Стоплете декември с греяно вино

Стоплете декември с греяно вино
Снимка: netinfo

Представете си един истински зимен декември. Дните се скъсяват, нощите са дълги, навън всичко е сковано от студ, вали сняг. А ако сте на север – в Норвегия или Финландия, положението е още по-студено, мрачно и доста депресиращо (казвам това и от собствен опит).

В това време на очакване на Рождество Христово в цяла Европа няма нищо по-сгряващо ръцете, сърцето, настроението и духа на компанията от чаша ароматно греяно вино. За него не е нужен специален повод – сезонът му започва от първия сняг или дори от първия запален огън в камината и продължава през целия декември или и доста след това, докато имаме настроение и ни е вкусно.

На английски език греяно вино е mulled wine или това е вино, което е било затоплено и ароматизирано с различни подправки. Почти всяка европейска страна си има свое название и рецепта за греяно вино.

Счита се, че греяното вино е зимния вариант на сангрията. Това е испанки летен коктейл, който включва червено вино, плодове и плодови сокове, бренди и подправки.

От кога всъщност хората приготвят тази ароматна сгряваща напитка? Писани рецепти за тази ценна течност са намерени още от времето на Римската империя. В Средновековието това е бил особено популярен метод за привършване на останалите запаси от вино, което вече не е било особено вкусно за пиене. Добавянето на мед и различни подправки е давало нов живот на вече вкисващото се вино.

По това време тази напитка е била давана и на децата, защото пиенето на вода е било далеч по-нездравословно от пиенето на вино. А и със сигурност малките дяволчета са ставали поне малко по-послушни. Тогава греяното вино е наричано ypocras или hipocris, и както подозирате, е кръстено на великия Хипократ, защото са му предписвани много лечебни свойства.

Лекувало е от настинка до коремни болки и главоболие. В готварска книга написана през 1500 г. във Франция има рецепта за греяно вино от Бордо – кларе, което е подправено с мед, канела, кардамон и галангал. Една рецепта от 1660 г, написана от Робърт Мей в култова за това време кулинарна книга в Англия, съдържа червено вино, канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче, мацис*, черен пипер, захар и сметана. А една рецепта от следващата година 1861 от Викторианска Англия е за напитка, наречена negus, сервирана след вечеря на децата. Тя включва порто, индийско орехче, канела, карамфил и малко вода.

Glogg e шведско -финландският вариант на напитката (така се нарича и в Естония, Исландия и Дания) и традиционно се сервира през целите коледни пости до Рождество. Прави се обикновено с червено вино, подправки, стафиди и белени бадеми. Суровите климатични условия в тези страни си дават отражение и скандинавската версия е по-сладка от останалите и обикновено е с по-високо съдържание на алкохол, заради добавените порто и водка. Сервира се с канелени сладки. През 1800 г. особено модна напитка в Германия, Австрия и Елзас е била Gluhwein, отново със стафиди и бадеми, но допълнени с ароматите на канела, карамфил, пръчици ванилия, цитруси и захар. Понякога немското греяно вино се подсилва с ром или ликьор. Първите писмени рецепти за глувайн са от 1420 г.

По подобен начин се правят чешкото греяно вино - svařené víno и полското grzane wino, но там се приготвя и греяна бира. В Сърбия пият kuvano vino със захар, индийско орехче и резен лимон или портокал. В Хърватия имат kuhano vino с канела, захар, индийско орехче и портокал. А в Румъния правят vin fiert от бяло или червено вино с черен пипер. Молдовците и българите се придържаме към същата минималистична рецепта.

Както можете да предположите, рецептите за греяно вино са стотици. Ограничение може да даде само въображението ви.

Правилото е само едно:
Не бива виното с подправките да се остави да заври. Щом чуете шумът от загряващата се ценна течност, разбъркайте и не ѝ позволявайте да заври. При температура от 78,4˚ С алкохолът се изпарява. Това ще направи вашата напитка безвкусна и ще се лишите от половината от сгряващия ефект.

Понякога, за да се извлече повече аромат от подправките, виното и ароматите се загряват до 60-70˚ С и се оставят за около час да се смесят ароматите им. Преди поднасяне виното отново се загрява. В края на загряването може да се добави водка, ароматно бренди или ром.

В някои рецепти първо се сгорещява малко вода със захарта и подправките и след като поври, се слага виното.
А сега за ингредиентите:

Виното – не е задължително да вземете най-скъпото. Важното е да е плодово, да не е отлежавало в дъб. Най-подходящите сортове са мерло, зинфандел, плодово каберне или пък гъмза.

Подправките – добре е да не прекалявате с количествата. Можете да ползвате канела на пръчки, карамфил, звезден анасон, кардамон, индийско орехче, мацис, ванилови шушулки, черен пипер, джинджифил на прах или пък пресен за по-пикантен вкус.

Плодовете и ядките – кора от лимон или портокал, резени лимон или портокал, ябълки, дюли, круши, стафиди, сушени смокини, белени бадеми

Подсладител – мед, бяла, кафява захар, карамелизирана захар

За повече плътност – порто, мадейра, херес, марсала; водка, ром, бренди, коняк и пр.

* мацис - изсушената обвивка на индийските орехчета, която се предлага като отделна подправка с по-мек аромат.

Рецепта за приготвянето на греяни вино може да откриете ТУК!

от Ивелина Иванова

Празниците през зимата са вкусната тема на новия 63-ти брой на "МЕНЮ". В него ще намерите идеи и за празнична вечеря, и за постна трапеза. Ще научите подробности от кулинарната история на домашните птици и ще получите съвети как да се справите с голямото количество погълната храна. 

В този брой посоката на "Меню" е север и затова ви представят традиционната шведска кухня, но и модерните скандинавски готвачи. "Меню" ще ви запознае с Младен Чуканов от столичния ресторант "Павилион", Кейси Ангелова от блога Eating, Gardening and Living in Bulgaria и със хората, които работят в "Моравско село".

На 10 декември в над 150 страни се чества Денят на Майката Земя - Terra Madre Day, празник на организацията Slow Food, и "Меню" ще ви разкаже за световния форум на това движение, който се състоя по рано през годината в Торино. 

И понеже с този брой  Меню ще отбележи и началото на новата година, Магдалина Генова от Гладната акула  разкрива някои от очакваните кулинарни тенденции през 2013.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти