Езра Милър – младежът, който открадна сърцето на Холивуд

Езра Милър
Снимка: Getty/Guliver

Езра Милър е от хората, които лесно могат да ви депресират с това колко много са постигнали за своята ненапреднала възраст. Актьорът е роден на 30 септември 1992 година, 18 дни преди моя милост, авторът на тази статия – и вече е част от филмовата вселена на Warner Bros. и DC Comics, както и от магическия свят на Джоан Роулинг.

Но олимпийският принцип, че участието е по-важно от постиженията, не е в сила, що се отнася до кариерата на Езра. Той е не просто част от гореспоменатите филмови светове – той играе ключови роли в тях, и то напълно разнопосочни като характер, поведение и емоционална същност. Това говори за артистичен диапазон, какъвто младежът притежава и е засвидетелствал неколкократно преди да стане известен като Бари Алън от „Лигата на справедливостта“ или Кридънс от „Фантастични животни и къде да ги намерим“.

Езра е роден в Ню Джърси, но е доста далеч от определението на Доналд Тръмп за чистокръвен американец. Баща му, издателят на книги Робърт Милър, е евреин, а майка му Марта Кох, танцьорка, е от от немски и холандски произход. Говорен дефект се превръща в причината Езра да последва техните стъпки в изкуствата и да започне да се обучава като оперен певец.

Резултатът днес е налице и младият актьор няма никакъв говорен дефект, но пък е запазил голяма част от певческите си качества и ги е демонстрирал в някои песни на малката регионална банда от Ню Джърси Sons of an Illustrious Father. Но не музиката, а актьорството се оказва подходящото поприще за Езра, който дори не завършва средно образование, за да се посвети на кариерата си още от тийнейджърските си години.

Езра Милър
Снимка: Getty/Guliver

Големият пробив на Езра идва три години след екранния му дебют с продукцията на BBC ‘We Need To Talk About Kevin’/“Трябва да поговорим за Кевин“. Там той играе главната роля на емоционално обременения главен герой, чието проблемно израстване е проследено в сюжетното действие. На екрана Милър си партнира с ветераните Джон С. Райли и Тилда Суинтън и е неузнаваем в мрачното си и непредсказуемо превъплъщение, в което напълно тушира вроденото си чувство за хумор и чар.

Ролята носи на младия актьор номинации за редица награди и повече участия в по-престижни артистични проекти. В „Предимствата да бъдеш аутсайдер“ Милър си партнира с Ема Уотсън и Логан Лърман и създава на екран една от редките филмови илюстрации на млад хомосексуалист, която нито е твърде сълзлива, нито е прекалено хумористична.

В "The Stanford Prison Experiment"пък младежът изиграва един от участниците в 14-дневна затворническа симулация, реално проведена през 1971 година от професор от университета в Станфорд. Преподавателят, изигран във филма от Били Кръдъп, прекратява академичния експеримент още на шестия ден заради последвали прояви на насилие от страна на студентите, които изпълняват ролите на затворници и надзиратели.

Езра Милър
Снимка: Getty/Guliver

Коренно противоположна като екранно поведение пък е появата му в комедията на Ейми Шумър ‘Trainwreck’/„Тотал щета“, където Езра сатиризира безпощадно образа на хомосексуалист само в рамките на няколко сцени с главната героиня. И, да, може би тук е моментът да потвърдя подозренията ви, които са се заформили, след като вече споменах две екранни появи на младия актьор в ролята на гей – той самият е бисексуален.

Друга тенденция, която също вероятно сте забелязали предвид изброените дотук роли на Милър, е склоността му да редува драматични с комични превъплъщения. Надали някой, освен самият той, може да ни каже дали това е целенасочено актьорско упражнение с цел младежът да развие актьорския си потенциал и диапазон, но резултатите безспорно са налице.

Също толкова разнополюсни са и най-актуалните му роли в супергеройската вселена на DC Comics и магическия свят на Джоан Роулинг. Като Бари Алън, по-известен като Светкавицата, Езра пръска хумор и харизма при всяка своя поява на екрана. Досега постъпилите отзиви за „Лигата на справедливостта“ отличават именно неговото забавно, ентусиазирано и непринудено превъплъщение като един от водещите фактори за положителните оценки за филма.

Езра Милър
Снимка: Getty/Guliver

Персонажът му Кридънс във „Фантастични животни и къде да ги намерим“ пък е антиподът на Светкавицата – мълчалив, затормозен и неспособен да изразява емоциите и магическите си способности. Също както в „Предимства да бъдеш аутсайдер“ и в ‘The Stanford Prison Experiment’, тук Езра показва изключителна емоционална уязвимост и съвсем органично провокира зрителското съчувствие.

Твърде вероятно е Милър да подчертава умишлено тези свои симпатични поведенчески черти на екрана, след като първият му пробив в актьорската професия идва в ролята на садистичен психопат в „Трябва да поговорим за Кевин“. Ако Езра не бе подбрал следващите си роли така внимателно, Холивуд вероятно щеше да го напъха в стереотипния образ на отблъскващ млад злодей от типа на Килиън Мърфи, който намери изход от еднородните си американски роли в европейското кино.

Но това днес не е налице именно защото Милър е подчертал своя талант да изпълнява разнополюсни роли с една и съща ефикасност. Човек може само да гадае кога доказаният вече млад талант ще получи първия си „Оскар“ и какви ли още прочути роли го очакват през кариерата му, но засега просто ще му се насладим в ролята на Светкавицата в „Лигата на справедливостта“, който най-сетне пристига по кината в цял свят от 17 ноември.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти