Брус Уилис – героят във всеки един от нас

Брус Уилис – героят във всеки един от нас
Снимка: netinfo

Преди няколко месеца, точно преди премиерата на „Лигата на справедливостта“ по киносалоните в цял свят, написах статия за Джейсън Момоа, в която акцентирах върху това как определението „мачо“ се е променяло през годините и как самият Момоа персонифицира модерното разбиране за това определение.

В началото на текста споменах как през 80-те и 90-те години на миналия век еталонът за „мачо“ на големия екран се определя от хипермускулести фигури като Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун и Долф Лундгрен. Тогава, през златната ера на екшън героите, филмови поредици с тяхно участие превземат киносалоните по света година след година.

Джейсън Момоа – модерният мачо на седмото изкуство

Сред тези легендарни фигури изпъква една. Изпъква не с това, че принадлежи на най-огромния мъж от тогавашните суперзвезди, а точно обратното – с това, че принадлежи на физически най-малкия от тях. Става дума, разбира се, за неповторимия Брус Уилис.

Уилис е звезда вече три десетилетия – независимо дали сте на възраст от 20, 30 или 40 години, сте го гледали в множество филми по киносалоните и по телевизията. Знаете, че това е остроумното ченге Джон МакКлейн от поредицата „Умирай трудно“, психиатърът от „Шесто чувство“ и още много прочути роли. Но защо? С какво изпъква Брус Уилис сред останалите титани през златната ера на екшън героите и защо продължава да е актуален и до днес?

Отговорът всъщност е лесен. Уилис е героят във всеки един от нас – без изваяно от камък тяло, склонен да се оплаква от работата и от семейството си, по потник, с оредяваща коса, стърчащи стъкла от краката си и окървавено лице. С това изречение описах Джон МакКлейн малко преди заключителната сцена от оригиналния „Умирай трудно“, но на практика това е екранната персона на Уилис в много повече от един филм.

Земен, достъпен, емоционално и физически уязвим – това са качествата, които актьорът персонифицира в епохата на останалите непобедими екшън герои, повалящи цели армии с един картечен откос и взривяващи цели острови с гранатомети. Независимо дали го гледа 40-годишен мъж през уикенда, или 15-годишно момче през зимната си ваканция, с Брус Уилис можем да се идентифицираме всички.

брус уилис
Снимка: Getty/Gulliver

Той е героят на работещия, средностатистически човек. Той впечатлява с чар, остроумие и усмивка, не с хладнокръвна гримаса, големи мускули и дълги коси. За Джейсън Момоа, когото описах във втората част от предишното изречение, бях написал, че жените биха предпочели да прекарат с него една нощ, отколкото цял живот – при Брус Уилис е обратното.

Такова е неговото вродено излъчване. Той не е ренегат или женкар, носи сватбена халка и не иска да бъде герой. Той е човекът, който би пил по бира с приятелите си в бар, вместо да отиде сам във въпросния бар и да се сбие с някого. Пак той е човекът, който би извел жена си на вечеря в изискан ресторант, вместо да се свали с непозната дама в позападнала кръчма.

Но, да му се не види, все го хващаме тогава, когато трябва да спасява света!

Снимка: netinfo

Трудно е човек да повярва, че Уилис, известен със светкавичните си отговори и чувството си за хумор на екрана и извън него, някога е имал проблем със говора си. Но младият Брус страда от заекване в ученическите си години и всъщност именно на училищната театрална сцена успява да се справи с речевия си дефект.

Въпреки това Уилис дълго време не се обръща към актьорството като към сериозна професия. От 20 до 30-годишна възраст той работи като охранител, общ работник, частен детектив, какъвто играе на екрана много пъти впоследствие, и барман. В началото на 80-те се появява като статист в няколко филма и сериала, но едва през 1985 година, когато е точно на 30, Уилис получава първата си главна роля.

Превъплъщението му в сериала Moonlighting редом до Сибил Шепърд му носи престижната награда „Еми“ и го утвърждава като комедиен актьор. Точно затова мнозина повдигат скептично вежди, когато става ясно, че Уилис ще играе главната роля в „Умирай трудно“, екшън филм, който първоначално е замислен като продължение на „Командо“ с Арнолд Шварценегер.

Лентата излиза през 1988 година и се превръща във вероятно най-влиятелния екшън филм за последните три десетилетия. Формулата на неподозиращия екшън герой, принуден да се бори срещу злодеи в ограничено затворено пространство е многократно имитирана във всевъзможни вариации – влак („Пасажер 57“ с Уесли Снайпс), кораб („Под обсада“ със Стивън Сегал), стадион („Внезапна смърт“ с Жан-Клод Ван Дам) и много други.

Снимка: netinfo

Филмът си остава класика до днес и често се върти по малките екрани около Коледа заради конкретния годишен момент, в който се развива екранното действие. Четирите му продължения варират откъм качества, но четвъртият, предпоследен дотук филм, който излезе през 2007 година, със сигурност улавя най-добре личностната есенция на главния герой Джон МакКлейн и го поставя в най-интересен сюжет.

Встрани от „Умирай трудно“, Уилис участва в много други качествени хитови заглавия като „Криминале“ на Куентин Тарантино, „12 маймуни“ на Тери Гилиъм, „Петият елемент“ на Люк Бесон, „Армагедон“ на Майкъл Бей, както и филмите на М. Найт Шаямалан „Шесто чувство“ и „Неуязвимият“. За ролята си в „Шесто чувство“ Уилис печели и „Златен глобус“.

През новия век залезът на екшън героите неизбежно засегна и звездата на Уилис. Но за разлика от много други, като гореспоменатите Сегал, Ван Дам и Лундгрен, актьорът остава търсено име в Холивуд от някои от най-изявените, независимо мислещи и артистични режисьори в киното, сред които Уес Андерсън, Бари Левинсън и Райън Джонсън.

Снимка: netinfo

Именно филмът на Джонсън от 2012 година, „Looper: Убиец във времето“, е един от най-интересните, умствено провокативни и емоционални ленти в цялото творчество на Уилис, като същевременно не го лишава от възможността да ликвидира около 50 души в една сграда в рамките на около 2 минути.

За режисьора Джонсън това се оказа финалната крачка към един от върховете в професията му, а именно възможността да режисира филм от поредицата „Междузвездни войни“. За актьора пък се превърна в късен критически и комерсиален хит.

В момента Уилис е по киносалоните в цял свят в главната роля в екшъна „Лично правосъдие“, който е римейк на едноименния филм с легендарния Чарлс Бронсън от 70-те години на миналия век. Съдейки от претенциозно изказаните и силно политизирани негативни отзиви на критиците, лентата е безкрайно забавен и класически стилизиран жанров филм за фенове на Уилис и на екшъните.

Снимка: netinfo

Догодина пък актьорът ще се събере на снимачната площадка с М. Найт Шаямалан, стария си познайник Самюел Джаксън и младата звезда Джеймс МакАвой в Glass, който ще свърже хитовите филми на Шаямалан „Неуязвимият“ и „На парчета“ и ще изиграе ролята на кулминация на своеобразната трилогия. Освен това самият Уилис потвърди наскоро, че в момента разглежда варианти за сценарии на шести „Умирай трудно“, тъй че е вероятно да го видим скоро отново и в най-емблематичната му роля.

Награди „Еми“ и „Златен глобус“, звезда на „Алеята на Славата“ в Холивуд, всевъзможни отличия, реклами и успехи – популярността му расте, а поколенията от фенове се сменят, но Брус Уилис все така остава героят за и във всеки един от нас. И то не само с това, че застрелва злодеите на екрана!

брус уилис
Снимка: Getty/Gulliver

През 2002 година, по предложение на 8-годишната си дъщеря, Уилис купува 12 000 кутии с бисквити, подготвени от ученички в училища от всички краища на Америка. Парите от покупката отиват за подобрения във въпросните училища, а Уилис изпраща всичките сладки в различните подразделения на американската армия в Близкия Изток. Ако не смятате, че това е геройско, ами... хапнете си една хубава бисквита и помислете отново.

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти