Алисия Викандер – жената, която възроди Лара Крофт на големия екран

алисия викандер
Снимка: Getty/Gulliver

Наградата ѝ „Оскар“ за поддържаща женска роля може да е за филма „Момичето от Дания“, но не оставяйте това да ви обърка – тя е момиче от Швеция. И след последия уикенд е не само носителка на „Оскар“, тя е утвърдена екшън звезда. Става дума, разбира се, за Алисия Викандер, най-новата изпълнителка на ролята на Лара Крофт, главната героиня в „Tomb Raider“.

Малко жени излъчват елегантност, красота и дискретност по начина, по който тя го прави. Именно последното качество – дискретността – я прави по-добра актриса от редица други красиви млади дами в Холивуд. Тя е способна да тушира своята привлекателност дори само с мимики и стойка, да отхвърли фокуса на вниманието от себе си, ако определена сцена го изисква, и да си придаде напълно делничен и достъпен вид само с една искрена усмивка.

Малко са и жените, които успяват да привлекат вниманието със скоростта, с която младата Алисия го прави след дебюта си на големия екран през 2010 година. Само две години по-късно, през 2012-а, по кината излизат два филма, в които тя играе ключови роли – шведският „Кралска афера“ на Николай Арсел и англоезичният „Анна Каренина“ на Джо Райт.

И в двата филма актрисата демонстрира сякаш без никакви усилия комбинация от аристократизъм, достойнство и красота, с които очевидно е родена. Холивуд бързо я забелязва и в следващите няколко години Викандер получава редица главни женски роли във филми като „Петата власт“ на Бил Кондън и „Седмият син“ на Сергей Бодров, но не случва на значим комерсиален или критически успех до 2015 година.

Тогава, в рамките на една-единствена година, 27-годишната Алисия става любимка на феновете на научната фантастика, изиграва централна роля в ретро екшън филм на Гай Ричи и се отчита с представяне, наградено с „Оскар“ в началото на 2016-а.

Първите ѝ стъпки в жанра на научната фантастика са в ролята на андроида Ейва, главен персонаж в трилъра „Ex Machina: Бог от машината“ на Алекс Гарланд. Лентата получава универсално възторжени критически отзиви, като похвалите са концентрирани преди всичко около иновативния сценарий, безупречните нискобюджетни визуални ефекти и представянето на Викандер в ролята на Ейва.

алисия викандер
Снимка:

Сюжетът на филма се върти около млад програмист, който е извикан от шефа си в неговия изолиран от света дом, за да тества изкуствения интелект на Ейва. В ролята Викандер балансира до съвършенство механичните аспекти на своята героиня с неподправената ѝ емоционална страна.

За своето превъплъщение младата актриса е номинирана за „БАФТА“ и „Златен глобус“, но Американската филмова академия за пореден път демонстрира пословичния си снобизъм и решава да пренебрегне нискобюджетния научнофантастичен филм в актьорските категории на наградите „Оскар“, с което оставя ощетени и изпълнителите на мъжките роли в лентата – Домнал Глийсън и Оскар Айзък.

За щастие, изключителната година на Викандер не остава пренебрегната и тя бива номинирана и възнаградена със златна статуетка в категорията за поддържаща женска роля за представянето ѝ в престижната историческа драма по истински случай „Момичето от Дания“, направена именно с ясната и очевидна цел да печели награди, която в случая успява да постигне.

алисия викандер
Снимка: Getty/Gulliver

В същата година ретро екшънът „Мъжът от U.N.C.L.E.“ на Гай Ричи остава далеч от вниманието на критиците, но не и от вниманието на масовата публика. Шпионският филм събира Викандер на екрана с Арми Хамър, Хенри Кавил и ветеранът Хю Грант, а ролята на потаен шпионин с неясни цели пасва идеално на актрисата. Крайният резултат е едно от по-добрите попълнения във филмографията на винаги полемичния и противоречив Ричи.

Оттогава насам Викандер не е спирала да бъде актуална, макар и заглавия като „Джейсън Борн“ и „Светлината между океаните“ да не са записали особен комерсиален или критически успех. Ако не друго, на снимачната площадка на „Светлината между океаните“ актрисата среща Майкъл Фасбендър, с когото играят главните роли в лентата на Дерек Сианфранс. Миналата година двамата тихомълком сключиха брак и оттогава насам не са позволили да бъдат обект на папарашкото внимание или на клюкарските медийни издания.

В момента очарователната млада актриса е по големите екрани в България в киносалоните из цялата страна, а и в арт кината в столицата. Тя играе главната роля във филма „Потапяне“ на прочутия независим режисьор Вим Вендерс, който е сред най-интригуващите заглавия от програмата на „София Филм Фест“ тази година. На екрана ѝ партнира Джеймс МакАвой.

Но надали нещо извиква по-широк и силен интерес от първата от, да се надяваме, много предстоящи появи на Викандер в ролята на попкултурната икона Лара Крофт във филма „Tomb Raider: Първа мисия“. За представянето си актрисата е качила над 15 килограма мускули до степен, в която тялото ѝ на екрана наистина прилича на такова на професионален атлет, а не на актриса.

алисия викандер
Снимка: Getty/Gulliver

В допълнение към това, Викандер следва примера на легендарния си колега Том Круз и сама изпълнява всички невероятни каскади в лентата, повечето от които са реализирани в реални локации в Южна Африка. Нейната Лара Крофт е безспорно способна, находчива и силна героиня, която привлича погледа с много повече и по-различни атрибути от външния си вид. Самият филм е симпатична смесица от всички класически елементи на приключенсия жанр в киното, които вече рядко можем гледаме на големия екран.

Любопитен и никак неслучаен факт от филмографията на Алисия Викандер е, че тя озвучава на английски и шведски език вокалната роля на Ингрид Бергман в документалния филм на Стиг Бьоргман от 2015 година, посветен на нейната личност. Ако има историческа фигура от света на киното, с която Викандер да заслужава сравнение за своя отличителен европейски чар, дискретност и елегантност, това е именно Бергман. Няма съмнение, че и занапред ще очакваме с интерес екранните ѝ подвизи.

алисия викандер
Снимка: Getty/Gulliver

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти