Ако...

Стефания Колева
Снимка: Личен архив

Стефания Колева

Помните ли ”Ако импресионостите бяха зъболекари“ на Уди Алън? И аз, но не си спомням какво би се случило, ако бяха зъболекари.

Каквото и да пише в речниците и в Гугъл ”Ако“ си остава сложна част не само от езика ни, но и от живота ни.

Дядо ми казваше, че ако баба ми била трамвай, щяла да има колела. Дядо ми беше мъдър, но баба ми не беше трамвай.

Имам мила, умна приятелка. Смята, че ако беше по-висока, щеше да изглежда по-слаба. Но ако беше по-висока, щеше вече да е прекалено висока.

Мая - ако не беше се захваналa сериозно с музика, сега можеше да е сред шампионите ни по художествена гимнастика. Но ако беше станала ”златно момиче“, нямаше да срещне Наско в Консерваторията. От друга страна, ако не го беше срещнала, сега щеше да има дете от Виктор. Или две деца.

Ако имаш две деца, мирогледът ти се променя, ако нямаш, също се променя.

Ако Радо беше роден момиче, нямаше да се наложи да сменя пола си. Но ако не го беше сменил, нямаше да се запознае със съпруга си - доктор Емануил. И това, ако не се бе случило, днес щеше да е щастлив или нещастен.

Така че ,”Ако“ ни дава възможност, но не и щастие или по-обикновено съществуване.

Обаче така ни е яд понякога, че не се случи това или онова. А щеше да се случи, ако се бях родила някъде из Европа, Африка или на друго кътче по Земята? Можеше да съм несметно богата, болезнено ненужна или прелестно красива. Но нямаше да галя буйните коси на дъщеря си, да се срещам с публиката през вечер и да се ядосвам на раздробената ни държава. Но със сигурност щях да имам други “Ако”.

Просто, защото така сме устроени.

Ако бях достатъчно руса, нямаше да се боядисвам през 25 дни, но пък щях да съм лишена и от приятното общуване с фризьорката си. Но ако бях достатъчно руса, нямаше да разбера от фризьорката ми... Дори не ми се говори за това.

Ако един ден имам мощен мотор, ще хвърча по шосетата, шалът ми ще вее, адреналинът ми ще скочи, ще се чувствам свободна... Ако хвърча с мотор по шосетата, няма да мога да си пия кафе, докато си карам. Чувствам се свободна, когато шофирам и пия кафе.

Знаем за Архимед. Ако имаше достатъчно дълъг лост и опорна точка, можеше да повдигне Земята. Ако наистина имаше опорна точка и толкова дълъг лост, не искам да си мисля, ако беше попаднал в ръцете на някой... Е, само при положение, ако този някой е чувал за думите на Архимед.

Ако трябва да съм честна, въпреки че често ми казват – “ако си честна няма да прокопсаш“. И го казват хора, които ако бяха честни, щяха да имат уважението на честните. Но ако бяха честни, щеше това да им прави впечатление. Сега просто не са прокопсали, но още не го знаят.

Ако, докато четете това, видите падаща звезда, означава, че не сте внимавали в текста. Но падащата звезда наистина си заслужава, ако я видите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти