Ефектът Нургюл или пътят на майстора

нургюл салимова
Снимка: NOVA

Михаела Петрова

Ефектът от новината, че Нургюл Салимова стана Вицешампион на световната купа по шахмат за 2023 вече поотшумя. Но надявам се, че във всеки е останало някакво ехо. Както обикновено, емоциите бяха смесени – имаше и гордост, възхита, имаше и упреци към това, че никой не ѝ е помогнал, че е в Баку сама. Нормални са тези смесени чувства.

Единственото, което препубликувах на моята стена беше един от най-масово споделяните постове: „Нургюл сама в Баку. Съвсем сама. Сред претендентките, съпровождани от треньор, анализатори, психолози. Защо така?“. Прескочих обвиненията към държавата, федерации и който и да е. Оставих се на усещането. И единственото, което написах беше: „Все по-рядко реввам спонтанно. Случи се. Красотата да се самосъздадеш“.

Това остана като ехо у мен – красотата да се самосъздадеш. Всичко, което прочетох след това, особено едно интервю с нея от преди 4 години на Фондация „Енчо Керязов“ само потвърди първоначалното ми чувство. Както стана ясно, никой, извън пряко ангажираните с нейния живот и занимания, не е знаел за нея, защото не е имало какво толкова да се знае.

Още като ученичка си е давала само един почивен ден в седмицата, но и той не е минавал без шах – пак е разглеждала партии или е решавала тактики. „След училище веднага започвам да тренирам, понякога нямам време да хапна даже. Свършвам към девет“. Видях и бебешката ѝ снимка пред шахматната дъска. Каквато ѝ публикация за нея да ми попадаше пред погледа – това, че нейният ЕЛО коефициент е 2416 точки, това че е с най-високата степен „гросмайстор за мъже“, все се сещах за сериала „Дамски гамбит“ и си представях, че по някакъв неин начин сигурно също е виждала нощно време шахматните фигури да се движат по тавана.

Може би защото са изключения, или защото коефициентът им на интелигентност е в пъти над стандартния, сме свикнали да ги наричаме „гениални“ и често смятаме, че точно затова могат да бъдат толкова дисциплинирани и посветени.

Истината е, че въобще не е задължително пътят на майстора да е в комплект с толкова висок коефициент на интелигентност. Нито е задължително такъв човек някога да стане публична личност. „Красотата да се самосъздадеш“ не е привилегия само на гениалните умове. Винаги ме е вълнувала. Вярвам, че това е пътят на майстора. В каквото и да е. И отличителната му характеристика е, че е тих път.

нургюл салимова
Снимка: NOVA

Сигурна съм, че всеки е срещал такива хора. Нещо повече – сигурна съм, че всеки познава изживяването на подобно посвещение и отдаденост по себе си. Благоговение пред майсторството ме е изпълвало например, когато попаднах в Клуба по железопътен моделизъм. Няма никакво значение дали човек се занимава с изкуство, със спорт, с нещо инженерно или математическо. Няма никакво значение дали някой те знае, дали си финансиран или не. Първото нещо, което ти е в главата, когато станеш сутрин или те вълнува и преди да заспиш, не те пита подкрепя ли те някой отвън. То, самото призвание е енергията, която те подкрепя и организира всичко така че да му се посветиш. Възможо е дори да не е нищо значимо по никакви човешки критерии, но ако го усещаш като „пътя на сърцето“, това е то. И срещата с такива хора винаги е вдъхновяваща.

Това е „Ефектът Нургюл“. Има ги тези хора. Най-често без да са заобиколени от треньори, аналазатори и психолози. Мен, ако ме питате, те само нагнетяват обстановката и истинският майстор интуитивно избира присъствието им да е сведено до минимум. Най-много един треньор, учител, ментор. Това е напълно достатъчно. Въпреки че животът извън тяхната отдаденост жужи и шуми от най-разнообразни полюсни страсти, те нямат силата да ги разсеят повече, отколкото разсейва филмов сериал, например.

нургюл салимова
Снимка: NOVA

Когато същността на Нургюл докосна дълбините в мен, се размечтах отново. За свят, в който пътят на майсторите не е чак толкова голямо изключение. Може би тогава къщите и сградите ни щяха да са здрави, стабилни и красиви, сякаш са правени от брациговските майстори. Може би язовирните стени нямаше да са напукани. Може би отдадената акушерка, която е мечтала да работи точно това, нямаше да напусне работата си. Може би...

Защото майсторството те възпитава в етика и морал. Не можеш да излъжеш шахматната дъска, майсторът-кулинар не може да излъже небцето си, няма как да се случи да шикалкавиш по пътя на майсторството, защото няма да ти се получи. И самият този навик сам по себе си пренася честността, морала и етиката върху всичко останало в живота ти. Затова си мисля, че ако някога се случи по-високият процент от човечеството да е посветено на своето индивидуално призвание и талант, току-виж сме забравили какво беше, когато не следвахме пътя на майстора в себе си, а предимно шума на отраженията отвън.

Дали ще бъда на този свят, не знам, но съм убедена, че ще се случи някой ден. Защото хората като Нургюл Салимова вдъхновяват. Когато ми е трудно в новите неща, които уча, за да имам препитание, което да зависи предимно от моето майсторство, се сещам за това сияйно момиче и продължавам.

Това, което нарекох „Ефектът Нургюл“ е по-скоро за всички тези хора – отдадените, посветените на своето майсторство. Каквото и да е то. Нургюл Салимова им даде нова надежда.

Прочетох, че името на Нургюл означава „сияйна роза“. Благодаря за сиянието!

Прочети още от Михаела Петрова:

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти