Специално

На какво ни учат различните традиции?

На какво ни учат различните традиции?
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Коледа е специално време от годината за повечето хора, защото всички ние свързваме тези дни с уют. По Коледа се събираме с любимите хора, получаваме и подаряваме подаръци, ядем вкусна, домашно приготвена храна, а на трапезата винаги присъства домашно омесената питка.

Но освен познатите ни обичаи, има такива, които се открояват сред останалите. Сега си направете чаша горещ шоколад, запалете любимата си ароматна свещ и научете нещо ново за най-необичайните коледните традиции по света.

Кремпус плаши младо момче.
Снимка: Vasco Electronics

Крампус в Австрия: Ще бъдете отвлечени преди Коледа

Какво би се получило, когато се смесят християнските традиции с малко алпийски фолклор? Явно нещо чудовищно интересно.

Крампус е митологично същество от алпийския фолклор, за което се твърди, че броди по улиците на града, плашейки децата. В австрийската традиция Крампус е представен като злодей, който улавя най-веселите деца и ги прибира в чувала си.
Според стари сведения, това е бил начинът на родителите да принудят децата си да бъдат послушни. В противен случай Крампус ще ги отвлече!

Традицията за Крампус е все още жива в Австрия, за щастие по не толкова драстичен начин в наши дни. Всяка година децата слагат обувките си до камината на 5 декември, за да се уверят, че са били послушни през изнизващата се година.

Ако са били добри и послушни, тогава Дядо Коледа или Свети Никола, ще оставят малък подарък в обувките им. Но ако не са били толкова добри, тогава Крампус ще им остави въглен или пръчка.

Родител и дете се радват на коледно парти с храна от KFC.
Снимка: Vasco Electronics

KFC за коледна вечеря? Да моля!

В днешно време много хора в Япония празнуват Коледа, но това не е официален празник за тях, както е в Америка. Но има едно нещо, което за разлика от американците те правят: ядат KFC за коледна вечеря.

Как се е случило това?

Както при повечето съвременни обичаи, всичко започва с добре обмислена маркетингова кампания. През 70-те години Коледа не е особено значим празник за японците, бил е свързван предимно със Запада.

Маркетолозите на KFC решават да се възползват от това и да свържат празника с типично западния обичай да се яде fast food. За да отбележат повода, те пуснали реклами, които демонстрирали специално коледно меню в KFC.

Много японци намирали за подходящо да имат типично западно ястие за празника. Така се родила една традиция, която продължава вече почти 50 години. А дали ще оцелее през следващите 50?

Вещицата Ла Бефана с чорап и сладкиши на заден план.
Снимка: Vasco Electronics

Вещицата Ла Бефана: Помощникът на Дядо Коледа в Италия

Легендата за Ла Бефана е за стара вещица, която лети на метла и раздава сладкиши на добрите деца и бучки въглен на лошите.

Няма особена яснота за това как е възникнала съвременната традиция на Ла Бефана, но има някои факти, които се повтарят в повечето истории.

Например много легенди казват, че Ла Бефана първоначално е била обикновена бедна жена, която тръгнала с трима мъдреци, за да даде подаръци на бебето Исус. Пътуването ѝ обаче така и не завършва. Вероятно това е повлияло за нейния страховит и занемарен вид. Въпреки това, според историите дълбоко в себе си Ла Бефана никога не е губила добрите си намерения. Затова всяка година тя награждава послушните децата.

Традицията на Ла Бефана е коледна традиция, която се празнува в Италия, но и в други части на Европа. Дори Крампус в Австрия по някакъв начин е свързан с този обичай. И двамата награждават добрите деца и оставят въглен за непослушните.

Снимка: iStock/Getty Images

Коледа в Индия: бананови дървета, биряни и светлини по покривите

В Индия, където само около 2-3% от населението е християнско, Коледа е повече за събиране на семейството и приятелите, отколкото за религиозни обреди и обичаи.

Страната обаче има свои уникални коледни традиции, като украсяването на бананови и мангови дървета. Освен тях, много индийски християни украсяват домовете си със светлини. Смята се, че тази традиция е започнала през 19 век, когато християнските мисионери за пръв път донесли електрически лампи в Индия. Празничната им трапеза включва специални коледни храни, като плодова торта или биряни - ястие с ориз, което обикновено се прави с пилешко или агнешко.

Е, как ти се струва? Намери ли нещо, което е сходно с нашите обичаи за празника?

Докато говорим за различни традиции и култури, това, което наистина научаваме, е, че имаме повече общи неща, отколкото си мислим. Послушните винаги получават подарък.

Нека да запазим тази част от традицията и да помислим върху списъка с послушни.

Снимка: iStock/Getty Images

Подарък, който може да е от полза за някой любим от списъка ни, е незабавен преводач Vasco Translator V4. Този моментален преводач ви дава дори суперсилата да разбирате цели 108 езика.

Нещо повече, преводачът идва с безплатен доживотен достъп до интернет. Това е така, защото има вградена SIM карта, която се свързва в почти 200 държави без скрити разходи. Незабавен преводач Vasco Translator V4 се предлага с функции, като превод на глас, снимки и текст, а освен това с този моментален преводач можете да превеждате разговори.

Вашите близки обичат ли да пътуват? Или може би имате семейство в чужбина? Тази Коледа накарайте любовта и разбирателството да продължат през цялата година.

Дядо Коледа търси дестинация на глобус.
Снимка: Vasco Electronics

Проверете какво знаете за Коледа

Странните обичаи по света сториха ли ви се интересни? Може да спечелите страхотни награди, като направите специален коледен тест свързан с необичайните коледни традиции. Можете да го намерите тук. Ако успеете да отговорите правилно на поне 7 въпроса, имате шанс да спечелите прекрасни награди.

Кой знае какво ще лежи под коледната елха тази година. Подарък или въгленче?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти