Бедността не е оправдание. Липсата на пари не е бедност.

Бедността не е оправдание. Липсата на пари не е бедност.
Снимка: netinfo

Има мъже, които често използват едно магическо изречение, с което умира всичкият секс и въобще всичко на света и това е – “Нямам възможност”.

Нямат възможност. смотаняците.

Останалите – А - намират начин, Б – не са поставени в положение да нямат възможност и В – надценяват се и дават грешни сигнали, а после се оказват въздух под нялагане с нелепото изречение “нямам възможност”.

Липсата на пари и бедността не са нищо друго освен състояние на духа.

Нали се сещаш как ти казвам, че такъв мъж, който обича да използва тези думи в речника си, няма място в твоя живот?

Но нека почерпим малко от мъдростта на делника.

Нашият кавалер (дето няма възможност), няма възможност да те заведе на кино, защото няма излишни 30 лева и защото можете да си гледате филма вкъщи и защото с тия 30 лева ще можете да напазарувате за три яденета у дома или да платите фехтовката на децата. Едната вноска. Той си мисли, че е отговорен и че киното е дребнавост. Аз си мисля, че е тъпак. За 30 или 50 лева даже не ми се занимава да обяснявам защо.

Пак нашият герой. С нямането на възможности. Сега жена му си е харесала ботуши. Още има ентусиазъм, милата. Струват 200 лева.

И аз не виждам смисъл, логика и причина в ботушите за 200 лева, но виждам желанието на жена ми. И ако жена ми е нормална и свестна мацка, която добре знае кое какво струва, какво мога и какво не мога, работи здраво, отглежда ми децата и не ми иска ботуши за 200 или 300 лева по норматив, знаеш ли какво?! Купувам ги.

“На нея много й харесват” смазва “Нямам възможност” с 300. Всеки има възможност да плати 200 лева, без да се отрази на всичко останало. Срещу това жена ти да каже – “Мъжът ми купи тези ботуши”, вместо “Ми сега ние нямаме възможност”. Сега? А миналият месец имахте ли? А миналата година?

Айде, отново нашият герой. Сега половинката му иска да отидете до Рим. Защо? Ми, копеле, щото е Рим, а не Лом! И защото човек има отчаяна нужда да разширява хоризонтите си с неща, които хранят душата. Колко? Към 1200 лева. Оооо не. Нямам възможност за такъв разход сега! Трябва да сменим дограмата, уроците на децата, трябва да купуваме летни гуми за колата, ала-бала...

Нямаме друг пример, защото жената свиква с “нямам възможност” и се примирява. Утихва и спира да иска. В дома, дограмата е сменена, но пак е студено. Сметките са платени и в хладилника винаги има македонска наденица, но никъде няма нищо друго. 

Сега е моментът, в който мъжът, дето “няма възможност”, скача разярено и ми казва – А кво да прааа, бе отворко?! Наеш ли, колко е трудно!?

Верно ли - казвам аз. Не знам. По цял ден карам на шампанско и продукти от луксозната серия на Лидъл.

Знам обаче едно. Мога да изкарам пари, да взема на заем от шефа, фирмата, колега, банка, бърз заем, да планирам по-добре, да съм по-гъвкав, да вярвам повече в себе си, да работя допълнително, да се движа, ако трябва да се влача, но не и да падам до нивото “не мога да си го позволя”.

Читавите мъже намират начин. “Нямам възможност” е състояние на крайна бедност, но не на джоба, а на духа. “Нямам възможност” е отказ от усилия и то като съзнателен избор да не полагаш усилия.

Срещу всяко “нямам възможност” стои по едно “ще се справим” или “ще се справя” и това не е бодряшко подвикване, в което той самият не си вярва, а дълбока убеденост, че животът е разнообразен и понякога ни подняся изненади, които сме готови да посрещнем. И хубавите и лошите. С еднакъв ентусазъм. Да приемем едното и да не отхвърлим другото.

“Ще се справим” е мъжко. Енергично и жизнеутвърждаващо.

“Нямам възможност” е дъно, което не трябва да споделяш.

Вижте още от Симо Колев:

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти