Децата винаги ни учат на безусловна любов

дете деца
Снимка: Unsplash

Михаела Петрова

Говорим си с приятелките за децата. Не за малките, а за големите – нашите са в широкия диапазон на пуберитета – от 12-13 годишни до 25-26. Това, че горната граница е 25 да не ви учудва – последни научни изследвания са доказали, че във връзка с някакви съвсем конкретни биохимични процеси, на практика процесът на тийнейджърското съзряване на всички нива – физическо, емоционално, ментално продължава до 25-тата година.

деца
Снимка: Thinkstock

Имаме и приятелки с деца, които още не са дорасли за детска градина. Те обикновено слушат разказите за големите ту с широко отворени очи и зяпнала уста, ту с разбиране и аргументи, които обясняват със своя собствен опит. Нормално е – все още са по-близо до тях, отколкото до напредналите с възрастта и опита майки.

Каквото и да си разказваме, се случва да задаваме въпроса: „Как се справи с тази ситуация?“. Знаете как е, когато жените си говорят за децата. Всяка реагира на различните предизвикателства, пред които тийнейджърите изправят собствените си родители, по начин, който преценява в момента. Няма никакво значение какво е чела по въпроса, какво си е мислела за подобни ситуации, когато е слушала за тях, дали се е консултирала с професионални психолози, дали е искала съвет от свои приятелки или някой социален форум.  Дойде ли на падеж ситуация, в която детето хвърли ръкавица за дуел с родител, трябва да се реагира на мига. И честно да си кажем, винаги сме неподготвени.

майка дете
Снимка: Thinkstock

Всеки родител, с повече от две деца, го знае – няма никакво значение, че децата се възпитават еднакво. Няма значение дали са момчета или момичета - кризите на порастването се изживяват индивидуално. И многократно. С различен отенък, ракурс, бунт, обвинения, дистанциране, завръщане, алкохол,  „леки“ наркотици /в добрия случай/, тъпчене с храна или анорексични пориви, късно прибиране, влюбвания и разлюбвания, асоциалност и затваряне в себе си, прекалено социализиране, бисексуални проблясъци, маргинализиране или вкопчване в среда и имижд, тотално различен от този, на който са били свидетели в семейната среда. Нещата почти винаги могат да се развият като в онази реклама, в която рефренът беше „Къде сбъркахме?“.

И обикновено на майките се пада да се справят. Да се тревожат, паникьосват, да приемат, да бъдат мъдри, да предприемат най-адекватното действие според случая. Бащите просто не могат. Това е времето, в което се формира емоционалното тяло – и това не е някакъв езотеричен факт, а отново научно медицинско изследване, свързано с действието на  разнообразни хормони. Мъжете, знаете, не са особено добри в разговорите и справянето с емоциите. В общи линии имат две реакции, стига да не блокират и да останат умълчани, скрити зад „вестника“, компютъра. Или раздават забрани, включително за излизане от вкъщи, в стил: „ако излезеш от тук, никога повече не се прибирай“.

Или го приемат по-лежерно: „Аз какви съм ги вършил, пък виж колко съм готин сега“. Но в общи линии, тийнейджърите са хитри и успяват да се промушат покрай забраните или скриването на главата в пясъка на бащите. Майката е друга бира. Тя може да е бясна на детето в един момент, и в следващия да се превърне отново в загрижена орлица, ако се окаже, че го боли глава, корем или има разстройство. Дори и да каже: „Ти си надробил попарата, ти ще си я сърбаш“, вътре в себе си е на стартова позиция да мобилизира всички свои и чужди земни и неземни сили, за да помогне щетите от попарата да се оправят.

Снимка: netinfo

Интуитивната ѝ връзка с децата е много по-силна и често усеща накъде отиват нещата, преди да е премината здравословната доза бунт. Съвсем тенденциозно използва бащата, за да излезе от неговата уста и авторитет къде трябва да бъдат поставени граници. Това е идеалния екип и вариант за справяне с всякакви тийнейджърски проблеми. Стига този екип да бъде осъзнат за ролите си и да действа заедно, без обвинения, нападки и спорове помежду си. Едно от най-важните неща в този период от порастването на децата е да усещат, да виждат и да чуват, че мама и татко са стабилен гръб и между тях няма противоречия по отношение на проблемната ситуация.

Но в такива времена живеем, че много често оригиналните родители не са заедно в този изключително важен период. Не са малко жените, които отглеждат сами синове и дъщери. И дори да имат приятел, предпочитат да не го замесват, тъй като децата могат да бъдат чувствителни и да си го „изкарат“ на доведения родител.

Но за „справянето“ с разнообразни казуси в минното поле на пуберитета ми беше думата. Слушам приятелките си, понякога и аз разказвам, но и себе си се слушам какво говоря. Като страничен наблюдател. Както с мъжете, така и с децата, стратегиите и емоционалността ни са различни. И зависят от предиистории, които само ние си знаем.

Баща и деца
Снимка: Thinkstock

Когато вляза в режим „наблюдател“ постепенно започвам да не чувам детайли, а само да усещам кога паниката и страха или желанието за налагане на авторитет и установяване на власт  са породили успешната стратегия и кога нещата са се подредили някак от само себе си и майките с гордост казват: „Много съм щастлива, че тя/той сам се справи“. И изведнъж го разбирам, като просветление вътре в мен, без никой да го е произнесъл на глас. 

Собствените ни деца са най-големите ни учители по безусловна любов, именно защото най-бързо изваждат на повърхността възпитаваната с векове връзка между обич и страх. Най-много ги обичаме и най-много се страхуваме за тях. Именно заради тази силна връзка, съумяват и да ни доведат до предела, в който паниката, страховете и стратегиите капитулират и единственото, което ни остава е пълното приемане и безусловната любов. Точно тогава и децата кротват. Нещатата се подреждат сякаш от само себе си. Наричаме го: „Пораснаха“. По-правилната дума е „Пораснах“. В любовта.

Снимка: netinfo

Още от Михаела Петрова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти