Да бъдеш специален!

Да бъдеш специален!
Снимка: netinfo

Михаела Петрова

Не ходя на почивка през август и не излизам в петък вечер. Не от снобизъм да съм различна. По-скоро по навик. Още когато бях дете, ходехме на море през юни и септември. И причините отново са били обратното на „тежкарството“. На почивната станция, на която отваряхме и затваряхме морския сезон, през юли и август с преференция бяха академиците, професорите, докторите на науките и доцентите. За обикновените научни работници, каквито бяха моите родители, имаше свободни карти за почивка по време на слабия сезон.

Най-вероятно са били и по-евтини, което също е предопределяло избора на родителите ми да ме освобождават една седмица по-рано от училище през юни и да се появявам със солена коса в клас около 19-20 септември. Някои нарушения на правилата, които изглеждат много cool, по-често са свързани с такива неща като по-нисък социален статус. Но децата не ги знаят тези неща в детайли и предпочитат да се фукат, че са по-различни от другите. По-лесно понасят действителността така. Да бъдеш онзи, който нарушава правилата, винаги придава особен ореол, на по-специален човек, който неусетно превръщаш в начин на живот.

Снимка: netinfo

Моята „специалност“ се затвърди и поради факта, че бях от децата, които „кукуваха самички“ в празна от приятелчета София през август. Едни бяха по цяло лято на село, другите – с по-високия статут на родителите, ползваха преференциите на някоя почивна станция в най-активния сезон. Така свикнах да запълвам времето със себе си. Да измислям истории за куклите си в началото, да чета, да фантазирам, да мисля, а по-късно, превърнах скучния откъм социален живот август, в месеца за писане. За разговаряне със себе си. Защото писането си е точно това – един безкраен разговор със себе си. Постепенно се пристрастих толкова, че си спомням как бързах да се прибера и да седна над пишещата машина. Често осъмвах, когато се развиделяваше. Така детското усещане за лятно прецакване, се превърна в най-силния ми творчески период.

Снимка: netinfo

Но, те, всички деца се чувстват прецакани постоянно. Защото нямат перспективата на опита кои ограничения и невъзможности по какъв начин се превръщат в ресурс след няколко години. Въобще, това с мита за „щастливото детство“ е измишльотина на възрастните, които смятат, че след като не трябва да ходиш на работа, да изкарваш пари за семейството, да плащаш данък общ доход и ДДС, да чистиш, да готвиш, да изплащаш ипотека, да се преуморяваш от рутинните дейности, свързани с отговорностите, които си избрал, значи трябва да си щастлив постоянно. Глупости. Това не е никакво щастие и всяко дете го знае.  

Истината е, че всички деца се чувстват прецакани по един или друг начин. Новите им,  необръгнали на зависимости душички постоянно се сблъскват с капаните на зависимостта. Зависим си от това да се нахраниш, да се облечеш, да излезеш навън, когато си поискаш. Когато кажеш нещо, което възрастните приемат за готино и започнат да го разпространяват като спам между приятелите си, а сега и в социалните мрежи, стават незабележимо, но трайно зависими и от това винаги да са някакви мъдри и „много яки“ деца. Много бързо идват оценките в училище и новата зависимост да бъдеш одобрен по критерии, които не си създал. Но и прекалената свобода, угаждането на повечето детски прищявки, също не е окей. В контекста на бъдещето му развитие, може дори да се каже, че това го лишава от изграждане на собствени стратегии за справяне с кризи. А кризите, през които минаваме, знаете, са основните маркери на съществото, наречено „човек“.

Снимка: netinfo

И най-често именно тези ограничения и травми от детството, са онези неща, които впоследствие те правят да се чувстваш специален. Да нарушаваш безобидни и гъвкави правила, да смяташ, че онези които постъпват по друг начин и ходят на почивка през август и на купон в петък са хора, с които нямаш нищо общо. Това разбира се, не е така. Всички имаме много общо. И винаги сме зависими от някакви правила, дори и най-често от изконния глад по обяд.

Мога да си мисля колкото искам, че детската криза на лятната софийска скука, се е превърнала за мен в благословено време за отлив навътре. Знам, че има и други като мен, създали навика си по техни пътища и причини. Мога да вярвам колкото си искам, че сме необходими баланс на цялото. И да ви повтарям – пазете ни и не ни канете в петък вечер по купони, и през август – на море. Мога колкото си искам да откривам сезона на своите пътешествия и приключения през февруари, март, април и това да ме кара да се чувствам по-специална.

Снимка: netinfo

Но всъщност съм само поредният човек, привързан към навици, които е създал по семейна и обществена принуда, необходимост или лятна скука. Да освободиш тази привързаност и илюзия да специалност, не означава да хукнеш към най-масово посещавания курорт през август и да започнеш да излизаш в петък вечер. А да уважиш ритъма и навика си, без да му придаваш важност. Това е пътят и към уважение към ритъма и навика на другите без противопоставяне, а с толерантно човешко приемане на факта, че всички сме специални и никой не е. И това е прекрасно. 

Снимка: netinfo

Още от Михаела Петрова:

Шокът от добрите промени

Тя беше жена с минало, нелишено от бележки под линия

Магия на вкус: магическата мощ на храната

Трябва да ти кажа...

Невидимите крила и видимите крака

Ако животът ти се преплита с живота на друг човек без никаква логична причина, той е член на твоя карас

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти