Детето не е приятел

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

И не става въпрос за детски приятелства или за реплика с контекст.  Отнася се за връзката между родител и дете.

Познавам хора, и то много свестни и готини хора, които приемат децата си, като равни, като приятели. И на прима виста това не изглежда да е странно, дори напротив – сигурно само в очите на психопати, като мен, е странно да си приятел с детето, но нека обясня.

Работата на родителя е да бъде родител. Смел, успешен, неуязвим, хиперболизиран. Родителят трябва да бъде добрият герой от приказките, защото детето живее там. Поне докато не спре да чака Питър Пан на прозореца и поне, докато не спре тихичко да си припява – “Аз вярвам, има феи, да – тук, да – тук”.

Проблемът е, че много майки/татковци оправдават отношенията си с детето, като с равен, смятайки, че това е някакъв вид по-силна връзка и изгражда повече доверие между тях.

Не е така. Защото “приятелството” между родителите и децата в техните очи означава споделяне и показване на слабост. Това, според мен, е тотална грешка – детето трябва да живее в сигурен свят, в който да знае, че ако има един устой, то това е родителят.

Проблемите на родителите са си проблеми на родителите. Безпаричието не е семеен проблем, неразбирането с “татко ти” или “майка ти” не е семеен проблем. Това е твой проблем! И трябва да го решиш сама.

Как очакваш детето да се обърне за помощ или да сподели нещо, когато родителят е взел инициативата със “споделянето” и често пъти оплакването за несправедливостта в живота? Ми тогава в очите на детето неговият проблем (какъвто и да е той) изведнъж се превръща в дребнавост на фона на това, че нямате пари, или нещо подобно. И детето замлъква – казва си, няма да ги тревожа. И без това имат достатъчно неща, за които да мислят, та да ги товаря допълнително с моите “глупости”.

И така, неусетно вашето споделяне се превръща в твое споделяне.

Не забравяй, че колкото по-голям е един човек, толкова повече мъдрост върви с него (в повечето случаи) и толкова по-отгоре, а понякога и леко цинично гледа на живот и проблемите. Знае кое да отмине, кое да преживее, кое да пребори. Кое да забрави.

Но детето не знае. За него всеки проблем е важен, ключов, тревожен, разклащаш целия му свят. Но най-вече разклащаш увереността, че родителите му ще се справят с него. Разклащащ увереността му в теб, мамо!

Каква е алтернативата? Да покажем, че сме супермени? Да покажем, че сме неуязвими, че можем да се справим, ако ще всички планини по света да се превърнат в проблеми и да ни заобиколят.

Да, точно така. Трябва да направим точно това. Да изкачим планините. Да си носим проблемите в чантата или раницата и да не ги допускаме в семейството. Да защитим децата от тях, а не да ги натоварим с тях. Защото те не са ни нито шефове, нито колеги, нито приятели...

Ако имаш чадър и завали дъжд, какво ще направиш? Нима няма да скриеш детето си под чадъра, макар последствията, ако нямаш чадър, да са най-много да се намокри? Не е голяма работа, но все пак ще направиш всичко, за да го скриеш под чадъра. И това е естествено. Ще предпочетеш детето да е на сухо. Е, тогава, защо да не разпънеш чадър над него за проблемите си и да го оставиш сухо от тях? Не знаеш.

Осъзнай се. И спри да мрънкаш и подсмърчаш завита в едно одеяло с дъщеря си. Ако имаш причина да плачеш, плачи сама, а с дъщеря си намери причини да се смеете заедно.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти