Амбър Хърд - владетелката на седемте морета и на зрителските сърца

амбър хърд
Снимка: Getty/Gulliver

Празниците отминаха и златният период от почивни дни и съответна висока посещаеамост за киносалоните отмина заедно с тях. Големият победител, за изненада на мнозина, се оказа „Аквамен“, който натрупа над 750 милиона долара приходи от целия свят в рамките на около две седмици.

По този начин лентата триумфира със смазваща преднина над конкурентите си „Мери Попинс се завръща“ и „Бъмбълби“ въпреки тяхната принадлежност към далеч по-продължителни и успешни кинопоредици. Аз и моята приятелка, наред с още една двойка наши приятели, допринесохме за комерсиалния успех на „Аквамен“ с билетите си за кино на 29 декември.

И гледането на филма се оказа прелюбопитно преживяване. Из социалните мрежи можете да изчетете какви ли не хумористични публикации от мъже, чиито жени са отишли да гледат лентата само заради Джейсън Момоа и са въздишали постоянно по мускулестия мъжкар.

Джейсън Момоа – модерният мачо на седмото изкуство

Но моят случай не беше такъв. Приятелката ми очевидно има особен и специфичен вкус към мъжете, щом като вече две години и половина е заедно с мен. Затова и не се изненадах от това, че не е особено впечатлена от Джейсън Момоа и типичното му хипертестостеронно присъствие. Но искрено се забавлявах с възхитата, която се изписваше на лицето ѝ почти всеки път, когато на екрана бе главната героиня Мера.

Актрисата в ролята, Амбър Хърд, бе толкова неземно красива в своето амплоа, толкова спиращо дъха ефирна, че накара уж категорично хетеросексуалната ми приятелка да изцъкли очи и да се подсмихне доволно още с първата си поява в действието. И съм сигурен, че не е била единствена. Амбър Хърд просто въздейства по този начин на хората, както Джони Деп със сигурност ще потвърди. Актрисата накара Деп да прекрати повече от 10-годишна връзка с Ванеса Паради, за да падне в краката ѝ и да се ожени за нея в очеваден пристъп на криза на средната възраст.

За съжаление, това не бе последната проява на психична несигурност от страна на актьора и след серия от негови пиянски прояви, двамата се разведоха. Феновете и най-вече фенките на Деп се втурнаха да защитават своя идол, но опитите им да вкарат Амбър Хърд, рекламно лице на редица модни марки и преуспяваща актриса, в амплоато на златотърсачка бяха смехотворни.

Джони Деп: Колко струват личните грехове на една филмова звезда?

Амбър Хърд Джони Деп
Снимка: Getty

Хърд окончателно затвърди несъстоятелността на нелогичните твърдения, като дари около пет милиона долара, придобити в процеса на развода с Деп, на детската болница на Лос Анджелис. Но надали има по-силно доказателство за факта, че актрисата никога не е имала нужда от парите на своя бивш съпруг, от устремната траектория на нейната кариера, която продължава да се катери с вече споменатия комерсиален успех на „Аквамен“.

Хърд дебютира на големия екран през 2004 година и бавно започва да гради своята популярност. Редица филми я използват за епизодични появи единствено заради красотата ѝ, но именно чрез тези второстепенни и третостепенни роли тя става разпознаваемо лице за посетителите на киносалоните.

Независимо дали е в оригинална и забавна комедия като „Зомбиленд“, клиширан екшън като „С мръсна газ” или средностатистически хорър като „Всички момчета обичат Манди Лейн“, Хърд постоянно се представя над нивото на продукциите, в които участва. За ролята ѝ в „С мръсна газ“, носителят на „Пулицър“ Роджър Ибърт пише, че Хърд съумява да стори „всичко, което е възможно“ с едноизмерната си героиня и да изцеди от нея всяка възможна емоция.

амбър хърд
Снимка: Getty/Gulliver

Това я довежда до 2015-та, годината, в която актрисата прави своя категоричен пробив, и годината, в която популярността и звездната стойност на тогавашния ѝ съпруг Джони Деп удря дъното. Ако хората, които твърдят, че Хърд е спечелила нещо от своя развод с актьора, имаха предвид, че се е отървала от токсичната му професионална сянка, може би щяха да имат право.

Джони Деп: Разводи, провали или хрониката на една падаща звезда

През 2015-та тя участва в общо четири филма – два от тях са хитове сред критиците, а трети, „Magic Mike XXL“, пък е и комерсиален успех. Единствено криминалната драма с нейно участие „Дневниците на Адерал“ не записва солидни постъпления, нито положителни критически отзиви, макар и в ревюто на специализирания сайт Indiewire да пише, че Хърд прави успешен опит „да бъде вземана насериозно оттук насетне“ с ролята си.

За превъплъщението си в „Още веднъж“, музикална драма с легендарния Кристофър Уокън, актрисата се научава да свири на пиано и взима уроци по пеене. Представянето ѝ е определено като „страхотно“ от реномирания вестник „Лос Анджелис Таймс“, а и отзивите за самия филм са почти изцяло положителни.

амбър хърд
Снимка: Getty/Gulliver

Другият критически хит, в койт Хърд участва през 2015-та, е „Момичето от Дания“ на Том Хупър. Изпълнителите на главните роли Еди Редмейн и Алисия Викандер до голяма степен отмъкват светлината на прожекторите в награждаваната многократно лента, но и Хърд получава похвали за своята компетентна работа по филма.

Очарователният Еди Редмейн и изкуството да избираш точните роли

Алисия Викандер – жената, която възроди Лара Крофт на големия екран

Всички тези успехи дават на актрисата голяма професионална инерция, но шумният развод с Джони Деп за кратко стопира растежа ѝ. През 2017 година тя все пак се върна на холивудския небосклон, като прие ролята на Мера в света на супергероя Аквамен и разширената филмова вселена на Warner Bros. и DC Comics.

амбър хърд
Снимка: Getty/Gulliver

Предвид посочения в началото на статията финансов успех на „Аквамен“, лентата със сигурност ще има продължения, в които звездата на Хърд – а и невероятната ѝ червена коса – ще продължи да блести. Във филма героинята ѝ е изградена логично и закономерно, със силни мотиви и личностни черти като решителност и твърдост.

В светлината на всичко написано мога само да заключа от професионална гледна точка, че Амбър Хърд е добра актриса, която вероятно ще споменавам в още доста материали занапред. Но от чисто човешка гледна точка мога да заключа още, че Амбър Хърд е от тези жени, които са толкова красиви, че посетителките на киносалона въздишат по нея толкова, колкото и посетителите. В „Аквамен“ тя владее седемте морета и покорява зрителските сърца.

амбър хърд
Снимка: Getty/Gulliver

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти