоиронията във вашето писмо. За съжаление обаче, способността да се надсмеем над собственото си положение не е достатъчно, за да го промени. Понякога този вид усмивка над нашата сериозност е по-скоро поза на самосъжалението, отколкото инструмент, с който да разбием тази сериозност и да поемем в друга посока. А самосъжалението, макар и с усмивка, е винаги разрушително.

| Прочетете още от Алексей Бъчев: Как да се справим със злата свекърва? |

Напоследък ми прави голямо впечатление една нова способност, която хората като че ли развиват – майсторско умение да се страхуват едновременно от и за живота си. Хем се страхуват да го живеят, хем се страхуват да не го изгубят. По този начин се постига един забележителен житейски ступор – осъзнаваме, че животът го има, но ние сме в пълна неспособност да го живеем.

Прочетете още от Алексей Бъчев: Страх ме е да не се разболея отново |

Много пъти съм заявявал, че ако искаме нещо да променим, то това означава нещо да започнем реално да правим за тази промяна – по умозрителен път, само с обяснения, теории и съзерцание нищо не може да бъде постигнато. Чакането е много непродуктивна житейска позиция. Ние чакаме, а животът чака нас да спрем да чакаме. Не живот, а театър на абсурда „в очакване на Годо”. Бърборим, размишляваме, теоретизираме и чакаме Годо. Кой е тоя Годо, има ли го, няма ли го, ще дойде ли, няма ли, не е ясно... Но ние не смеем да мръднем от мястото си, защото току-виж, ако се поместим, този Годо, за когото не знаем дали изобщо съществува, взел че се появил...

Прочетете още от Алексей Бъчев: Уж харесвам живота си, но искам да се самонараня |

И тук ми хрумва едно предложение за вас – назначете нещо да играе ролята на чакащия Годо вместо вас, а вие през това време започнете да живеете. Кажете на вашата възглавница, например, че ѝ поверявате отговорната задача да чака Годо, а вие направете нещо – като начало може да се разходите до някоя книжарница, да си закупите книгите на Ивинела Самуилова и да ги прочетете.

Прочетете още от Алексей Бъчев: Мога ли да помогна на сина ми без негово участие? |

Мисля, че ще бъде от голяма полза за вас, защото в тях ще откриете вдъхновение да направите именно това, което сега не успявате – да прекрачите от теорията към практиката на живота си. Вярвам също, че би ви било много полезно да се включите в някой от курсовете ни – средата от съмишленици не само ще ви даде стимул за реални промени, но може да намерите и приятелите, които ви липсват.

Прочетете още от Алексей Бъчев: Моля ви, издействайте ми от Вселената дом... |

За справянето с финансовите дългове ще говорим, когато установим, че сте в състояние да изплащате основния си дълг – този да живеете пълноценно.

Поздрави, Алексей

Прочетете още от Алексей Бъчев: Искам мъжът ми да промени нагласата си към парите |

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти