Да си жена е най-лесното нещо на света!

Ива Екимова
Снимка: Личен архив

Ива Екимова

На Благовещение нотификациите ми бясно се надпреварваха да ме известяват за празника. Кои имена празнуват, какво да направим, за да имаме късмет, какво да сготвим, как да се облечем, поверието на празника, историята на празника и много други. А беше едва понеделник. Улисана в прочитания на всичко, за което личното ми смарт устройство ме уведоми, попаднах на статия „Колко лесно е да бъдеш жена”.

Нека да ви кажа колко лесно е всъщност!

Понякога имам усещането, че всички жени идват на този свят, придружени с огромен списък с очаквания.... към тях.

Още от най-ранна детска възраст малкото момиченце трябва да помага на майка си. Да й бъде опора в домакинската работа, да се грижи за по-малкото си братче, да си подрежда играчките, по-късно моливите, тетрадките и учебниците. От време на време трябва да слиза до магазина за хляб и мляко, стиснало левчета в малките си ръчички. После едно младо момиче задължително трябва да бъде образовано, да знае езици, да развива талантите си и да се подготви да бъде добра съпруга. Ако извади късмет с родители, които я разбират и се вслушват в нуждите, мечтите и желанията й, навярно наистина ще развива таланта си и ще го превърне в професия. Единственото условие за удовлетвореност и щастие.

После идва въпросната професия. Ако е творческа, свързана с музика, рисуване, танци или какъвто и да било друг вид изкуство – там територията отдавна е наситена с хубавици. Защото публиката обича да вижда хубави жени. Няма какво да се лъжем. Напредъкът на технологиите отдавна ни приучи да възприемаме света визуално. И най-красивата писателка ще бъде предпочетена пред талантливото „грозно пате”. Как иначе да си обясним революционното развитие на дерматологията и естетичната медицина. Даже няма да споменавам програмите за здравословно хранене, тренировки и спорт. Фитнесите са пълни с жени на всякаква възраст, или поне Фейсбук и Инстаграм така ни информират. Новите звезди са майки, светкавично свалили килограми след скорошно раждане на поредното дете, а топ инфлуенсърите са неизменно в залата, облечени с поредния спортен сет, подарен им от 856-я спонсор.

И каква стана тя, денят мина.

Съвременната жена трябва да е умна, начетена, с чувство за хумор и успешна кариера. Или поне така трябва да изглежда. Тук има едно незначително противоречие.

Винаги съм се чудела красавиците, които дефилират в Инстаграм и демонстрират почивки, красиви гаджета и скъпи дестинации, какво точно работят, но – това не е моя работа.

Разбира се, че всяко правило си има изключения.

Време е да се върнем на списъка с изисквания към днешната жена. В него с големи червени букви има няколко неотменни и устойчиви във времето обществени стигми:

1. Не е възможно над 30 да няма деца, значи нещо не й е наред

2. Няма начин да отглежда детето си сама – или някой й помага тайно, или нещо й е сбъркано и никой не я иска.

3. Недай си Боже да има няколко деца от различни мъже

4. Твърде е публична

5. Не е известна

Това е топ 5, иначе списъкът е безкраен. За малко да забравя.

Независимо от възрастта си, жената трябва да изглежда добре.

Това означава всичко. Коса, зъби, нокти, кожа, стил. И не, само да кажа, онези хапчета, които започват с фемина-нещо си, не постигат нищо от това. Трябва да е социално отговорна и по възможност към професията си да прибави кауза, на която да се посвещава в свободното си време.

И на кое, точно, викаме „свободно време”?

Също така, като свърши работното й време, трябва да отиде на другата си работа – домакиня.  ТРЯБВА да е добра домакиня. Да  готви, да плейтва, да посреща гости, да разбира от вино и да декорира масата, сякаш кухнята й е ресторант поне с една звезда Мишлен.

Веднага щом зареди миялната, трябва да се преобрази в добра любовница. Защото съпругът й, ако има такъв, ще си намери друга.

Има още много изисквания, стигми, очаквания, условия. Ако ви е интересно, ще ви ги разкажа. Сега трябва да отида на другата си работа.

И моля ви, не ме разбирайте погрешно. Не се оплаквам! Хваля се!

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти