Бивши.ком

Ива Екимова
Снимка: Александър Михайлов/Love Style

Ива Екимова

Казват,че на бившите трябва да се пожелава само късмет, защото те щастието вече са го изпуснали. Никой обаче не споменава нищо за бъдещите. Нали и те са омръзнали на някого. Така съм чувала да се говори.

Днес социалните мрежи промениха не само свободите ни, позитивизма и емоциите ни. Социалните мрежи отдавна са ни направили воаьори. Чрез профилите си присъстваме невидимо в чужди животи и дебнем страховете, срещите, разделите, вечерите и закуските както на хора, които ни вълнуват, така и на такива, които не ни интересуват.

Още по-интересно става, когато в личните ни животи настъпят промени. Ето тогава започва истинският сериал. Уж небрежно, а всъщото време съвсем съзнателно надничаме в профили, следим публикации и със стоическо самообладание не натискаме нито един бутон. Започваме да се тагваме от места, на които заедно сме били, да споделяме лирични песни, за да онагледим „новите” си чувства и демонстрираме тотален непукизъм с цел да нараним.

Всеки би си казал – какво ми пука. Но не е така. Пука ни и още как. Да, съвремеността скъси емоционалния срок на годност. Преживяваме болките си различно и все пак ги преживяваме.

Недоумяваме как така бившите се радват демонстративно разточително на свободата си или страдаме за техните рани. Докато не се появят бъдещите. Е тогава едва се побираме в кожите си.

Някои правят кръгом и се втурват към разрушеното партньорство, разкъсвани от вини, гняв, или просто от олимпийски порив да наваксат в състезанието. Други слагат кръст и се втурват в обратната посока сменяйки вечери, напитки, дестинации и завивки със завидно темпо. Сякаш това ще излекува разбитото сърце. Тук, дори няма значение кой кого е напуснал, изоставил, изхвърлил или излъгал.

Но да се върнем на бъдещите. Като "бъдещи" ги наричаме условно, защото те са си потенциално бивши. На гореспоменатите бивши се пожелава късмет, защото видиш ли, изпуснали щастието. Ние това не знаем. Защото бивши са винаги двама и кой какво е изпуснал, е въпрос на гледна точка.

Итересно, бъдещите на какво ще се натресат. Колко щастие ще има в него и дали късметът, така щедро пожелаван на бившите, няма да се окаже жизнено важен.

Вярно, казват, хората се променят. Да, така е. Наистина се променят. Има навици, с които се разделят или внезапно се сдобиват с неочаквана всеотдайност, мъдрост и щедрост.

Зависи ответната страна какво очаква. Защото очаквания винаги има, каквото и да си говорим. И в днешниия търгашески свят не всички очаквания са алтриустично завоалирани в розовите облаци на сутрешния секс или вечерната страст. Така че нека внимаваме какво си пожелаваме, защото Майка Тереза твърди, че повече сълзи са проляти за сбъднатите молитви.

Още не сме го проверили на практика, но на жената май може да й се вярва. Натрупала е милиони, само с молитви... Но, това е една друга история. На останалите- късмет или щастие, или каквото там ще им потрябва, когато запишат новия номинал на социалния си статус във ФБ.

Още от Ива Екимова

Къде са децата?

Сексапил в особено големи размери

Интуиция за идиоти

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти