2024-та година е за 24-годишната в теб

жена блясък
Снимка: iStock

Понеже сме още в началото на годината, но и не съвсем в началото, когато си обещаваме тривиални неща, ще споделя един списък с теб за неща, които да направиш през тази година. Пожелателен, в общи линии универсален, полезен, както искаш го приеми.

Защо този текст е за 24-годишната в теб? Ами, защото това е възраст, в която ще се припознае всяка мацка между малко над 20 и около 30, а това е времето, в което всичко започва. Голяма си, но не достатъчно. Още не знаеш какво точно да бъдеш - повече умна или повече разумна. Може да си завършила, но може и да не си. Може да си завършена, но може и да не си. Така или иначе е време за устойчиви навици, които да надградят възпитанието и това, което си досега. Винаги трябва да се стремим към повече от това, което сме досега, не е ли така?

Хайде сега, раз-два, да започнем с фитнеса. Всяка година едно и също – „Ще започна да спортувам“ или „Ще спортувам по-често“. Знам, че по това време огромна част от дамите с това обещание са се сблъскали с реалността и са оттеглили същото. Не се съди, ако си го направила, и не се възгордявай, ако не си. Приеми, че отношението ти към спорта трябва да бъде прагматично, а не емоционално. По-добре ходи пеша всеки ден по два-три километра, ако не можеш повече, но намери начин да го правиш наистина всеки ден, вместо да подскачаш и да се потиш по два-три часа седмично във фитнеса и да успокояваш гузната си съвест. На 24 трябва да правиш разлика между спорта и активния начин на живот. Помисли върху това тази година.

Седни си на дупето и извади един лист. Сега започвай да записваш всички услуги, за които плащаш и колко от тях наистина си заслужават. Три стрийминг платформи за филми, две за музика и още няколко шитни, които дори и не знаеш за какво са ти е безсмислена работа и хабене на ресурс. Не е въпросът, че можеш да ги плащаш. Въпросът е в хаотичността и неспокойствието, което ти носи парадоксът на избора да имаш много неща и да не знаеш какво да правиш с тях.

жена блясък
Снимка: iStock

Тази година е чудесна да започнеш традиция за годишен профилактичен преглед. Направи го пролетта-лятото, планирай си го предварително, говори с общо-практикуващия си лекар, а ако нямаш такъв – намери, защото е важно да има някой, който познава теб и твоите здравни специфики и някой, на когото не се налага да разказваш всичко за себе си от А до Я всеки път, когато влезеш в кабинета. Та, профилактичният преглед е много важен момент в живота ти и още по-важен навик.

На 24 може и да си „мома за женене“, но това не може да бъде нито мечта, нито цел в живота, защото то зависи от това, дали този, когото си намерила, е дългосрочно готиния и дългосрочно точния или е просто моментно готин. Успокой се малко. Имаш време и в този случай е дваж по-важно да вземеш правилно решение, отколкото бързо решение. Бързите решения рядко са добри.

Същото се отнася и ако вече си взела решение, примерно преди 1-2-3 години, и вече съжалваш или просто не се чувстваш достатъчно щастлива. На 24 имаш време за ново начало. Сега ти е време да откриваш себе си, границите си, потребностите си, а не да приемаш себе си, границите си, потребностите си. Това идва после. Сега си преди после. Накратко – спокойно. С мъж, с дете, с деца – това не те прави свИрена и прочетена. На 24 грешките все още се оправдават с това, че си на 24. Ама да знаеш, че това няма да е вечно, защото и ти няма да си вечно на 24. Но сега си.

Изнеси се от вашите. Да излезеш от сянката на родителите си, означава да излезеш от сянката на родителите си. Сега е време да се еманципираш здравословно от тях. Трябва ти пространство за себе си, мъж, кариера, деца, среда. Всичко, навсякъде, наведнъж. Това не означава да забравиш вашите. После ще се върнеш към тях. Сега е време за друго.

жена блясък
Снимка: iStock

Помисли за инвестиции и застраховки. Какво, какво!? Инвестиции и застраховки. Застраховай кредитите и жилището. Това ще те освободи от притеснението какво ще стане, ако недай си Боже нещо стане. Защото всичко става. Със или без теб. По отношение на инвестициите, това е култура на инвестиране и спестяване, която е много повече от това, че всеки месец едни 50 лева ще ти отиват някъде, където не ги виждаш, и след 20-30-години ще ги видиш малко повече и накуп. Идеята е, че с инвестициите култивираш усещането в себе си, че някои неща зависят от теб и инвестирането в бъдещето ти е едно от тях.

На 24 всичко започва и защо не именно 2024-та да бъде по-особена за теб. Не декларативно особена, без много фанфари и клетви. Просто по-осъзната и смислена. Това е време да бъдеш по-работлива и по-анонимна, да питаш по-малко за правата си и повече за отговорностите си. Да създаваш себе си и репутацията си. Сега е време за това. И за нищо друго. И то започва сега и в никой друг момент.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти