„Бандитките на Оушън“ ще отмъкнат сърцето ви

бандитките на оушън
Снимка: Getty/Gulliver

Дори и такова заглавие да ви звучи изтъркано за материал, посветен на филм с почти изцяло женски актьорски състав, уверявам ви, след като гледате лентата, сами ще се уверите, че по-подходящо не може да бъде. „Бандитките на Оушън“ ще ви омае, разсмее и ще си тръгнете от киносалона с отмъкнато сърце – но дръжте мозъка и най-вече паметта си изключени, за да не развалите магията.

Ако разгледам „Бандитките на Оушън“ извън контекста на поредицата, която филмът продължава, лентата е напълно задоволително попълнение към криминалния жанр, по-конкретно към неговата комедийна разновидност. Планът за обира е едновременно находчив и забавен, а персонажите са адекватно мотивирани и ефикасно и икономично разгърнати.

Представени са и всички персонални жанрови архетипи, за които можете да се сетите – мозъкът зад операцията, хакерът, фалшификаторът, дегизираният измамник, джебчията и други. Всички те са изиграни от подходящо подбрани актриси със страхотна химия помежду си. Като зрители, вие ще ги харесате и ще се забавлявате с динамиката помежду им...

...освен ако не си спомняте предишните три филма от поредицата „Бандата на Оушън“ и не осъзнаете, че всеки един от тези персонажи е неоригинално, мързеливо написано копие на героите от гореспоменатата трилогия.

Взаимоотношенията на героините на Сандра Бълок и Кейт Бланшет са идентични с тези между Джордж Клуни и Брад Пит – единият от персонажите, независимо от пола, има хитроумен план за дързък обир и лични подбуди да го извърши, другият е неговият или нейната най-добър приятел или приятелка и го предупреждава за възможните лоши последици от извършване на обир с цел лична вендета, но въпреки това му помага да осъществи замисъла си.

Хелена Бонъм Картър, също като Мат Деймън, е начинаещата в криминалния занаят и трябва да се превъплъщава в различни роли в хода на плана – и го прави комично непохватно за радост и смях на аудиторията, отново също както Деймън. Риана пък играе копие на героя на Дон Чийдъл – хакер с екзотичен акцент. Единствената разлика е, че в оригиналната трилогия Чийдъл говореше като британец, какъвто не е, а Риана използва собствения си островен акцент.

Самият план за обир функционира като компилация в стил „Най-големите хитове“ от различни сюжетни елементи от предходните три филма. Целта на удара е подменена с дубликат също като златното яйце на Фаберже в „Бандата на Оушън 2“, успехът на обира зависи от всеобща евакуация също като в „Бандата на Оушън 3“ и главният герой, независимо дали е изигран от Сандра Бълок в „Бандитките на Оушън“ или Джордж Клуни в „Бандата на Оушън“ има желязно алиби, което го вади от подозрение за участие в престъплението.

Нито един от тези проблеми няма да съществува в съзнанието на зрител, който не е гледал трите филма, предхождащи „Бандитките на Оушън“, или просто е забравил какво и как точно се случва в тях. Но липсата на оригиналност в лентата и мързеливо написаният сценарий говорят за по-генерален проблем, който е свързан с популярното днес течение в Холивуд да се правят римейкове и продължения на филми с мъже, в които главните герои да бъдат заменени от жени.

Въпросното течение среща отпор в Интернет както от онлайн тролове и откровени идиоти, така и от трезво разсъждаващи хора. И филми като „Бандитките на Оушън“ са най-валидният аргумент на последната група от хора. Няма нищо лошо във феминизирането на познати сюжетни концепции, стига това феминизиране да ги освежи и обнови, да им придаде различен ъгъл и нюанс, да ги направи отново оригинални. В „Бандитките на Оушън“ това не е налице и това прави филма негативен пример, що се отнася до възприятието и приложението на феминизма в масовото кино – а това е твърде важен фактор, за да се пренебрегне.

Встрани от това, лентата е динамично режисирана от Гари Рос и нито за миг не натежава с излишна експозиция на сложния план за обир. Самите изпълнителки на екрана пък видимо се забавляват с това, че работят заедно върху криминален филм и в действителност покоряват зрителското сърце с чар и безупречна химия помежду си, също като мъжете в предходните три филма.

Самият аз се смях на остроумните шеги, макар и да не бяха толкова елегантни, колкото тези в оригиналната трилогия, и се наслаждавах на постепенното развиване на находчивата престъпна схема. Досетих се за гореизброените подробности едва след като излязох от киносалона, което означава само едно – че при все всичките си недостатъци и липса на оригиналност, „Бандитките на Оушън“ е добре прекарано време пред екрана и в никакъв случай не са похабени девет лева.

бандитките на оушън
Снимка: Getty/Gulliver

Измежду звездите на екрана бих отличил Кейт Бланшет, която с блясък в очите изиграва роля, коренно различна от обичайните ѝ високопарни превъплъщения, и Ан Хатауей, която безмилостно и точно пародира стереотипа за „богато бяло момиче“, с който често и несправедливо я свързват „хейтърите“ ѝ в Интернет. Положителните фактори, като тези изпълнения, натежават повече от отрицателните и в крайна сметка ми дават основание с лекота да препоръчам „Бандитките на Оушън“ на всяка женска компания, която обича да ходи на кино – няма да бъде разочарована.

Още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти