Edna истинска звезда на 38: Емили Блънт, най-талантливата актриса на своето поколение

Емили Блънт
Снимка: Getty

Поставих днешната звездна рожденичка във фокуса на четвъртата от петте ми статии, посветени на най-големите филмови звезди за 2018 година. До днес името ѝ трябваше да е станало още по-популярно, тъй като завършени вече филми с нейно участие в главната роля чакат края на пандемията от коронавирус, за да излязат по киносалоните и – по всяка вероятност – да пожънат големи успехи.

Но докато чакаме „Нито звук 2“ и „Круиз в джунглата“, които трябваше да бъдат две от най-гледаните заглавия за 2020 година, но се оказаха отложени по очевидни причини, си струва отново да обърнем поглед към кариерата на звездата на тези две ленти. Името ѝ е Емили Блънт, днес тя става на 38 години и в професионалния ѝ път дотук, устремен нагоре, почти няма спънки.

Емили Блънт
Снимка: Getty

Няма по-силно доказателство за огромния талант на Блънт от разнообразната ѝ филмография. На 38 години тя вече има редица номинации за „Златен глобус“ и „БАФТА“, наред с комерсиално успешни заглавия от всевъзможни жанрове. С други думи, Блънт е от онази рядка порода, която в наши дни е на изчезване – истинска филмова звезда.

Филмовата звезда е способна да привлече зрителя в киносалона на база на собствената си репутация за добри филми, независимо от това каква марка е закачена за въпросната лента. Филмите от прочути поредици, адаптациите на известни книги, римейковете на обичани класики се продават със самите си заглавия – за консуматора няма значение кой точно участва в тях.

Затова и оригиналността в Холивуд през последните години е в такъв дефицит и се демонстрира най-вече посредством по-дръзки и интересни прочити на нещо привидно познато. Но логиката диктува всеки, който е наясно с качествата на звезда и актриса като Емили Блънт и е гледал поне няколко от филмите ѝ, да е готов да я последва в каквото и да е екранно начинание.

Това всъщност е и основната функция на филмовата звезда в деликатната продукционна система, която Холивуд сам си е изградил. Когато човек като Джеймс Камерън напише сценарий като „Терминатор“ – с оригинална, амбициозна и непозната за публиката концепция – на него му трябва звезда като Арнолд Шварценегер, за да продаде този филм и той да достигне до повече хора.

Така се раждат хитовите поредици, феномените, които доминират в попкултурата с десетилетия. За щастие, през 21 век не е необходимо да си бивш австрийски бодибилдър с екзотичен акцент, за да станеш филмова звезда. Достатъчно е да имаш таланта и обаянието на Емили Блънт. Но не много хора могат да се похвалят с това, заради което и филмовите звезди са в дефицит.

Емили Блънт
Снимка: Getty

„Младата Виктория“, „На ръба на утрешния ден“, „Мери Попинс се завръща“, „Сикарио“, „Гномео и Жулиета“, „Риболов в пустинята“ и „Нито звук“ – това са съответно историческа драма, научна фантастика с екшън, приказен мюзикъл на Disney, криминален трилър, анимация, романтична комедия и хорър. Шест тотално разнопосочни жанрови заглавия, обединени от един-единствен елемент – актрисата в главната роля, Емили Блънт.

Всяко едно от тези заглавия има високи проценти на критическо одобрение и от задоволителни до огромни парични постъпления. Някои от тях дори са номинирани за редица награди, тъй като са сред най-добрите ленти, излезли през съответната година. Блънт доминира зрителското внимание във всяка от тях с различни страни на забележителния си актьорски талант.

В „Младата Виктория“ тя играе най-великата кралица в историята на Англия; в „На ръба на утрешния ден“ тя е екшън герой, с когото дори Том Круз не може да се мери в лентата; в „Мери Попинс се завръща“ тя покорява кадъра с чар, авторитет и музикален глас; в „Сикарио“ изразителните ѝ очи са мерило за градуса на драматизма в бруталния трилър на Дени Вилньов; но мимиките ѝ са на по-високо ниво отвсякога в „Нито звук“, където сценарият почти я лишава от изговорени реплики. Във всеки от тези филми Блънт изиграва персонажа си безупречно и намира начин да се свърже емоционално със зрителя.

Не са ли тези две неща взаимно свързани, може би ще попитате. Отговорът е „не“. Киното помни безупречни актьорски представяния, изнесени като по учебник, но с непреодолима дистанция между зрителя и изпълнителя. Такива представяния са превърнали Даниел Дей-Луис в трикратен носител на „Оскар“ за главна мъжка роля, но и в най-далечното нещо от филмова звезда, което може да съществува.

Емили Блънт
Снимка: Getty

Блънт притежава неуловимото звездно качество, което помага на хората да се идентифицират с нея и с персонажите ѝ. Тя е красива, но при нужда може да изглежда и като обикновена жена от метрото. Тя е слаба на вид, но може да излъчва сила и сигурност, съизмерими с тези на австрийски бодибилдър, какъвто споменах по-горе. Иска ни се да бъдем като нея и като героините ѝ, защото ни се струват достъпни, близки до нашата същност, постижими и реалистични.

Искате още доказателства встрани от шестте филма, които изброих по-горе ли? „Безкрайният годеж“ е друга чудесна романтична комедия с нейно участие; „Looper: Убиец във времето“ е оригинална научна фантастика с неочаквано и трогателно послание; „Момичето на влака“ е страхотен трилър, за изпълнението си в който дори е номинирана за „Златен глобус“. Примерите са много и са все така разнообразни, за всеки вкус, всяко настроение и всеки зрител.

В това отношение, при все жестоката конкуренция от други талантливи имена като Скарлет Йохансон и Ема Стоун, Блънт просто няма равна сред връстничките си. Днес, по случай рождения ѝ ден, имате чудесен повод да си го. Което и да е заглавие от споменатите в горните параграфи ще ви свърши работа. Нужна е само любов към киното, на каквато ни възпитават именно звезди като Емили Блънт.

Емили Блънт
Снимка: Getty

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти