Джейк Джиленхол – звездата, която може да изиграе всичко

Джейк Джиленхол
Снимка: Getty/Gulliver

В актьорската професия често се прави разграничение между филмови звезди и добри актьори. Снобски настроените критици говорят с пренебрежение и високомерие за първите, а масовата аудитория на свой ред рядко помни имената на вторите в своето обожание към знаменитостите. За щастие, от правилото има и изключения – Джейк Джиленхол е едно от тях.

Кариерата му започва на възраст от едва 11 години, през 1991-ва, и продължава да се развива и до днес. Във филмографията му се редуват роли в касови студийни проекти и такива в не по-малко интригуващи независими продукции, за да стигне актьорът до днес, когато е една от звездите в най-очаквания филм в света това лято, „Спайдър-Мен: Далече от дома“.

Джейк Джиленхол
Снимка: Sony Pictures Releasing

Именно по този начин Джиленхол е изградил безкрайно трудната за постигане репутация на харизматична филмова звезда с всепризнати, достойни за уважение актьорски способности. Но това не означава, че и до днес някой в България или в Съединените щати произнася името му правилно:

Аз самият дълго време изписвах името му в различни статии като „Гиленхол“ с надеждата да разпространя именно този начин на произношение и изписване, но през 2019 година се признавам за победен, тъй като повечето хора и търсачки в Интернет са несигурни за кой човек говоря, когато напиша „Джейк Гиленхол“. Но не американизираното име на актьора е важното, а изключителните темпове, с които развива кариерата си.

Искате по-директен пример ли? В началото на 2012 година бях ентусиазиран първокурсник в университета, който правеше първите си плахи стъпки в професионалното писане за кино в масови медии. Реших да напиша материал за любимия актьор на симпатична моя колежка – Джейк Джиленхол – с надеждата да спечеля благоразположението ѝ.

Още тогава статията ми надхвърли четири страници и половина, а оттогава насам Джиленхол е бил номиниран веднъж за „Златен глобус“ и два пъти – за „БАФТА“, изкачил е Еверест, за да се подготви за роля, и е работил с режисьори от калибъра на Том Форд, Дени Вилньов, Дейвид О. Ръсел и Антоан Фукуа. Сами разбирате как е категорично невъзможно да напиша подробен журналистически материал за всяка една от страхотните роли в кариерата му поотделно.

Джейк Джиленхол
Снимка: Getty/Gulliver

Джиленхол е хамелеон. Още преди да навърши възрастта от 21 години, на която американците официално достигат пълнолетие, актьорът вече има зад гърба си две коренно различни главни роли в култови проекти като биографичната драма „Октомврийско небе“ и научната фантастика „Дони Дарко“.

В началото на новия век Джиленхол вече показва таланта си да редува роли в касови холивудски блокбъстъри като „След утрешния ден“ с участия в драми като „Доказателство“ и черни комедии като „Доброто момиче“. През 2005 година идва един от безспорно най-бляскавите моменти от професионалния му път с единствената му дотук номинация за „Оскар“.

Тя е за поддържащата му роля в модерната класика „Планината Броукбек“, където Джиленхол работи с режисьора Анг Лий и Хийт Леджър. Лентата и до днес се смята за един от най-големите пропуски на американската Академия, що се отнася до награждаването на най-добър филм за годината.

Джейк Джиленхол
Снимка: Getty/Gulliver

Джиленхол трогва с експресивното си, емоционално превъплъщение, с което изпъква още повече на фона на стоическото, по-сдържано представяне на Леджър в главната роля. Двамата получават и масови похвали за проявената дързост да снимат експлицитни любовни сцени в широко разпространен американски филм много преди борбата за права на хомосексуалистите да стане толкова актуален и крайно политизиран въпрос, какъвто е в момента.

Но през текущото десетилетие Джиленхол наистина натисва педала на газта на прогреса на своята кариера, повишавайки броя филми, в който се снима, и средното им ниво на художествено качество. След като вече се е доказал в жанрово разнообразни проекти, актьорът експериментира с все повече и повече дръзки начинания като психологическия хорър на Дени Вилньов „Враг“, в който Джиленхол играе близнаци, и трилъра „Лешояда“ на Дан Гилрой.

Джейк Джиленхол
Снимка: Getty/Gulliver

Не по-малко предизвикателна е ролята му в „Хищници в мрака“ на Том Форд, където актьорът играе писател и собствената му фикционализирана версия в романа, който се опитва да си представи и да довърши. В „По-силни“ на Дейвид Гордън Грийн пък Джиленхол играе жертва на терористичен атентат, която трябва да привикне към живота като инвалид.

Това ни довежда и до 2019 година, която е поредната съвършена илюстрация на способността на Джиленхол да балансира магнетичен звезден имидж с реални артистични предизвикателства. В началото на годината актьорът вече впечатли с главната си роля в сатиричния хорър Velvet Buzzsaw на Дан Гилрой, продуциран и разпространен от Netflix, в който художествената критика е подложена на безпощадна ирония.

Джейк Джиленхол
Снимка: Getty/Gulliver

Но лятото е сезонът на блокбъстърите и Джиленхол играе ключова роля в един от най-големите през този сезон – „Спайдър-Мен: Далече от дома“. Персонажът му Куентин Бек е представен във всички рекламни материали за лентата дотук като приятел и ментор на главния герой, изигран от Том Холанд, но всеки комиксов фен като моя милост ще ви каже, че Бек е прикрит злодей с псевдонима Мистерио и със сигурност ще бъде обект на интригуващ обрат в сюжета.

Отзивите за дългоочаквания касов проект дотук са строго позитивни, със специални похвали за екранната химия между двамата централни изпълнители. По всичко личи, че „Спайдър-Мен: Далече от дома“ ще е поредният връх в кариерата на Джейк Джиленхол, но спокойно можем да се обзаложим, че няма и да е последният.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти