Да извървиш километри, за да пиеш вода…

Биляна Траянова

Река Омо е и спасителна линия за древните африкански племена, които живеят в долината Омо. Водите й се използва за напояване, храна, питейна вода, къпане, пране и развлечения. Вкаменелости на хоминиди са открити покрай речните брегове и се смята, че именно тук е започнало най-ранното съществуване на човечеството.

Когато реката наводнява, осигурява хранителни вещества на почвата и така племената отглеждат храната си. Много от местните жители отглеждат култури на брега на реката.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Долната част на долината е дом на осем различни племена, наброяващи около 200,000. Те живеят тук от векове.

Боди, Даасанач, Каро, Куеги, Мурси и Нянгатом живеят по поречието, отглеждайки още кози и крави, от които се снабдяват с кръв, мляко, месо и кожи. Говедата са високо ценени и се използват за плащане на зестра.

В продължение на години племената в долната част на долината Омо страдат от прогресивната загуба на достъп и контрол над земите си. Два национални парка са създадени през 60-те и 70-те години. Някои от племената са ловували в тези гори, но днес достъпът им до улов е силно ограничен.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

През 80-те години част от територията им е одържавена, огромни площи от племенните земи се отдават на чуждестранни компании, за да отглеждат различни култури, включително биогорива.

За изграждането на най-големия язовир в страната - Гиже III, коренните общности не са знаели почти нищо. Животът на племената се променя.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Очевидно е, че трябва да прекосим пресъхнало речно корито. Вниманието ни е привлечено от жълти, захабени туби, които се пълнят с мътната вода от дупка в пясъка.

Милиони бедни хора по целия свят имат мисията да носят вода… Техните семейства се нуждаят от вода. И единственият начин, по който могат да я получат е като някой от тях извърви километри, изкопае дупка в някое пресъхнало речно корито и напълни тубата с калната течност, за да я отнесе обратно до дома… Гърбовете на носачите на вода са силни – нямат избор…. Това е работа, която никога не свършва, няма почивен ден. Без вода – животът е невъзможен! Тук мисията за набавяне на вода е отредена на младите мъже от племето Хамар. Но в повечето африкански страни това е работа на жените.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

В този свят, за разлика от нашия, водата не идва до хората, а хората трябва да отидат до водата… И ако такава няма, дъждовете са далеч, тогава животът им се превръща в безкрайно усилие…

Според Африканския фонд за развитие 76% от  населението на Етиопия нямат чиста и лесно достъпна вода. Малко места в света са в по-лоша ситуация.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Дъждовете все по-често не идват. В такива периоди училищата затварят, поради липса на вода…

Повече от 40 милиона етиопци не могат да се включат в устойчив водоизточник само на метри под краката си…

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти