Денерис Таргариен - от "кобила за разплод" до най-силната жена във Вестерос

денерис
Снимка: HBO

Чакането приключи и моментът най-сетне настъпи. Две години след като последният епизод от седми сезон отвори широко вратата към края, осмият и финален сезон от „Игра на тронове“ най-после започна. В следващите шест седмици сериалът ще доминира в темите ни на разговор с приятели, познати и колеги, както и в социалните ни мрежи всеки ден.

Би било безумно да се опитам да изброя, камо ли пък да анализирам факторите, които правят „Игра на тронове“ исторически културен феномен, чието влияние ще се усеща десетилетия след последния сезон. Но в сайт, който обхваща всичко в живота на една жена, е най-редно да се фокусирам над един конкретен елемент – изключително дискутираните женски персонажи в хитовия сериал.

Създателите на „Игра на тронове“ Дейвид Бениоф и Дан Уайс неколкократно са били обвинвявани в сексизъм заради изобразяването и характеризацията на жените в сериала, но отново и отново са опровергавали своите критици. Надали има по-красноречив пример за тази тенденция от Денерис Таргариен, изиграна от Емилия Кларк, която вероятно може да се определи и като главен герой в целия сюжет.

Зрителят среща Денерис за първи път в дебютния епизод от „Игра на тронове“ – още в първата си сцена тя е разсъблечена, за да бъде изкъпана и впоследствие представена като подарък на хал Дрого, вождът на дивите дотраки, изигран в сериала от Джейсън Момоа. Младата принцеса е истинско олицетворение на невинността, изпълнена със свян и парализиращ страх.

денерис
Снимка: HBO

Джейсън Момоа – модерният мачо на седмото изкуство

Маниерът, с който Бениоф и Уайс представят героинята гола още в една от първите ѝ екранни появи, е красноречив – сцената е изцяло лишена от всякаква сексуалност, фокусът е върху мимиките на Емилия Кларк, а тялото на Денерис е просто привлекателната обвивка на една млада личност в развитие. Първичното, фройдистко любопитство на зрителя към красивата главна героиня на свой ред е елиминирано като фактор във възприятието му на Денерис.

Оттам нататък героинята започва да израства като личност. С течение на сюжетното време в сериала, тя излиза от амплоато на мълчалива съпруга на хал Дрого, своеобразна „кобила за разплод“, и постепенно набира самоувереност и смелост. Развитието ѝ на пръв поглед е спряно с неочакваната смърт на съпруга ѝ, но това всъщност се оказва катализаторът на окончателната ѝ еманципация във финала на сезона.

денерис
Снимка: HBO

В него тя влиза в погребалната клада на Дрого заедно с трите препарирани драконови яйца, които са ѝ подарени в първия епизод, и излиза от нея напълно жива и здрава. Яйцата на свои ред се излюпват и от тях се раждат три малки дракончета. Така Денерис Таргариен се превръща в „Майката на дракони“, която всички днес познаваме.

В следващите четири сезона тя превзема градове, освобождава роби, изгаря безскрупулни господари и бавно и трудно се научава да играе политическите игри, които управлението изисква. Премеждията, през които преминава, не са малко, но категоричността, с която героинята ги прегазва, и липсата на реални опасности за личността ѝ постепенно я лишават от симпатията на зрителите, с която се ползва в първите три сезона.

денерис
Снимка: HBO

В пети сезон сюжетната линия на Денерис се превръща по всяко вероятност в най-скучната от многото, които „Игра на тронове“ следва. Закотвена в политичска игра на котка и мишка в града Мирийн, персонажът сякаш губи траекторията и крайната си цел. В шести и седми сезон кралицата се връща към първоначалната си мисия – да завладее и спаси континента Вестерос, което отново я превръща в интригуваща и емоционално ангажираща героиня.

денерис
Снимка: HBO

Интимният аспект от живота на Денерис е отражение на цялостното развитие на личността ѝ – от играчка в ръцете на първия си доминиращ съпруг, тя се превръща в жена, която контролира напълно окръжаващата я среда и трезво направлява импулсите си. Финалът на настоящата ѝ афера с Джон Сноу, героят на Кит Харингтън, може да предреши съдбата на целия Вестерос.

Емилия Кларк дотук е спечелила три награди „Еми“ за своите представяния в ролята на Денерис и за десетте години, откакто е поела ролята, се е превърнала в разпознаваема филмова звезда по цял свят. Драконовата кралица все още е най-награждаваното ѝ и познато амплоа, а траекторията на кариерата ѝ извън „Игра на тронове“ е доста несигурна, но феновете на сериала са наясно, че Кларк е актриса от достатъчно висок калибър, за да продължи да преуспява в професията си.

Емилия Кларк – една звезда на кръстопът

денерис
Снимка: HBO

Денерис Таргариен може да се определи като главен герой в „Игра на тронове“ не само защото голяма част от сюжета е фокусирана около нея, но и защото е носителка на някои от най-важните характеристики на фантастичния свят около нея. Популярните фентъзи вселени, в които съществуват реалистично представени, независими жени, не са много, но светът на „Игра на тронове“ е именно такъв и Денерис безспорно е най-силната сред тях.

Oще:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти