Ангажираните, свободните и освободените!

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Много хора приемат личната си свобода и освободеност като най-важната кауза в живота си. Ама до крайност.

Много внимават да не се ангажират емоционално. Много внимават да не дадат някъде нещо от себе си. Имат много малко и за това са ревниви в даването. От друга страна, нуждата на човек да бъде споделен и да не бъде сам води до едно вътрешно напрежение. Сблъскват се две потребности – да си независима и да си във връзка. И ако не си в мир със себе си с изборите си, става "ебаси" омазаната работа.

Виждала си много хора със страх от обвързване, които ти пеят как трябва да сме свободни духове, които трябва да си живеят живота тук и сега и както намерят за добре, защото сме дошли за малко и трябва да вземем максимума от нещата за минимума, който имаме на тази земя.

Тъпото е, че хорът на влъхвите понякога е толкова шумен, че заглушава собствените ти убеждения, че когато си лоялна, гледаш си децата и семейството сякаш си няква глупачка, която си проспива живота и си губи времето в дребнавости и смяна на памперси и пропуска толкова яки и вълнуващи моменти. Сякаш ти живееш сиво, а те живеят 4К. Този хор е не само хора на влъхвите, но и на самотните влъхльовци, които търсят обяснение на самотата си. И се опитват да намерят бляскаво обяснение на самотата си. Те не били сами, щото са сами, а щото им е кеф! Те са решили така. Те живеят на ръба! Не искат да се обвързват, искат да бъдат лъвове, които сами браздят живота си! Ке пОвърнем, както казват в Благоевград...

Тези приказки за живота на ръба, приключенията и гребането с пълни шепи са ок, ако си на 15 до към 19. В много крайни случаи – до към 25. Е, аз избрах да изляза от детската градина. Нямам време да бъда инфантил.

Освободените, свободните духове и всичката ала бала обикновено звучат, ако си недорасъл, но твоето е по-секси. Сексито на неограничения капацитет.

Нека не се заблуждаваме, но тия глупости с освободеността и живеенето на ръба са за хората, които имат малък капацитет.

Тези, които нямат никаква силица да дадат някому нещо. Слабите, страхливите, втурачените, егоистичните. Те оправдават собственото си безсилие с яко звучащото – идвам, за да взимам, щото съм за малко. Ок. Но аз се кефя на тези, които имат повече сили идват, за да дават. Тези с капацитета.

Имаш семейство, защото имаш сили за него, да даваш, да не искаш нищо в замяна, да не ти е спокойно, да не е честна сделка, никога да не ти е подредена къщата, нникога да не са ти подредени дните, да не си ходила на маникюр от три месеца, да не си поставяла себе си на първо място от... години. И да си съгласна с това, да си го търсила, да го приемеш, надживееш и да излезеш цяла от това. И не само да излезеш цяла, но и да си щастлива и изпълнена. Това е сила, моето момиче.

Това е ценност и това е мащаб на мислене. И в този контекст е разбираемо, когато леко и снисходително се усмихнеш на куковицата до теб, която с налудничав и трескав поглед влиза в детайли за най-маловажни неща на света. Споко, републиката има нужда и от такива кукувици. Лесно е да философстваш за птичките и пчеличките и да изпадаш в изумителни детайли, когато имаш време за всички дребнавости на света.  

Понякога човек остава с впечатлението, че живее напразно. Сякаш не го живее този живот и сякаш не му се случва нищо вълнуващо и интересно. Но същото се отнася и за моторите, които движат колите, корабите и самолетите. Те работят монотонно и методично. Човек би казал – равно. Друг би добави – скучно. Полезни, но скучни. Но движат. Движат света. И остават зад борда всички, които не движат нищо.

Още от Симо Колев:

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти