Джейсън Момоа – модерният мачо на седмото изкуство

Джейсън Момоа – модерният мачо на седмото изкуство
Снимка: netinfo

"Лигата на справедливостта“ е на върха на box office класациите по цял свят след първия си уикенд по кината! Нашият филмов критик Георги Петров вече представи през изминалите седмици някои от звездите на най-дългоочаквания супергеройски блокбъстър на годината:

Гал Гадот – жената чудо на нашето време
Бен Афлек – черният рицар на американското кино 
Езра Милър – младежът, който открадна сърцето на Холивуд 

Какво означава думичката „мачо“? Етимологичният произход на израза е от испанския език, който на свой ред произхожда от латинския. „Мачо“ означава „агресивно мъжки, натрапчиво мъжествен“ – или поне така твърди Google.

Думичката отдавна е станала международна и вероятно може да се намери в официалните речници на поне десетина езика. Но какво прави един мъж „мачо“? За това вече няма енциклопедично определение.

Критериите за „мачo" в седмото изкуство са се променяли много пъти през годините. През 60-те и 70-те години мъжаги като Стив МакКуийн, Марлон Брандо и Клинт Истууд доминират екрана в уестърни и криминални филми. Те постигат този ефект посредством личното си излъчване, харизмата си и присъствието си.

През 80-те Арнолд Шварценегер въвежда нова тенденция сред екшън героите. Макар и лицето му да наподобява зле изсечена скала и акцентът му да разсмива зрителите при всяка втора негова реплика пред камерата, изключителната му физика го прави дефинитивният „мачо“ на това десетилетие и образецът за цяло поколение екшън герои като Жан-Клод Ван Дам, Долф Лундгрен, Слай Сталоун и много други.

В днешно време между тези модели на мъжествеността е установен един неписан баланс. Днешният филмов „мачо“ е висок, харизматичен и симпатичен; физиката му също впечатлява и е доста над нивото на средностатистическия мъж от улицата, но в никакъв случай не достига абсурдните пропорции на бодибилдър като Шварценегер.

Снимка: netinfo

Такива са Крис Хемсуърт, Крис Пайн, Хю Джакман, Крисчън Бейл... но всички те са повече усмихнати и чаровни, отколкото „мачо“. Един „мачо“ е мистериозен и заплашителен. Мъжете не просто искат да пият по бира с него, а се страхуват от перспективата да се сбият с него. Жените биха предпочели да прекарат една нощ с него, отколкото цял живот.

Джейсън Момоа е „мачо“. Е, не, че винаги е бил. Ако видите кадри с негово участие от „Спасители на плажа: Хавай“, където е първата му роля като актьор, ще се зачудите как късо подстриганото, голобрадо и стройно момче ще съумее да се превърне в хал Дрого в „Игра на тронове“ 10 години по-късно.

Именно роли в сериалите „Спасители на плажа: Хавай“ и „Старгейт Атлантис“ превеждат Момоа през първата, не дотам забележителна част от актьорската му кариера. През първото десетилетие на 21-ви век той си остава поддържащ участник почти изцяло в телевизионни серийни продукции – филмовите му роли са само две. През 2011 година идва големият пробив на Момоа.

Снимка: netinfo

Тогава той дава сериозна заявка за това да се превърне в модерния „мачо“ на седмото изкуство с главната си роля в „Конан Варварина“ и страховитите си епизодични появи като хал Дрого в първия сезон на „Игра на тронове“. С дълга коса, изумителна физика, плътен мъжки глас и стряскащ белег на лицето си, Момоа блести и в двете роли, макар и „Конан Варварина“ да се оказва финансов провал.

Въпросният белег всъщност се появява върху лицето на актьора след бой в холивудски бар още през 2008 година, по време на който Момоа е порязан със счупена бирена халба. Спешна реконструктивна операция и 140 шева спасяват лицето на бъдещия хал от трайна деформация и редуцират контузията до впечатляващ белег над дясното око.

Снимка: netinfo

Но дори след впечатляващата си 2011 година Момоа не се превръща в суперзвезда изведнъж. Във филми като „Куршум в главата“ и „Имало едно време във Венис Бийч“ той играе поддържащи роли за сметка на класически екшън герой като Слай Сталоун и Брус Уилис. През 2014 година Момоа прави и режисьорския си дебют с филма „Пътят до Палома“, който получава предимно положителни отзиви от критиката.

Визионерът Зак Снайдър дава на актьора следващата му голяма роля, когато му поверява персонажа на супергероя Аквамен във филма „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“, където Момоа прави няколкосекундна поява. В „Лигата на справедливостта“ Аквамен отново ще дели екрана с Батман, Жената Чудо и Светкавицата, макар и в доста по-сериозен капацитет. Едва в края на 2018 година ще излезе и филм, фокусиран изцяло върху неговия персонаж и приключенията му, в който Момоа ще играе главната роля.

Още преди „Лигата на справедливостта“ или „Аквамен“ да са излезли на екрана, Момоа радикално промени популярното възприятие на героя от масовата аудитория. Как? Ами именно със своето „мачизмо“.

В комиксите, анимационните филми и видеоигрите Аквамен винаги е бил строго подстриган и избръснат рус мъж, който се изразява високопарно и не пропуска случай да напомни, че е крал на подводния континент Атлантида. В Интернет дълго време бяха популярни шеги, че единствените му сили са да разговаря с рибите и че е напълно безполезен в комиксови сблъсъци.

Е, не и след като Джейсън Момоа стана Аквамен. С буйна дълга коса и брада, татуировки навсякъде по тялото, искрящо сини очи и повече плочки на корема, отколкото повечето мъже имат видими мускули по цялото си тяло, Момоа сложи край на шегичките и пренебрежителното отношение към героя още с първата си официална снимка в роля. Сега остава само да видим как ще го изиграе и на екрана.

Снимка: netinfo

В личния си живот Момоа е не по-малко интересен, отколкото в екранните си приключения. Както е разказвал и показвал на редица токшоута, Момоа обожава бира „Гинес“, плувец е от най-ранна детска възраст и обича да хвърля брадви. Колко по-„мачо“ от това може да стане един човек?

Още по-привлекателен по всяка вероятност го прави фактът, че е непоправим романтик още от дете. Когато е на 8 годинки, Момоа вижда по телевизията младата актриса Лиса Боне, която е 11 години по-голяма от него, дръпва майка си за ръкава и казва „Мамо, искам тази“.

Двамата се срещат за първи път през 2005 година и вече имат две деца, но се ожениха официално едва миналия месец.

Снимка: Getty/Gulliver

На възраст от 38 години Момоа излъчва невероятна енергия във всяка своя публична поява и всяко свое интервю. Надали някой се съмнява, че тепърва ще радва зрители и от двата пола с още бележити роли в киното и телевизията... и ще остане „мачо“ еталонът на цяло едно поколение мъже.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти