Кажи на дъщеря си истината за принцесата и Пепеляшка

Кажи на дъщеря си истината за принцесата и Пепеляшка
Снимка: netinfo

Мислиш, че изборът е очевиден? Не бързай толкова. Не е толкова очевиден. И не, не е Пепеляшка. Аз избирам принцесата и мисля, че ти трябва да избереш същото. И да обясниш на дъщеря си за ценностите и класата на принцесата.

Животът около нас е пълен с принцеси и Пепеляшки, като не знам кой ти е казал, че е готино да си Пепеляшка и че е принцът всъщност се влюбва не в принцеса, а в Пепеляшка и тръгва да обикаля с обущето да я търси наляво и нядясно и накрая да я намери.

На какво ни учи Пепеляшка?

На първо място - на липса на характер. Нейното прословуто трудолюбие буди уважение само ако е едно от качествата й, а не всичко, което притежава. Понякога имам чувството, че някои приказки умело са писани от мъже, чиято цел е да убедят жените, че готините момичета са смотани, стоят до печката, мълчат или в най-добрия случай тихичко мрънкат нещо и гледат деца.

Може ли да се превъзнасяме по едно свестно момиче, което се е поставило в позицията на това две кухли лейки – сестрите й и още по-простата и злобна кифла – майка им, да го правят, да си говори само и да живее в дрешника или под печката, забравих как беше в приказката. И то, заради чутовно простия им баща, който си мълчи като да не казвам какво!? Аз не виждам нищо хубаво в това поведение. Да стоиш, мълчиш и търпиш е най-лошото, което можеш да правиш и най-лошото, на което можеш да научиш дъщеря си.

Защо е вредно да вярваме в Пепеляшка?

Защото ни убеждава, че готината жена мирише на вегета и бърка манджи до печката, винаги е готова да помогне на някого, кърпи чорапи и е скромна. На една жена мястото просто не й е в кухнята, разбираш ли? Една жена може да обича кухнята, да знае какво се прави в кухнята, но не и да живее там. Вредно е да вярваме в Пепеляшка и да й се възхищаваме или героизираме, защото преди да се превърне в принцеса за една вечер, животът на Пепеляшка е ад. И никой не заслужава този ад срещу една звездна вечер. Никой не заслужава да кара Москвич, срещу мечтата една вечер той да се превърне в Мерцедес. Москвичите не се превърщат в Мерцедеси, а

Пепеляшките никога не се превръщат в принцеси. Защото една Пепеляшка може да излезе от кухнята за два часа, но кухнята няма да излезе от нея. Това, което правят момичетата, които искат да станат принцеси, е да мислят като принцеси и да действат като принцеси.

Как мога да стана принцеса?

Като не се глезиш и като не се държиш като кифла. Никоя принцеса не прави така. Като работиш здраво и още по-здраво полагаш усилия да не ти личи, че от вътре си направо смазана. Като успяваш и с работата, и с децата, и с мъжа и като полагаш усилия да не изглеждаш като пред разпад. Като не мрънкаш, а приемаш, като не молиш, а изискваш. Като не питаш, а казваш.

Като не съжаляваш, а продължаваш. Като не стоиш никъде от нужда, а винаги и само от желание. Като не чакаш плъховете да станат кочияши, а москвичът - Мерцедес, за да отидеш на бал. Като отиваш на бала сама, ако ще и с трамвая. Като си тръгваш, не защото е станало 12 часа, а защото ти е писнало да стоиш.

Като не чакаш принцът да те избере, а когато ти избираш принца. Тогава си принцеса.

А искам ли да стана принцеса?

По-лесно е да си Пепеляшка. Хората телешки се радват на невзрачната ти личност, съжаляват нерадостната ти съдба и около теб е пълно с хора, които можеш да обвиниш, че животът ти не е като в приказките и като на принцесите. Не трябва да правиш нищо. Само да си стоиш до печката.

Искаш ли да станеш принцеса?

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Още от Симо Колев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти